Ykkönen 2019 – Kausiennakko

Kaudella 2018 Ykkösen voitti HIFK ja Veikkausliigapaikasta karsimaan pääsi KPV. Molemmat pelaavat tänä vuonna pääsarjaa, joten uusina joukkueina Ykkösessä nähdään Veikkausliigasta karsinnassa pudonnut TPS ja kakkosesta nousseet MuSa, TPV ja MYPA. PS Kemi olisi ollut mukana pudottuaan liigasta, mutta joukkueen konkurssin myötä Kakkosesta nousi mukaan kolme joukkuetta kahden sijaan.

Ykkösessä on 10 joukkuetta, jotka pelaavat kolminkertaisen sarjan (27 ottelua). Voittaja nousee Veikkausliigaan, toiseksi sijoittunut pääsee Veikkausliigakarsintaan ja viimeisen kohtalona on pudota Kakkoseen. Joukkue-esittelyssä seurat ovat kirjoittajan muodostamassa ranking-järjestyksessä.

 

Joukkueet

 

AC Oulu

Perustettu: 2002

Kotipaikka: Oulu

Kausi 2018: Ykkönen, 4. sija

 

 

Nyt jos koskaan. Kahden joukkueen noustua pois tieltä, ja vain yhden liigajoukkueen tultua tilalle, on Oulussa vahvistuneen joukkueen myötä kovin mahdollisuus liiganousuun lähivuosina. Lähialueen yritykset on saatu satsaamaan joukkueeseen ja paineet ovat suoran nousun saavuttamiseen.

Viime kaudella joukkueen keskikentällä suuressa roolissa pelannut Jair lähti ansaitusti metsästämään peliaikaa Veikkausliigasta, mutta maalikuninkuuden selvästi voittanut Alberto Morin jatkaa joukkueessa.

Valmiiksi vaaralliseen hyökkäyspäähän tuovat lisää tehoja laidoille Hongassa vähälle peliajalle jäänyt Joni Korhonen ja Lahdesta siirtynyt Loorents Hertsi. Ja kärkeen saapui Veikkausliigasta pudonneessa PS Kemissä olosuhteisiin nähden hyvän kauden pelannut Juho Mäkelä. Mäkelän ja Korhosen kotiinpaluu luovat myös tarinan puolesta hienon sauman liiganousulle Oulussa.

Keskikentällä on Jairin kokoinen aukko, jota paikkaa ensisijaisesti Felix Orishani. Häntä ei voi suoraan verrata Jairin tasoiseen pelaajaan, mutta täyttää velvoitteet erityisesti puolustussuuntaan. David Ramadingaye jatkaa myös tärkeänä palasena keskikenttää. Peliä rakentavana vaihtoehtona on tarjolla Jere Aallikko.

Joukkueen puolustus näyttää vahvistuneen onnistuneesti RoPS:sta tulleella Fugo Segawalla, joka on ottanut paikkansa avaukseen vasemmalta laidalta ja AC Kajaanista hankitulla Venicio Ferreiralla. Toppareihin jäi lopettaneen Markus Heikkisen kokoinen aukko, mutta Samuli Leppälä, Lassi Nurmos ja Ferreira ovat kaikki kelpo valintoja avaukseen. Loukkaantumisten sattuessa myös oikea pakki Alexander Jibrin voi pelata topparina. Maalivahtiosastoon Oulu ei myöskään kaadu, sillä Juhani Pennanen kuuluu ykkösen parhaimpiin maalivahteihin.

 

KTP

Perustettu: 1927

Kotipaikka: Kotka

Kausi 2018: Ykkönen, 7. sija

 

 

Seuran virallinen tavoite on nousta Veikkausliigaan, ja tätä kohti on selkeästi satsattu. KTP:llä on kova työ haastaa pääosin Veikkausliigassa pelanneella joukkueella kauteen lähtevä TPS, mutta avaimet siihen joukkeelta löytyy. Kovuutta on erityisesti hyökkäyspäässä.

