Ykkösen nousu ratkeaa lauantaina – Ennakkohaastattelussa HIFK:n Pekka Sihvola ja KPV-kasvatti Petteri Forsell

Helsingin IFK ja Kokkolan Pallo-Veikot pelaavat viikonloppuna ottelussa, joka on yksi kuluvan kotimaisen futiskauden tärkeimmistä otteluista. Panoksena ei ole enempää eikä vähempää kuin paikka auringossa eli Veikkausliigassa. Haastattelin HIFK-pelaaja Pekka Sihvolaa ja entistä KPV-pelaaja Petteri Forsellia heidän tuntemuksistaan ennen lauantain ottelua.

Eroa joukkueiden välillä on yksi piste. KPV on kärjessä, mutta ennakkosuosikin määrittely on vaikeaa, koska molemmat joukkueet ovat hurjassa vireessä: HIFK:lla on menossa neljän ottelun voittoputki, jonka aikana se ei ole päästänyt maaliakaan, kun taas KPV porskuttaa viiden ottelun voittoputkessa. Kierroksia on jäljellä enää yksi lauantain jälkeen, joten ottelu hyvin todennäköisesti ratkaisee suoran nousijan. Toiseksi sijoittunut pelaa karsinnan Veikkausliigan toiseksi viimeiseksi sijoittunutta vastaan. Kolmantena majaileva AC Oulu ei pysty saavuttamaan kumpaakaan kärkijoukkuetta.

Kokemusta, maaleja, muttei yhtään nousua

Pekka “Peksi” Sihvola vaikuttaa levolliselta. Kokenut kotimaan maalitykki on saavuttanut urallaan paljon, mutta sarjanousua hänkään ei ole päässyt vielä kokemaan. HIFK:lla kesti tällä kaudella saada peli uomiinsa, mutta nyt joukkueessa on hyvä itseluottamus.

– Hyvät fiilikset lauantaista! Kiirettä on itsellä pitänyt viime aikoina, mutta on päästy treenaamaan kunnolla, Sihvola avaa.

Sihvola tekee jalkapallon ohella konsultin töitä, mutta energiaa riittää, eivätkä pelihalut 34-vuotiaalla hyökkääjällä ole mihinkään kadonneet.

– Asiat elää ja muuttuu jatkuvasti. Olen alkanut tehdä viime aikoina töitä, ja kun on kaksi lasta, niin vieväthän ne aikaa, Sihvola mainitsee.

Urallaan Sihvolalle on kertynyt lukuisia kotimaisia seuroja. Kauas hän ei ole joutunut lähtemään synnyinseudultaan Espoosta, ja maaleja on seurasta riippumatta tullut.

– Siirtoihin on aina ollut syy. Suomessa vaihtoehtoja on vähän, etenkin jos haluaa pelata tässä lähistöllä. HIFK:ssa olen ollut tyytyväinen.

HIFK hyvässä iskussa

Alkukauteen joukkue ei ollut tyytyväinen, mutta muun muassa pelillisten muutosten kautta punapaidat ovat pitäneet pintansa Ykkösen kärjessä.

– Tämä kausi on voinut mennä paremmin, mutta hyvä että asiat ovat omissa käsissä. Alku oli vähän vaikea ja pelityylikin on siinä samalla elänyt, mutta nyt on paketti ollut hyvin kasassa, Peksi analysoi.

Viime kauden putoamisen jälkeen paletti on HIFK:ssa elänyt, kun sponsorisuhteita on vähemmän ja niidenkin, jotka ovat vielä mukana, luonne on muuttunut. Olosuhteiden luomiselle on Suomessa myös omat haasteensa.

Nousu Veikkausliigaan olisi Ykkösen seuralle iso harppaus. Kiinnostavuus ja sitä myötä rahatilanne pääsarjatasolla ovat eri tasoa kuin Ykkösessä, jonka kymmenestä joukkueesta saattaa neljäkin vaihtua kaudessa.

– Onhan se haastava paikka. Valtakunnallinen sarja ja reissuja ympäri Suomea.

Kun ajattelee HIFKiä Veikkausliigassa, mieleen tulevat ensimmäisenä Stadin Derbyt, jotka nostivat ainakin niiden otteluiden ajaksi jalkapallon Suomen suurimmaksi mediatapahtumaksi. Viime liigavisiitillä omat rajat tulivat vastaan, mutta HIFKin tapauksessa potentiaalia suurienkin seurojen haastamiselle kuitenkin olisi.

– Ammattimaisuutta toivotaan lisää, mutta minusta se on mahdollista. Olen jutellut kaverini kanssa, joka sanoi, että juuri HIFK:ssa olisi pitkässä juoksussa ainesta olla jopa Klubin haastaja. Tähän on eri tekijöitä, joista tärkein on HIFK-brändi, Sihvola arvioi.

HIFK ei pelaa enää Brahen kentällä, mutta omaa kotia seura etsii. Vuoden alussa oli tarjouskilpailu Suvilahden tontista, mutta unelma omasta kotistadionista kaatui keväällä. Etsinnät jatkuvat vielä.

– Treenaamme nyt Töölössä, Telialla ja Bolliksella. Vähän haasteita tuo ne muutamat treenit Pallokentällä, koska alusta on eri (Telialla tekonurmi, Pallokentällä luonnonnurmi), mutta suurin osa treeneistä on tekonurmella. Pelaavathan eri joukkueetkin eri alustoilla, Sihvola toteaa.

