Huuhkajat maailmalla: Näytä niille, Anssi!

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille. 

Anssi Jaakkola

Kirjoitimme Jaakkolan tilanteesta muutama kuukausi takaperin. Englannin Championshipissa Readingin penkkiveikoksi juuttunut maalivahti sai peliaikaa lähinnä cup-kilpailuissa, eikä Vito Mannonen syrjäyttäminen näyttänyt realistiselta. Viime viikolla Jaakkolan tilanteeseen tuli kuitenkin iloksemme muutosta. Reading ei ole voittanut liigaottelua sitten tammikuun lopun, mutta se olkoon tässä vaiheessa sivuseikka, sillä suomalaiskassari on päässyt pelaamaan ja taistelee ykkösvahdin paikasta

Joukkuetta herätelläkseen ja oman työpaikkansa pelastamiseksi valmentaja Jaap Stam teki muutoksia pelaavaan kokoonpanoon. Jaakkola on nyt aloittanut kaksi ottelua putkeen, joista ensimmäinen päättyi Boltonin kanssa 1-1 pistejakoon, ja toinen niin ikään tasalukemiin, kun Reading ja Leeds paukuttivat yhteensä neljä maalia taululle.

Jaakkola otti molemmissa otteluissa tukun erinomaisia torjuntoja, vaikka mahdollisesti pelituntuman puutteesta johtunutta haparointiakin oli näkyvissä. Esimerkiksi The Tilehurst End -fanisivusto antoi arvosanan 6/10 saatesanoilla ”Yksi viidestä yllättävästä pelaajasta avauksessa, Jaakola [sic!] torjui muutaman Adam Le Fondren yrityksen terävästi, eikä häntä voida syyttää maalista. Vastapainona muutama kyseenalainen nyrkkeily ja kiirehditty avaus, jotka eivät juuri auttaneet joukkuetta.” Leeds-ottelun jälkeen sivusto antoi saman arvosanan sanoilla ”Kaksi kovaa torjuntaa hyvittivät sen, että oli lahjoittaa maalin Leedsille lopussa. Aina jalalla pelatessaan näytti haavoittuvaiselta. Tällä hetkellä näyttää vahvasti kakkosvaihtoehdolta Championship-maalivahdiksi, mutta putki pelejä saattaa kehittää”.

Readingin taistelu sarjapaikan säilyttämiseksi jatkuu tiistaina 13. maaliskuuta Wolverhamptonia vastaan. Mikäli Jaakkola on yhä tolppien välissä, voidaan Mannonen syrjäyttämisen sanoa olevan jo erinomaisella mallilla.

Nuoria sankareita

Monet suomalaiset akatemiapelaajat eivät aina pääse – tai joudu – suuren yleisön valokeilaan. Tällä viikolla maalinteossa onnistui kaksi nuorta huuhkajanalkua, joista toisesta on kohkattu kovastikin, toisesta selvästi vähemmän.

Ilveksestä Middlesbroughin akatemiaan lähtenyt Mikael Soisalo on tekemässä hyvää paluuta loukkaantumistensa jälkeen. Meno jatkui tiistaina 6. maaliskuuta, kun Soisalo teki pitkän juoksun päätteeksi maalin U23-ottelussa Yorkia vastaan.

Neljä päivää myöhemmin maalinteossa kunnostautui puolestaan saksalaisen huippuseura HSV:n akatemiassa kehittyvä 17-vuotias Tobias Fagerström. Karjaalainen, BK-46:n riveissä Kakkosta jo 15-vuotiaana pelannut Fagerström teki maalin U19-ottelussa Union Berliniä vastaan. Eri nuorisomaajoukkueissa pelannut Fagerström on nimi, joka kannattaa pistää muistiin: hyökkääjä voi hyvinkin kuulua Suomen ryhmään kesän U19-kotikisoissa, eikä Regionalligassa pelaavan HSV:n kakkosjoukkueenkaan luulisi olevan kaukainen unelma.

Sadik, Lod & Soiri

Berat Sadik on nostanut markkina-arvoaan sopivasti ennen sopimuksensa päättymistä. Doxa tippui Kyproksen cupissa puolivälierävaiheessa ja on lähestulkoon varmistanut sarjapaikkansa, joten panosta kevään peleihin ei juuri ole.

Kyproksella pelit sujuvat välillä käsikirjoituksen mukaan, ja viikonloppuna kärsitty 2-6 häviö Nea Salamisille ei ollut iso yllätys. Sadik viimeisteli joukkueensa molemmat maalit ja on nyt osunut Doxan riveissä maalipuiden väliin 13 kertaa.

Robin Lodin Panathinaikos on Kreikan sarjassa kahdeksantena, ja europelijuna alkaa olla jo mennyttä. Lodia koskevat siirtohuhut liikkuivat tammikuussa erittäin villeinä, mutta siirtoikkuna meni kiinni, ja Röbä on keskittynyt urakoimaan vielä tämän kevään Ateenassa. Kauden neljäs maali syntyi todella komealla tavalla pistejaossa Asteras Tripolisia vastaan.

Myös Valko-Venäjällä Shakhtyor Soligorskissa pelaava Pyry Soiri onnistui viime viikolla maalinteossa cup-ottelussa Dnepr Mogilevia vastaan. Maalikoosteesta voi aistia Valko-Venäjän cupin käsinkosketeltavan kiimaisuuden – eikä se maalikaan hassumpi ole.

Muuta

Pohjois-Karjalassa Kiteellä syntynyt, yhteensä 137 ottelua Veikkausliigaa Interin ja viime vuonna KuPSin riveissä pelannut Solomon Duah on löytänyt uuden seuran. Pelipaikka on löytynyt Norjan divarin Levangerista, jossa suomalaisvärejä edustaa myös puolustaja Hampus Holmgren. Laitahyökkääjän sopimus on kaksivuotinen.

Viimeiseksi säästettäköön kiinnostava maininta kaukaa kulissien takaa. Roman Eremenko on pitänyt pitkän, lokakuussa päättyvän pelikieltonsa ajan mediahiljaisuutta. Viime viikolla Iltalehti sai kuitenkin ongittua tiedonmurusia Erfan Zeneliltä, jonka kanssa Roma kuulemma aktiivisesti treenaa:

”Kyllä hän tulee hyvin takaisin. Ei se tatsi mihinkään häviä. Hän on melkein joka päivä pallon kanssa tekemisissä.”

Saako Rockyn tunnusmusiikin jo laittaa soimaan?