Viime kaudella kymmenen maalia iskeneen keskikenttäpelaajan Aleksi Pahkasalon ympärille on Kotkaan hankittu Ykkösen todellinen kulttipelaaja, ja KPV:tä Veikkausliigaan nostamassa ollut Kalle Multanen, sekä HIFK:ssa viime kaudella pelannut Tuukka Kurki.

Kurki jäi HIFK:ssa Pekka Sihvolan ja Tuomas Mustosen varjoon, mutta pääsi välillä väläyttämään potentiaaliaan. Kurki on jälleen onnistunut talven otteluissa todella hyvin. Hyökkäykseen on mustana hevosena tarjolla myös pitkästä loukkaantumisesta toipunut Miro Schwalenstöcker.

Keskikenttä on vahvistunut JJK:sta tulleella Saku Leppäsellä ja ulkomailta hankitulla Ralph Kottoyalla. Pahkasalolla on hyökkäysvastuu keskikentällä. Puolustuksessa johtajan taakka on Sebastian Dolivolla ja laidalla hyvin aloittanutta nuorta Tuomas Ollilaa toivotaan pian takaisin kokoonpanoon. Maalilla Jiri Koski on selkeä ykkösmaalivahti, eikä KTP:n pitäisi häneen kaatua.

Joukkueella on ollut loukkaantumishuolia kauden alla ja jännitystä aiheuttaa heti ensimmäisenä otteluna oleva kotipeli AC Oulua vastaan. TPS on kova haastettava ja joukkueen peli pitää saada eheäksi. Kurjen, Pahkasalon ja Multasen täytyy olla ratkaiseva etu Kotkalle taistelussa kärjessä. Taistelee TPS:n kanssa tiukasti toisesta sijasta.

 

TPS

Perustettu: 1922

Kotipaikka: Turku

Kausi 2018: Veikkausliiga, 11. sija

 

 

Veikkausliigasta pudonnut palloseura aloittaa Ykkösen vahvalla kokoonpanolla, vaikka pelaajia on lähtenyt ja valmentajakin vaihtunut.

Joukkueen avainpelaajista Sami Rähmönen ja Mika Ääritalo ovat tärkeitä jatkajia. Rähmönen on Ykköseen yhä kova puolustaja. Ääritalo pystyy varmasti maalintekoon Ykkösessä, mutta kysymysmerkki on valitettavasti se, pystyykö seuralengenda pelaamaan koko kauden. Terveenä ollessaan Ääritalo muodostaa vaarallisen yhdistelmän Eliecer Espinosan tai Oskari Jakosen kanssa. Solomon Duah ja Joakim Latonen ovat laidoilla oletetussa avauksessa.

Keskikentällä merkittävin muutos on Matej ja Tomas Hradeckyn tuleminen joukkueeseen. Tomas pelaa selkeästi puolustavassa roolissa ja Matej ottaa vastuuta myös pelinrakentelussa. Molemmat ovat todella kovia vahvistuksia Ykköseen, mutta loukkaantumiset ovat haitanneet veljesten urakehitystä pahasti.

Kokemusta ja johtamista keskikentälle tuo Mika Mäkitalo. Jani Virtanen saa myös vastuuta keskikentällä, erityisesti pelinrakentamisessa. Peliaikaa havittelee myös seuralle tuttu taistelija Jonni Peräaho.

Puolustuksen tärkeitä palasia ovat kapteeni Rähmösen ympärillä Rasmus Holma ja Kristian Heinolainen. Peliaikaa saavat todennäköisesti myös Tatu Varmanen, Otto Schultz ja Julius Perälä.

Maalivahtiosastolla Miikka Mujusen pitäisi olla hyvä aloittaja Ykköseen, ja nuoren vahdin olisi nyt tärkeää ottaa uusi askel kohti Veikkausliigaa. Samanikäinen Anton Lepola haastaa kovaa peliajasta, joten myöskään kakkosmaalivahtiin TPS ei kaadu.

Turkulaisseura haluaisi takaisin Veikkausliigaan heti. Se ei ole vahvistuneen AC Oulun takana helppo tehtävä, mutta kaikki mahdollisuudet karsintapaikkaan on. Materiaali ei ole kovinkaan leveä ja keskikenttä on paljon Hradeckyn veljesten varassa, eikä valmentajaksi nousseen Tommi Pikkaraisen kyvyistä ole varmuutta. Karsintapaikkaa alempi sijoitus on silti Turussa pettymys.

