Helmarit maailmalla – Yksi ura päättyy, uusia alkaa

Byyri seuraa viikoittain Suomen naisten maajoukkuepelaajien otteita kansainvälisillä kentillä.

Helmareiden talvileiri lähestyy

Jouluviikolla Helmari-pelureilla ei otteluita ollut, mutta muuta uutisoitavaa on loppuvuodesta riittänyt. Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul julkaisi pari viikkoa sitten ryhmänsä tammikuun 15. päivä alkavaan Kyproksen harjoitusleiriin, joka huipentuu harjoitusotteluun Tanskaa vastaan 21.1.

Tässä leirille valittu joukkue:

Kenties huomattavin asia pelaajalistassa on Minna Meriluodon puuttuminen. 66 maaottelun konkari ilmoitti joulukuussa lopettavansa mittavan peliuransa. Vuodesta 2006 asti maajoukkueessa pelannut maalivahti oli mukana EM-lopputurnauksissa vuosina 2009 ja 2013.

Nuoria Klubista maailmalle

Loppuvuodesta kuultiin myös siirtouutisia, kun HJK tiedotti kahden pelaajansa siirtyvän ulkomaille. 20-vuotias keskikenttäpelaaja Eveliina Summanen jatkaa uraansa Ruotsin pääsarjaan kaudelle 2019 nousseessa KIF Örebrossa. Örebro on pelannut Damallsvenskanissa vuodesta 2003 lähes yhtäjaksoisesti – poikkeuksena kausi 2018.

Summanen kuului viime kaudella HJK:n avainpelaajiin, ja on noussut myös Helmarien vakioryhmään. Toistaiseksi tilillä on kahdeksan maaottelua, joissa on syntynyt yksi täysosuma. Summasen ohella HJK:sta maailmalle lähtee laitapuolustaja Juulia Grönlund, jonka seuraava osoite on niin ikään Ruotsissa, kolmannen sarjatason Sunnanå SK.

Suurlupaus edustusjoukkueeseen

Suomalaispelaajiin liittyvät uutiset Ruotsista eivät loppuneet vielä tähän. Ennen joulua Piteå IF uutisoi 16-vuotiaan Vilma Koiviston tehneen sopimuksen edustusjoukkueen kanssa. Päättyneenä vuonna Koivisto pelasi Piteå IF:n alle 19-vuotiaiden joukkueessa liityttyään seuran vahvuuteen kesän alussa. RoPS:sta Piitimen kunnan ylpeyteen siirtynyt Koivisto pääsi läheltä todistamaan, kun seuran edustusjoukkue nappasi ensimmäisen Ruotsin mestaruutensa syksyllä.

Ylen haastattelussa viime toukokuussa enimmäkseen keskikentällä viihtyvä Koivisto kertoi tavoitteekseen nousta edustusjoukkueeseen kaudelle 2019. Nyt tämä etappi on saavutettu, ja edessä on peliajan etsiminen kivikovassa Damallsvenskanissa.