Meksiko vastaan Ruotsi. Etelä-Korea vastaan Saksa. Kaksi jatkopaikkaa tarjolla, kaikki auki.
Jalkapallo on yksinkert… seis! Vanha, väsynyt ja kulunut sananlasku ei pätenyt kauniina kesäkuisena iltana. Saksan kisataival loppui ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Miten se tapahtui?
Jännittävät lähtökohdat
Keskiviikkona päätökseen saatellun F-lohkon asetelmat olivat etukäteen äärimmäisen kimurantit. Jokaisella neljällä maalla oli mahdollisuudet jatkopaikkaan, tosin Etelä-Korealla ei omissa käsissään. Kun edellisiltana D-lohkon kamppailut Islanti-Kroatia sekä Nigeria-Argentiina pitivät yleisöä jännityksessä loppuun saakka, odotukset keskiviikon alkuillan koitoksiin olivat korkealla.
Kun molemmat ottelut olivat puoliajalla maalittomassa tasatilanteessa, ei toisille jaksoille olisi voitua mennä paljoa jännittävämmistä lähtökohdista. Jo 50. minuutilla nähtiin kuitenkin käänne, kun Ruotsi siirtyi 1–0 johtoon Ludwig Augunstinssonin osumalla. Siirryttiin tilanteeseen, jossa jatkoon olisivat menossa Ruotsi lohkoykkösenä ja Meksiko kakkosena.
Kymmenisen minuuttia myöhemmin Andreas Granqvist tuplasi johdon pilkulta. Toisen ottelun ollessa edelleen tasan, Meksiko oli kuitenkin edelleen kiinni jatkopaikassa. 74. minuutilla Edson Alvarez ohjasi pallon omaan maaliin ruotsalaisten rajaheitosta, 0–3.
Tässä tilanteessa Ruotsi käytännössä varmisti jatkopaikkansa, sillä riippumatta toisen ottelun tuloksesta sen olisi pitänyt päästää lopussa vähintään kolme maalia. Jekaterinburgissa alkoivat ruotsalaisjuhlat.
Tekeekö Saksa taas saksat?
Toisaalla, Kazanissa, Saksa hakkasi päätään eteläkorealaiseen seinään. Etelä-Korea oli tässä viimeistään tässä vaiheessa menettänyt mahdollisuutensa jatkopeleihin, mutta halusi varmasti jättää kentälle kaiken.
Kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä TV-ohjaaja poimi meksikolaisyleisöstä faneja, jotka seurasivat jännittyneinä toisen ottelun tilannetta. Oma joukkue ottamassa kunnolla köniin, toivonkipinä eteläkorealaisissa. Yksi maali Saksalle, ja kaksi ensimmäistä otteluaan voittanut Meksiko ulkona. Mitä draamaa!
Väkisinkin katsojan mieleen hiipi muutaman päivän takaisen Saksan ja Ruotsin kohtaamisen loppuhetket. Etelä-Korea sai kuuden minuutin lisäajan alussa pallon kulmapotkusta maaliin. Se kuitenkin liputettiin paitsioksi – mutta! Jälleen kerran, VAR puuttui peliin. Videon jälkeen paitsiovihellys kumottiin, Etelä-Korea johtoon Kim Young-Gwonin maalilla!
Saksa kahden maalin päässä jatkopaikasta, ja lisää oli tulossa.
Manuel Neuer nousi ylös, ja pitkän syötön jälkeen Heung-min Son viimeisteli loppulukemat 2-0. Jossakin kaukana Meksikon kannattajat huokaisivat helpotuksesta, ja hetkeä myöhemmin repesivät riemuun.
Oh nein!
Saksalle tulos on luonnollisesti katastrofi. Hallitsevan maailmanmestarin jääminen alkulohkoon on ollut 2000-luvulla trendi. Niin on käynyt Ranskalle 2002, Italialle 2010 ja Espanjalle 2014.
Nyt Saksassa koittaa analyysin aika. Onko joukkueella ollut motivaatiopuutetta tai menestyskrapula? Onko Joachim Löwin valmennuspesti tullut tiensä päähän? Tuhosiko Mesut Özilin ja İlkay Gündoğanin poseeraaminen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa joukkuehengen? Keskustelu tulee olemaan loputonta.
Jatkopelit kutsuvat
Jatkoonpääsystä huolimatta Meksikolla kuitenkin riittää vielä todistettavaa. Kuusissa edellisissä MM-kisoissa se on selvinnyt alkulohkostaan jatkoon, mutta pelit ovat tyssänneet jo ensimmäiseen pudotuspeliotteluun. Kääntyykö kurssi viimein, vai jääkö Meksikon kisareissusta muistoksi vain hieno voitto Saksasta ja jo viidettä kertaa kisoihin matkanneen Rafael Márquezin nousu jaetulle ykköspaikalle pelatuissa MM-turnauksissa?
Ruotsi sen sijaan osoitti upealla tavalla kuuluvansa jatkopeleihin.
Se on kykeneväinen etenemään myös puolivälieriin, tuli neljännesvälierässä vastaan sitten Brasilia, Sveitsi tai Serbia. Loppuhetkien kaatuminen toisella kierroksella Saksaa vastaan olisi voinut osoittautua kalliiksi. Tasapelillä Ruotsi olisi voinut pallotella Meksikon kanssa Ranskan ja Tanskan malliin löysän tasapelin, jolla molemmat olisivat edenneet jatkoon. Toni Kroosin upea maali kuitenkin siirsi jännityksen lohkon viimeisiin otteluihin.
Nyt tie on kuitenkin auki. Ruotsin ja Meksikon ryhmissä keskiviikkoillan kamppailuja Serbian ja Brasilian sekä Sveitsin ja Costa Rican välillä seurataan äärimmäisen tarkasti. Kaikkien toiveissa lienee Brasilian välttäminen neljännesvälierässä. Miten pitkälle Ruotsin ja Meksikon lento kestää, sen näyttää aika.