 

FC Haka

Perustettu: 1934

Kotipaikka: Valkeakoski

Kausi 2018: Ykkönen, 5. sija

 

 

Perinteikkäästä Hakasta nousee tällä kaudella esiin ensimmäisenä valmentajan nimi. Pelaajana mainetta niittänyt Teemu Tainio nousee apuvalmentajan paikalta Keith Armstrongin tilalle valkeakoskilaisten pääkäskijäksi. Seuran taloutta on hoidettu riskejä vältellen, jonka vuoksi kyse on taloudellisesti edelleen aika pienestä tekijästä. Paikka nousukarsinnassa ei ole mahdotonta, mutta se vaatii liigakokemuksella tulevan TPS:n ja hyviä hankintoja tehneen KTP:n voittamista tässä kilvassa.

Hyökkäyksessä ei Hakalla vielä ole paljoakaan leveyttä, vaan maalintekovastuu on hyvin Ykkösessä aiemmin pelanneella Elias Ahteella ja Salomo Ojalalla. Ojalan viime kausi oli viimeistelyn suhteen nihkeä, mutta potentiaalia parempaan maalimäärään pitäisi olla.

Hakan vahvin osa-alue on keskikenttä, jota vahvistaa EIF:ssä hyvin viime kaudella pelannut Jacob Bushue. Tainio on tuonut mukaan pari Klubin juniorimyllystä itselleen tuttua pelaajaa: Tino Purmeen ja Akseli Lehtojuuren. Nämä haastavat peliajasta ja tuovat joukkueelle tärkeää leveyttä. Paineet keskikentällä ovat lähtkohtaisesti Bushuella, Antto Hilskalla, Samuel Chidillä, Anton Popovitchilla ja Jean Fridolin Nganbe Nganbella. Taitava Erkka Helminen kärkkyy myös paikkaa avauksesta.

Puolustuksessa TPS:stä tulleen topparin Niklas Fribergin ja pelaamisesta välivuoden pitäneen Samuel Mansourin täytyy onnistua. Rotaatiota topparin paikalle tuo Ville-Valtteri Starck ja laidoilla pelaavat lähtökohtaisesti Jami Kyöstilä ja Henri Malundama. Starck voi pelata myös laidalla. Maalivahtiosasto on kysymysmerkki, sillä Santeri Aaltonen tai Joonas Immonen eivät olet kumpikaan lähtökohtaisesti ykkösmaalivahteja. Toisen täytyisi tämä mantteli nyt ottaa, jos joukkue mielii taistelemaan noususta.

Haka haastaa KTP:n ja TPS:n taistelussa toisesta sijasta. Kauden suoritus ja paikka kärkikamppailussa ratkeaa todennäköisesti taas keskinäisiin otteluihin muiden kärkijoukkueiden kanssa.

 

FF Jaro

Perustettu: 1965

Kotipaikka: Pietarsaari

Kausi 2018: Ykkönen, 6. sija

 

 

Veikkausliigaseurana tutuksi tullut Jaro näyttää jatkavan KTP:n ja Hakan kanssa samantapaista taivalta Ykkösessä. Joukkueessa ei oteta suuria taloudellisia riskejä Veikkausliigaan pääsyn takia, mutta paikka Ykkösessäkään ei ole mitenkään uhattuna. Hyvään maalivahtiin ja puolustukseen nojaava Jaro on yksi joukkueista, joka voi AC Oulun takana haastaa paikasta karsinnoissa.

Hyvä puolustus auttaa härnäämään muita kärkijoukkueita, mutta Jaroa vastaan bussin parkkeeraavien joukkueiden puolustuksen murtaminen on ennakkoon haaste.

Emil Öhberg on joukkueen viimeisenä lukkona Ykkösen kärkikastia, Pavle Milosavljevic, Toni Takamäki ja Dárvin Chávez ovat puolustuslinjan kärkinimet ja keskikentällä erityisesti Anthony Dafaa häiritsee vastustajien hyökkäyksiä. Tämä linja on pitänyt hyvin pintansa jo kauteen valmistelevissa otteluissa ja cupissa.

