Huuhkajat maailmalla: Anssi Jaakkola ja FA Cupin taika

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Etelä-Afrikassa eliittiä, muualla penkkiveikko

Anssi Jaakkolan tie ei ole niitä tavanomaisimpia huuhkajatarinoita: oikeastaan se on hyvin poikkeuksellinen. Kemissä syntynyt, TP-47:n riveissä Veikkausliigaakin pelannut Jaakkola on pelannut uransa toistaiseksi onnistuneimmat vuodet Etelä-Afrikassa.

A-maajoukkueessa Jaakkola on esiintynyt vain kahdesti, vaikka vuosikymmen sitten kaikki näytti lupaavalta. Torniosta Italian Serie A:ssa pelaavan AC Sienan riveihin siirtyminen vaikutti jättipotilta, mutta todellisuudessa siitä alkoi miltei seitsemän vuoden pituinen penkkimiehen kirous Italiassa, Tsekissä ja Skotlannissa.

Pelejä kertyi tuona aikana vyölle vain kourallinen, ja vasta siirto Ajax Cape Townin riveihin takasi Anssille paluun parrasvaloihin.

Ajaxissa vierähti kolme vuotta, joista muistoiksi jäivät eksoottisen futismaan lisäksi MTN 8 -cup-kilpailun voitto ja ehdokkuus kahtena vuonna liigan parhaaksi maalivahdiksi. Ura oli jälleen nosteessa, ja seuraavana vuorossa oli hieman yllättävä siirto Englannin Championshipissa pelaavan Readingin riveihin.

Rooli Englannissa Jaap Stamin luotsaamassa poppoossa on ollut kakkosmaalivahtina, ja peliaikaa on tullut lähinnä erinäisissä cupeissa. Palkka on taatusti ollut houkutteleva, mutta Huuhkajien ja myös Jaakkolan itsensä kannalta kolmekymppisen maalivahdin soisi pelaavan isommassa roolissa.

Lauantaina 6.1. Jaakkola pääsi onneksi tositoimiin FA Cupin ottelussa League Twon Stevenagea vastaan. Lopputulemana oli kauden viides esiintyminen ja nollapeli. Maalittoman tuloksen myötä cup-kamppailu ratkotaan uusintakierroksella, joten Jaakkolaa päästäneen taas ihailemaan tositoimissa jo reilun viikon päästä.

 

Kuva: @anssi_jaakkola / Twitter

 

Klubi-topparin uudet kuviot

Viikon kovin siirtouutinen oli HJK-toppari Aapo Halmeen pitkään odoteltu siirto englantilaisseura Leedsiin. Englannin Championshipissa pelaava legendaarinen seura osti Halmeen HJK:lta huhujen mukaan 560 000 euron kokoista siirtokorvausta vastaan.

Leeds oli pitkänhuiskean puolustajan perässä pitkään ja voitti kilpailussa tukun maailmanluokan seuroja Bayer Leverkusenista, Ajaxista ja Sassuolosta lähtien.

Pallollisesti taitavan, mutta hieman heiveröisen puolustajan ura Englannissa alkaa mitä todennäköisimmin seuran U23-joukkueesta. Tie ylös on pitkä: tällä kaudella ykköstopparit ovat olleet Ruotsin maajoukkueen Pontus Jansson ja pitkällä sopimuksella varustettu kapteeni Liam Cooper, minkä lisäksi seurassa lasketaan paljon nuoren irlantilaisen Conor Shaughnessyn varaan. Omilla avuillaan Halme voi kuitenkin varmasti pärjätä myös kovassa englantilaisseurassa. Tsemppiä Aapo!

 

Muuta mainittavaa

Veikkausliigan vuoden 2013 maalikuninkaan Tim Väyrysen kausi Saksassa on ollut vaikea – Hansa Rostockin kärkimies teki syksyn aikana 16 pelissä ainoastaan yhden maalin. Onneksi harjoitusottelussa 7. sarjatason Dynamo Schweriniä ruuti oli kuivaa ja Väyrynen teki maalin Hansan voittaessa 6-0.

Pelaajien ohella maailmalla liikkuu useita enemmän ja yleisemmin vähemmän tunnettuja valmentajia, jotka kiertävät usein varsin eksoottisiakin kohteita. Viikolla saimme lukea kovan luokan asiantuntijan, muun muassa Qatarissa, Italiassa, Hongassa ja HIFK:ssa maalivahteja valmentaneen Jarkko Tuomiston uusista tuulista. Etelä-Amerikka, Ecuadorin liiga ja Independiente del Valle kutsuvat. Onnea ja menestystä!

Eikä muuten mitään paineita, Timo Stavitski. Hiljattain Ranskaan Caeniin siirtyneen nuorukaisen pelinumero paljastettiin männäviikolla. Numero on sattumoisin 7, jota ovat käyttäneet niin Inter Milanoon miljoonilla myyty Yann Karamoh kuin muuan N’Golo Kantékin

 

Kuva: @SMCaen / Twitter