Cavaniton Uruguay kotimatkalle – Ranska jatkaa välieriin

Muutamaa tuntia ennen Uruguayn ja Ranskan välistä puolivälierää saatiin lopullinen vastaus viime päivien suurimpaan kysymykseen: Uruguayn edellisen ottelun sankari Edinson Cavani ei tule pelaamaan ottelussa. Neljännesvälierän loppupuolella tullut vamma esti lopulta pelaamisen.

Aseeton Uruguay

Ennen ottelun alkua uruguaylaismedia vähätteli Cavanin poissaolon merkitystä. Gironan hyökkääjä Christian Stuani nähtiin oivana korvaajana. Monen ajatukset olivat tästä tasoa ”uskoo ken haluaa”. Stuani ei lopulta tuntia nähnyt, kun hänet vaihdettiin ulos Maximiliano Gomezin tilalle, suhteellisen näkymättömän esityksen jälkeen.

Uruguay on hyvä kokonaisuus ja siitä on tullut MM-kisojen jatkopelien vakikävijä. Silti se on ollut jo pitkään todella kovissa peleissä muutaman kortin varassa. Kun pakasta yksi on poissa, iso käsi puuttuu ja ilman isoa kättä ei enää puolivälierissä pärjää. Kaikki kunnia Stuanille, mutta pataseiskasta ei vaan herttakuningasta tee, vaikka kuinka haluaisi.

Cavanin poissa ollessa kuvasta katosi myös se toinen hyökkäyspään kurko, Luis Suarez. Kun tämä kaksikko on poissa, jää Uruguayn hyökkäyspelistä jäljelle niin kovin vähän.

Takuuvarma Ranska

Ranskan pelaamista peilasi eleettömyys. Sen esitys oli todella varma ja vakuuttava. Les Bleus teki

tarvittavan. Ei yhtään sen enempää, mutta ei myöskään yhtään sen vähempää.

Joukkue siirtyi 40. minuutin pelin jälkeen johtoon Real Madridin puolustajan Raphael Varanen maalilla. Tuo maali syntyi vähemmän yllättäen erikoistilanteesta, niissä Ranska on ollut koko kisojen ajan todella vahva.

Kun Uruguayn maalivahti Fernando Muslera sanoi tunnin pelin jälkeen hörpsistä ja imaisi Antoine Griezmannin vedon sisäänsä, oli peli ohi. Ranska ei saanut mitään superpaikkoja tämän jälkeen enää luotua, vaikka tilaa niihin alkoi avautua. Didier Deschampsin miehistön ei tarvinnut. Se jäädytti, piti johdon ja tappoi pelin. Viimeinen kymmenen minuuttia pelistä oli pitkälti alkulohkon Tanska-pelin toisintoa.

Ei mikään kaksinen peli

Se on myös pakko todeta, että peli ei päätynyt suurten MM-klassikoiden joukkoon. Pallo oli varsinkin ensimmäisellä jaksolla ilmassa poikkeuksellisen paljon. Pitkiäkin pelikatkoja oli tasaiseen tahtiin ja tuntui ettei kohtaaminen päässyt oikein ensimmäisen jakson loppua lukuun ottamatta kunnolla rytmiinsä.

Tempoltaan jäätiin kauas siitä hurlumhei -meiningistä, mitä Ranska tarjosi Argentiinaa vastaan. Gallian kukoilla tuntui jääneen voitosta huolimatta jopa hieman varastoon. Tämä voi muuttua Ranskalle jopa pieneksi etulyöntiasemaksi, jos Brasilia ja Belgia vääntävät myöhemmin perjantai-iltana intensiivisen ottelun pitkän kaavan kautta.

Miten tästä eteenpäin?

Ranska on siis neljän joukossa. Välierä pelataan tiistai-iltana Pietarissa, jossa se siis kohtaa voittajan iltaottelusta Brasilia-Belgia.

Uruguayssa tultiin tietyn aikakauden päätökseen. Edinson Cavani, Luis Suarez ja Diego Godin ovat kantaneet maata jo kolmet MM-kisat. Neljän vuoden päästä Qatarissa nykyinen runko on auttamatta liian vanha menestymiseen.

Katseet kohdistuvat Maximiliano Gomeziin, Jose Gimeneziin, Rodrigo Bentacuriin ja kumppaneihin. Onko heistä johtamaan Uruguay jälleen MM-kisojen pudotuspelijoukkueeksi. Sen näyttää aika. Saappaat ovat valtavat.