Helmarit maailmalla – Suomalaiset jalkapallon kotimaassa

Byyri seuraa viikottain Suomen naisten maajoukkuepelaajien otteita kansainvälisillä kentillä.

Maalitehtailua sumusaarilla

Miesten puolella uutta suomalaispelaajaa Englannin korkeimmalla sarjatasolla on saatu odottaa jo vuosia. Niki Mäenpää vietti Valioliigassa kauden 2017-18 Brightonissa, mutta peliminuutteja liigaotteluissa ei kertynyt.

Naisten kohdalla tilanne on toinen. Naisten ylintä sarjatasoa, FA:n naisten superliigaa, tahkoaa kaksi suomalaispelaajaa: 24-vuotiaat Juliette Kemppi sekä Adelina Engman. Ennen tälle kaudelle pääsarjaan siirtynyttä kaksikkoa ei suomalaispelaajia liigassa oltu nähty.

Kemppi on urakoinut tällä kaudella toistaiseksi joukkueensa Bristol Cityn jokaisessa liigaottelussa viimeistellen niissä yhden osuman. Kesän lopulla Englantiin Lillestrøm SK:sta siirtyneellä hyökkääjällä oli työntäyteinen viikko, kun Bristol kohtasi keskiviikkona liigacupin lohkovaiheen neljännessä ottelussaan Aston Villan. Kemppi kellotti täydet minuutit ja viimeisteli joukkueensa kolmannen ja neljännen osuman selvässä 5–2-voitossa.

Ottelun maalikooste:

Sunnuntaina vuorossa oli liigakamppailu, kun Bristol matkusti Evertonin vieraaksi. Avauskokoonpanossa ollut Kemppi vaihdettiin kentältä 71. minuutilla. Bristol vei pisteet lukemin 2–0 ja vankisti asemiaan liigan keskikastissa. Keskiviikkoiltana on vuorossa syyskauden viimeinen ottelu, kun liigacupissa vastaan asettuu Birmingham City. Pelit jatkuvat tammikuun alussa.

Adelina Engmanin Chelsealla oli niin ikään kahden ottelun viikko. Engman onnistui kertaalleen liigacupin kohtaamisessa Yeovil Townia vastaan jo kamppailun toisella peliminuutilla. Lisäksi hyökkääjänä pelannut Engman syötti joukkueensa viidennen osuman. Ottelu päättyi Chelsean 7–0-murskavoittoon. Sunnuntaina Engman istui vaihdossa, kun lontoolaiset kukistivat Brightonin vieraissa luvuin 4–0. Keskiviikkona jo jatkopaikkansa liigacupissa varmistanut Chelsea kohtaa Tottenhamin vieraissa.

Ensimmäistä kauttaan Englannissa pelaava Engman on toistaiseksi esiintynyt kuudessa liigaottelussa pelaten niissä 171 minuuttia. Chelsea on sarjataulukossa kolmantena, viiden pisteen päässä Arsenalista ja Manchester Citystä.

Helmareille nousua rankingissa

Perjantaina julkaistiin päivitetty FIFA-ranking. Sitten edellisen päivityksen (28.9.) Helmarit on napannut voiton Thaimaasta, hävisi Kiinalle ja pelasi tasan Portugalin kanssa. Tämä saldon siivittämänä nousua listalle tuli kolme sijaa. Päivittyneessä rankingissa Suomen maajoukkue on sijalla 28.