Hyökkäyspäässä löytyy nopeutta ja työmoraalia, mutta viimeistely jää alustavasti Meksikosta lainatun Jahir Barrazan varaan. Vähämaaliset tasurit tai voitot ovat hyvä suoritus kärkijoukkueita vastaan, mutta heikompia joukkueita vastaan täytyy löytyä tehoja rutiinivoittojen saamiseen.

 

EIF

Perustettu: 1905

Kotipaikka: Tammisaari

Kausi 2018: Ykkönen, 3. sija

 

Tammisaaren ihme tuskin toistuu aivan samalla tavalla, vaikka kovaa työtä pienessä seurassa tehneet Gabriel Xatart ja Guillem Santesmases jatkavat seurassa. Espanjalaiset valmentajat saapuivat Suomeen tammikuussa, joten joukkueen kokoamiseen ennen cupia ei jäänyt paljoakaan aikaan.

Monet yllätyskauden pelaajat ovat siirtyneet eteenpäin, tärkeimpinä Riku Selander, Hanson Boakai, Atte Sihvonen, Jonathan Jäntti ja Jacob Bushue. Kovimpia vahtistuksia ovat HIFK:ssa Ykkösessä pienempään rooliin jääneet keskikenttäpelaaja Daniel Rantanen ja hyökkääjä Antti Ulmanen sekä FC Interistä lainattu keskikenttäpelaaja Matias Lahti. Nämä pelaajat odottavat peliaikaa ja toivovat saavansa hyötyä viime kaudella loistavasti onnistuneesta valmennuksesta.

Myös keskikentällä pelaava uusi hankinta Donald Bende on pelannut talven otteluissa pääosin kiitettävästi, vaikkakin oli viimeisistä harjoitusotteluista sivussa.

Puolustamisen pitäisi EIF:ltä luonnistua, mutta maalinteko on lievä kysymysmerkki. Rantaselta ja Bendeltä odotetaan keskikentältä tukea hyökkäyspäässä, ja Ulmasen ja Akseli Ollilan täytyy onnistua maalinteossa riittävän hyvin. Ulmanen jäi viime kaudella HIFK:ssa loistaneen kärkiparin varjoon, joten nyt olisi nuoren pelaajan uran kannalta tärkeää ottaa askel kohti Ykkösen kärkeä ja sitä myöten myös Veikkausliigaa.

EIF tuskin valmistelevien otteluiden perusteella pystyy uusimaan viime kauden poikkeuksellisen hyvää suoritusta, mutta putoamistakaan sen ei tarvitse pelätä. Joukkue ottaa paikkansa keskikastista taistellen sijoista 5-7 AC Kajaanin ja FF Jaron kanssa.

 

AC Kajaani

Perustettu: 2006

Kotipaikka: Kajaani

Kausi 2018: Ykkönen, 8. sija

 

 

Viime kaudella joukkue onnistui yllättämään hyökkäävällä pelityylillä ja sai säilytettyä sarjapaikkansa, kun pärjäsi konkurssikypsää JJK:ta ja Klubi 04:ää paremmin. Tärkeäksi pelaajaksi nousi Veikkausliigaakin pelannut järkälemäinen hyökkääjä Michael Ibiyomi, joka jatkaa joukkueessa.

Ibiyomi on jälleen vuoden vanhempi, mutta joukkue tarvitsee yhä häneltä paljon maaleja. Lawson Bekui tuo kärkeen juoksuvoimaisen vaihtoehdon. Laidoilla on paljon nopeutta Oskari Rounajan ja Lutumba Pitahin muodossa, ja vaihtoehtoina ovat myös viimeistelyvoimaisemmat Danila Yashchuk ja Topi Järvinen. Jonathan Jäntti on maalilla tärkeä vahvistus joukkueelle, ja tuo nuoreen ryhmään lisää kokemusta.

