Gnistan-ikoni Tuomas Mustonen palasi kotiin – “En ole ikinä haaveillut ammattilaisuudesta”

Keskitys rinnalla haltuun, peliväline hallitusti verkon perukoille ja vaihtopenkin luo satoja työtunteja miestä hoitaneen fysioterapeutti Masi Salmen syliin juhlimaan. Tuomas Mustosen osuma jäi AC Kajaanin ja HIFK:n välisen ottelun ainokaiseksi, ja HIFK palasi vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Helsinkiläisten sankariksi noussut Mustonen teki Ykkösen kaudella 12 maalia voittaen joukkueen sisäisen maalipörssin. Tästä huolimatta 33-vuotias hyökkääjä jäi ilman jatkosopimusta, minkä myötä hän päätti palata tuttuihin maisemiin.

– Totta kai olisin halunnut jatkaa HIFK:ssa. Kaikki ei kuitenkaan mene aina niin kuin itse haluaisit, urheilu on sellaista, ja ymmärrän sen. Ei minulla juuri näyttöjä olekaan liigatasolta. Minulle oli tärkeää löytää seura, jossa pääsen kilpailemaan peliajasta ja haastamaan itseäni. Oli kiva palata Gnistaniin, Mustonen kertoo.

“Haluan edelleen pelata niin kovaa kuin pystyn”

Kaudeksi 2014 HIFK:hon siirtynyt Mustonen debytoi Veikkausliigassa 29-vuotiaana ja sai tililleen kuusi ottelua pääsarjassa. Maalitili jäi avaamatta, mutta Ykkösessä hän iski HIFK:n ja AC Oulun paidassa yhteensä 26 osumaa.

– Olin seurannut IFK:ta koko elämäni, ja oli hieno mahdollisuus päästä seuraan. Se oli mahtava, ehkä jopa poikkeuksellisen tiivis porukka, johon kaikkien oli helppo päästä sisään. Harjoittelun ja päivittäisen kilpailun taso oli todella hyvä, ja tulokset tulivat sitä kautta, kun teimme yhdessä kovaa töitä.

Mustonen pitää viime kautta uransa parhaana. Yhdeksi päällimmäisistä syistä onnistumisilleen kärkimies näkee AC Oulussa viettämänsä kauden, jolloin hän sai keskittyä täysillä jalkapalloon.

– Olen koko futisurani ajan tehnyt töitä pelaamisen ohella. Niiden yhdistämisessä on haasteensa, etenkin kun on tullut perhettä, mutta olen aina nauttinut siitä, kun pääsen pelaamaan duunin jälkeen – tai työpäivän keskellä, kun työnantaja on aina mahtavasti joustanut ja mahdollistanut harjoitteluni. Futis on auttanut jaksamaan töissä, ja työelämä on tuonut niin ikään hyvää vastapainoa, Mustonen pohtii.

– En ole ikinä haaveillut ammattilaisuudesta, joten työn ja futiksen yhdistäminen on ollut helppoa, vaikkakin kiireistä. Se on kuitenkin antanut niin paljon, että sitä on halunnut jatkaa – haluan edelleen pelata niin kovaa kuin pystyn, ja nautin yhä itseni haastamisesta.

Sadan maalin rajapyykki ja Kakkosen maaliennätys rikki?

Mustonen palasi Gnistan-paitaan rytinällä, kun hän iski maalin heti ensimmäisessä ottelussaan Gnistanin kaadettua FC Viikingit Kakkosen Cupissa. Mies kehuu seuran olosuhteita sekä taustoja, jotka mahdollistavat pelaajien kehittymisen.

Gnistan pelaa tulevalla kaudella Kakkosen B-lohkossa, jossa oulunkyläläiset saavat vastaansa muun muassa paikallisvastus Käpylän Pallon. Mustonen edusti KäPa:a kaudella 2008, ja hänen paras derbymuistonsa on seuraavalta vuodelta.

– Kaudella 2009 tein 3–2-voittomaalin yliajalla Miikka Häkkisen selän taakse, sen muistan vieläkin. Aikaisempina vuosina KäPassa pelasi paljon tuttujani, mutta nyt alan olla vanhimpia kundeja. Niistä tulee hienoja pelejä.

Mustonen onnistui maalinteossa myös, kun joukkueet vuonna 2016 kohtasivat viimeksi Kakkosessa. Kyseessä oli hyökkääjän maali numero 98 Kakkosessa, ja tulevalla kaudella hänellä on mahdollisuus nousta uusille sataluvuille. Pääsy historiankirjoihinkaan ei ole mahdoton – tällä hetkellä ennätystä pitää tiettävästi hallussa edesmenneen FC YPAn Dragan Pejic 123 maalillaan. Myös Pallo-Iiroja edustanut Juho Patola on vielä Mustosen edellä, paukutettuaan 102 maalia Kakkosessa.

Kun Kakkonen potkaistaan Gnistanin kotipelien osalta käyntiin Oulunkylässä, Mustonen palaa kotikentälleen parin vuoden tauon jälkeen. Viimeksi kesäkuussa 2017 kipinäyleisö näki miehen maalaavan AC Oululle.

Jo legendaariseksi muodostunut pituushyppytuuletus jäi tuolloin tekemättä, mutta Mustonen saattaa esitellä tavaramerkkiään taas ensi kerralla, kun verkot heiluvat Mustapekka Areenalla.