Glen Kamara – Huuhkajien aito tähti

Sunnuntaina 11.10.2020 ja keskiviikkona 14.10.2020 Suomen A-maajoukkue pelasi Helsingin uuden Olympiastadionin ensimmäiset ottelunsa katsojien kanssa. Kansojen liigan ottelut muistetaan rutiinin omaisesta 2–0-voitosta Bulgariasta ja hienosta 1–0-voitosta Irlantia vastaan, mutta myös Huuhkajien nykyisen kapellimestarin Glen Kamaran mahtavista illoista.

Voidaan sanoa hyvällä omallatunnolla, että tähti on syttynyt. Oikeastaan tähti on syttynyt jo kauan aikaa sitten, mutta nyt me suomalaiset päästään nauttimaan tähden loistosta. Tampereella vuonna 1995 syntynyt Glen Kamara on monilla tavoin poikkeus suomalaisessa jalkapallossa.

12-vuotiaana muutto Espoosta Lontooseen on varmasti ollut yksi isoimmista tekijöistä Kamaran uran kannalta. Äidin kanssa Englantiin muuttaminen ei ollut aluksi helppoa, mutta näin jälkikäteen ajateltuna kaikki jalkapallon ystävät voivat olla kiitollisia, että näin tapahtui.

Southend Unitedin kautta Arsenalin akatemiaan ja sieltä Skotlantiin

Kamara pääsi jo nuorena poikana näkemään mitä huippu ammattilaisuus on. Se on varmasti opettanut häntä monin tavoin. Päivää ennen 20-vuotissyntymäpäiväänsä Kamara pääsi edustusjoukkueen avauskokoonpanoon. Hieno saavutus nuorelle miehelle, vaikka uskonkin, että isoimmat saavutukset ovat vasta tulossa. Arsenalissa tie tähtiin ei auennut ainakaan vielä nuorella iällä. Viidettä kauttaan nyt Skotlannissa pelaava Kamara on kehittynyt jatkuvasti vuosi vuodelta.

Rangersin päävalmentajana nykyään toimiva entinen huippujalkapalloilija Steven Gerrardkin on varmasti ollut yksi iso tekijä tähän.

Gerrard on kehunut Kamaraa usein julkisesti ja myöntänyt, että näkee hänessä paljon samoja piirteitä mitä itsessään. Gerrardin tasosta päävalmentajana en ole varma, mutta kyllä hän tietää mitä keskikentällä pelaajilta odotetaan ja on varmasti kädestä pitäen näyttänyt Kamaralle mitkä ovat oikeita asioita kentällä ja mitkä vääriä. 

”Glen on käynyt läpi hyvän koulutuksen ja se näkyy hänessä sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hän on hyvätapainen nuori mies, joka haluaa oppia ja paiskia töitä. Hän pelaa fantastisesti myös Suomen maajoukkueessa”, Gerrard kertoi Scottish Sunille.

Otteluissa Bulgariaa ja Irlantia vastaan, ja niin monessa muussakin Huuhkajien ottelussa, Kamara on ollut selvästi kentän paras. Hänellä on ihana kyky rauhoittaa peliä oikeissa paikoissa. Pienillä vartaloharhautuksilla saadaan usein ylimääräinen aika pallon kanssa mitä muut harvemmin saavat itselleen. Pallovarmuus näkyy pitkälle.

Kamara uskaltaa odottaa vastustajan prässiä ja irrottaa pallo juuri oikeaan aikaan, jotta vastustaja varmasti joutuu juoksemaan ylimääräiset metrit. Syöttövarmuus on ihailtavaa. Bulgaria ja Irlanti -otteluissa syöttöjen onnistumisprosentti oli keskiarvoltaan huimat 96.

Kamaran pallollinen pelaaminen ei ole todellakaan ainoa ihailtava asia. Työmoraali on suuri. Kaksinkamppailuissa Kamara loistaa. Syötönkatkoja hän lukee loistavasti. Kamaran rutiinitaso on niin korkealla, että hän voi olla huonompanakin päivänä Huuhkajien tärkeimpiä pelaajia. Hän tekee myös vierellä olevista pelaajista paljon parempia.

Yksi hyvä esimerkki on Huuhkajien kapteeni Tim Sparv, joka on ottanut myös askeleita oikeaan suuntaan. Sparv on mielestäni näyttänyt ajoittain paljon paremmalta jalkapalloilijalta, kun vierellä on häärännyt Kamara ja myös Kamaran peli on sujunut nimenomaan Sparvin rinnalla.

Skotlannin pääsarja vaihtuu vielä jossain vaiheessa suurempiin parrasvaloihin; se on aivan varmaa. Ihmettelin miten Kamaraa ei jo viime siirtoikkunassa kukaan kaapannut. Huhuja liikkui paljon, mutta vielä osoite ei muuttunut. Oletettavasti tie voisi viedä Valioliigaan. Olisiko Kamara seuraava suomalainen pelaaja maailman parhaassa jalkapallosarjassa? Teemu Pukkikin uskoo, että jos siirto nähdään niin siitä ei tarvitse huolehtia tuleeko Kamara sarjassa pärjäämään.

”Glen on huippupelaaja ja uskon, että pärjäisi varmasti hyvin Englannin Valioliigassa. Veikkaan, että jossain vaiheessa uraa hän siellä pelaa”, viime kaudella Valioliigassa 11 maalia tehnyt Pukki kertoi Huuhkajien tiedotustilaisuudessa.

Toivotaan ja rukoillaan, että keskikenttämme tämänhetkinen dynamo pysyy kunnossa ensi kesän EM-kisoihin saakka. Sillä Suomi on pulassa, jos Kamara ei kentällä kapellimestarina ole.

Artikkelikuva – Jimi Soinila