Kokenut hyökkääjä vakuuttaa olevansa valmis lauantain koitokseen.

– Toivottavasti stadionin valot eivät häikäise kaukaa tulleita. Mielenkiinnolla odotan, miten HIFKin paketti murretaan, Sihvola toivottaa kokkolalaiset tervetulleeksi.

KPV:ssa katsotaan eteen- ja taaksepäin

KPV on 2000-luvulla kavunnut takaisin kohti suomalaisen jalkapallon huippua. Viimeisestä pääsarjavisiitistä on kulunut aikaa, mutta kokkolalaiset ovat vakiinnuttaneet asemansa Ykkösen kärkikastissa. Tällä kaudella KPV on onnistunut kääntämään otteluita voitoiksi tarvittavan määrän ollakseen Ykkösen paras. Sille riittää todennäköisesti tasapeli lauantaina, mutta haastekin on vaikein koko kaudella.

Siinä missä HIFK henkilöityy yhteisöönsä, seurarajat ylittävään “hifkiläisyyteen” ja erityisesti Stadin Kingeihin, KPV:n toiminnan takana on muutamia henkilöitä, jotka muistuttavat kokkolalaisen jalkapallon olemassaolosta ja pitävät seuran kiinni menestyksen kahvassa.

Petteri Forsell on Kokkolan tunnetuin jalkapalloilija. KPV:n kasvatti pelaa nykyisin Puolassa, jossa Forsellin kausi on alkanut mainiosti. Nousija Miedz Legnica on sarjassa 12., mutta Forsell on alusta saakka ollut maalipörssin kärkikahinoissa.

– Puolaan kuuluu hyvää. On ollut tosi kiva pelata uudessa hyökkäävässä roolissa. Kun maaleja on alkanut tulla, niin huomaa että kun saa palloa, niin tulevat heti lähelle, ja vaikea on päästä laukomaan, Forsell hehkuttaa.

Forsellin kotiseutuylpeys on lämmittävää, ja Kokkolassa hän käy mahdollisimman monta kertaa vuodessa. Uutiset Kokkolasta saavuttavat Forsellin oman kauden keskellä. KPV:ssä Forsellilla on useita vanhoja pelikavereita, ja muun muassa kakkosvalmentaja Niko Kalliokoski ja seuran omistaja Matti Laitinen ovat tuttuja.

– Olen välillä seurannut enemmän ja välillä vähemmän, muutamia pelejä katsonut, mutta tuloksia ja sisäpiirin kuulumisia koko ajan. Haluaisin käydä enemmän, mutta kyllä mä aina pidemmällä lomalla menen sinne, Forsell kertoo.

Tulevaisuudensuunnitelmat jo pitkällä

Laitinen herätti vuosi sitten huomiota uhkaamalla vetäytyä KPV:n taustalta, mikäli nousua Veikkausliigaan ei saavuteta. Tämän päätöksen Laitinen pyörsi, kun KPV:n kausi oli hyvä, mutta Forsellkin tunnistaa haasteet.

– Sanotaan, että tuohon pitäisi saada muitakin mukaan kuin Matti. Periaatteessa tällä hetkellä tilanne on se, että toiminta loppuu, jos Matti siitä lähtee. Toivotaan, että hän saa siihen toimintaan yrityksiä enemmän, ja mahdollisesti yksityisiä henkilöitäkin mukaan, Forsell toteaa.

Uudesta stadionista Kokkolassakin on puhuttu, ja siinä mielessä suunnitelmat ovat pidemmällä kuin esimerkiksi HIFK:lla. Nurmikenttiäkin on useita ja hyvä halli, mutta uusi stadion olisi Forsellin mielestä tärkeä askel.

HIFK:n anti Veikkausliigalle on selkeä, ovathan helsinkiläiset vasta siellä vierailleet, mutta mitä Kokkolalla olisi annettavana Veikkausliigalle? Petteri Forsellilla on selvä näkemys asiasta.

– Turhahan se on verrata Stadin Derbyyn, mutta Pohjanmaan futisihmisille se toisi paljon. Varsinkin Kokkolaan, joka on kuitenkin vanha SM-sarjan voittaja! Siellä puhutaan välillä liikaakin vuodesta 1969 (KPV:n suomenmestaruus), eli se antaisi vähän muutakin puhuttavaa.

Kuva – KPV Facebook

Ensi lauantain kiinnostavia pelaajia kysyessä Forsell on myös varma vastauksessaan.

Sebastian Mannström on tällä hetkellä väärässä sarjassa.

Myös Forsellilla on terveisiä Helsingin suuntaan.

– Joudutte antaa kaikkenne, jos haluatte pisteitä kokkolalaisilta, eikä sekään välttämättä riitä, Forsell ennakoi.

Vinkkejä tuleville jalkapalloilijoille

Molemmilta haastateltavilta kysyttiin myös ohjeita nuorille jalkapalloilijan aluille. Sekä Sihvolan että Forsellin vastaukset ovat samansuuntaisia.

– Kannattaa keskittyä aina siihen, missä on hyvä. On toki joukkueen treenit, mutta omalla ajalla pystyy teroittamaan omia vahvuuksiaan, Sihvola neuvoo.

– Treenatkaa joukkueen treeneissä kovaa, ja omalla ajalla pitäkää hauskaa pallon kanssa. Muista myös, että koskaan et ole laukonut liian montaa laukausta ylänurkkiin, Forsell lataa.

Nousun todennäköinen ratkaisu pelataan lauantaina 20.10. Telia 5G Areenalla kello 14:00.