Huuhkajat maailmalla: Kabashi, Lam ja Ameriikan meininkiä

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Keskikenttäpelaajat vauhdissa

Kymmenkunta peliä Pikkuhuuhkajissa pelannut puolustava keskikenttäpelaaja Armend Kabashi ei taatusti ole tunnetuin ulkomailla pelaava suomalaispalloilija. FC Hongassa Veikkausliigaa jo nuorena lupauksena pelannut, kosovolaiset juuret omaava Kabashi lähti aikanaan Eintracht Braunschweigin organisaatioon, jossa edustusjoukkue kutsui vain treenipelien muodossa.

Tällä kaudella Kabashi on pelannut Regionalliga-seura TuS Erndtebrückin riveissä. Pelejä on tilillä vasta varsin rajallinen määrä, mutta maalitili on jo avattu. Kabashi pommitti kavennusmaalin, kun Erndtebrück hävisi lauantaina 17. maaliskuuta SC Wiedenbrückille 1-3. Tulos ei helpottanut ankarassa putoamiskamppailussa pyristelevää Erndtebrückiä.

Myös juuriltaan hollantilainen, mutta Huuhkajien vakiokalustoon jo kuuluva Thomas Lam onnistui maalinteossa Eredivisiessä Willem II:tä vastaan.  Tompan pusku vapariin painui vastustamattomasti maalin vasempaan yläkulmaan ohi Timon Wellenreutherin.

Lainasiirrolla Twentessä pelaava Lam urakoi koko ysikymppisen keskikentällä (ainakin aikoinaan) huippulupaavana pidetyn Adam Maherin ja suomalaisen Fredrik Jensenin alapuolella. Lainapesti Nottingham Forestista synnyinmaahan on ollut varsin onnistunut, ja ainakin peliaikaa on riittänyt – Lam on ollut tällä kaudella avauksessa yhteensä 24 Eredivisie-ottelussa.

 

Homma toimii Amerikassa

Suomalaissarjaksi muotoutuvassa MLS:ssä Huuhkajilla kulkee. Itäisen konferenssin kärjessä oleva New York City saalisti kauden kolmannen voittonsa näytöstyyliin jopa ilman David Villaa. Orlando City kaatui 3-0, ja keskikentällä urakoinut Alexander Ring oli erinomainen. Muun muassa jenkkiläinen Fansided-kannattajasivusto antoi Ringille arvosanan 8.3/10 saatesanoilla ’’top stuff as always.’’

Kuva: @newyorkcityfc / Facebook

 

Rasmus Schüllerin edustama Minnesota United voitti kotiavauksessaan Chicago Firen lukemin 2-1. Reilu vuosi sitten Minnesota teki epävirallisen MLS:n lämpöennätyksen pelattuaan kotiottelunsa rapeassa seitsemän asteen pakkaskelissä. Lauantaina lämpömittari oli peräti kuusi astetta plussalla, ja Radekaan ei ollut enää jäässä kuten kauden avauksessa. Arvosana oli tällä kertaa jo 7/10. Valitettavasti maaottelut taitavat kuitenkin hieman sotkea avauspaikkaansa Minnesotassa vakiinnuttamassa olevan Schüllerin maaliskuuta.

Kolmas Huuhkaja ja viikonlopun yllättävin MLS-onnistuja oli Jukka Raitala. Topparina pelannut Raitala nollasi puolustuslinjansa kanssa hallitsevan mestarin Toronto FC:n Jozy Altidoren ja Sebastian Giovincon 401 Derbyssä. Kanadalaisseurojen välienselvittely on saanut nimensä Ontarion läpi menevän valtatien mukaan.

Ottelu oli Jugilta ja muulta joukkueelta kauden toistaiseksi paras peli: tuloksena 1-0 voitto Montrealille!

Muita mainintoja

Berat Sadik jatkaa maaliputkeaan Kyproksella. Sunnuntaina syntyi maali ottelussa Ermisiä vastaan. Sadikin joukkue, Doxa Katokopia, johtaa alempaa jatkosarjaansa, eikä putoamispeikko käytännössä uhkaa, joten loppukausi on lähes panokseton. Sadikin maaleja voidaankin juhlia ennen kaikkea mahdollista siirtoa silmällä pitäen. Maajoukkueen kannalta kärkimiehen tulisi päästä pois heikkotasoisesta sarjasta.

Lopuksi maalivahtiuutisia. Lukas Hradecky piti tyypilliseen tapaansa nollat Bundesliga-ottelussa Mainzia vastaan. Totuuden nimissä on mainittava, ettei muun muassa Nigel de Jongin ja Anthony Ujahin joukkue saanut aikaan juurikaan kunnollisia hyökkäyksiä saatika vaarallisia laukauksia. Eintracht Frankfurt on tällä hetkellä liigassa neljäntenä, kolme pistettä Borussia Dortmundia perässä ja pisteen Bayer Leverkusenia edellä.

Hehkutimme viime viikolla Anssi Jaakkolaa, joka on otettu toden teolla taistelemaan ykkösvahdin paikasta Englannin Championshipin Reading FC:ssä. Iloista jatkoa on seurannut: Jaakkola pelasi sekä tiistain ottelun Wolwerhamptonia että lauantain ottelun Norwichia vastaan! Otteet olivat pääosin hyviä, vaikka mukaan mahtui yksi aiheutettu pilkkukin. Jos Jaakkola saa jatkaa loppukauden ajan Readingin maalilla – kuten on hyvin mahdollista – on hän täysin vakavasti otettava kisaaja Huuhkajien kakkosvahdin paikasta Jesse Jorosen ohella.