Ykkösestä putoaa alkavalla kaudella vain yksi joukkue, eikä Kajaanin tarvitse ainakaan ennakkoon pelätä viimeiseksi jäämistä. Viime kauden loppupuolen valmentanut Ari Koski jatkaa joukkueen käskijänä. Seuraava askel joukkueella on puolustuspelin kehittäminen. Koski keskittyy edeltäjäänsä enemmän pallonhallintaan, joten otteluiden maalimäärät voivat hieman vähentyä ja päästä päähän pelaaminen rauhoittua.

 

MuSa

Perustettu: 1960

Kotipaikka: Pori

Kausi 2018: Kakkosen B-lohko, 1. sija

 

 

Nousijajoukkue on vaikea arvioitava. Porin kaupunginosajoukkue lähtee taistelemaan paikasta Ykkösessä kovalla puolustamisella ja taistelulla. Jos MYPAei suuresti vahvistu tai yllätä, pitäisi pelien jatkua Ykkösessä myös ensi kaudella. MuSan, TPV:n ja MYPAn kauden kulku määrittyy keskinäisten otteluiden perusteella. Viideltä kärkijoukkueelta ei lähtökohtaisesti voi budjetoida yhtään pisteitä.

Maalintekovastuu on hyökkäyksessä kokeneilla Samu-Petteri Mäkelällä ja Sami Rantalalla sekä nuoremmalla Matias Koskisella. Mäkelä on katraan kokenein ja aloitti vuoden hyvin cupissa.

Keskikentällä tärkeitä pelaajia ovat Veikkausliigalupauksenakin pidetty Samuli Virtanen ja SJK:n organisaatiosta tullut Aleksi Pöntinen. Kokemusta Ykkösestä tuovat myös Joni Lämsä ja Matias Sallila.

Puolustuksessa tärkeää kokemusta tuovat Antti-Pekka Pihlainen, Verneri Salminen ja Jussi Välilä. Kentällä nähdään todennäköisesti myös Ronald Karlsson ja peliaikaa voi odottaa cupissa pelanneelle Joonas Lakkamäelle. Selkeä ykkösmaalivahti on HJK:n juniorimylly ja nuorisomaajoukkueet läpikäynyt Tomi Mikkelsson.

Veteraanit antavat MuSassa tärkeää kokemusta korkeammalta sarjatasolta. Hyppy Kakkosesta Ykköseen on iso, joten kokemus ja johtajuus on tärkeää nousijajoukkueelle. Kotikenttäedusta lähtee palanen, kun Palloliitto ohjasi joukkueen pelaamaan kaupungin pääkentällä Musan Wembleyn sijaan. Säilymisen pitäisi onnistua ja MuSan voi kokemuksen myötä laittaa nousijajoukkueista parhaalle sijalle.

 

TPV

Perustettu: 1930

Kotipaikka: Tampere

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 1. sija

 

 

Tampereen Pallo-Veikot lähtee muiden nousijajoukkueiden tapaan pääosin viime kaudelta tutulla joukkueella taistelemaan sarjapaikasta Ykkösessä.

Joukkueen hyökkäyksessä haetaan tulosta Topi Järveltä, jolla on kokemusta Ykkösestä. Eetu Kolu ja Eetu Räisänen tukevat hyökkäyspäässä. Keskikentän lukkona ovat Ykkösestä kokemusta tuova Tuomas Lähdesmäki ja seurassa aina pelannut Tommi Smeets. Luottoa saavat myös monipuolinen Eino-Veikko Ek ja Kakkosen GBK:sta tullut Arjan Goljahanpoor.

Puolustuksessa tärkeää kokemusta antavat Juho Saarinen ja Jari Nikkilä. Giorgi Ositashvilin ja Ardan Kovaquin toivotaan pitävän hyvän tasonsa Kakkosesta. Maalivahtina vastuun näyttää ottavan Antti Kuusinen, mutta Tuomas Karjanlahti on myös potentiaalinen vaihtoehto.

 

MYPA

 

Perustettu: 1947

Kotipaikka: Myllykoski

Kausi 2018: Kakkosen A-lohko, 1. sija

 

 

Myllykosken joukkueessa on ennakkoon vähiten kokemusta ja hyvin vähän tunnettuja nimiä. Kakkosessa ja Kolmosessa kovaa tulosta tehnyt Jussi-Pekka Rämä pystynee saamaan maaleja joukkueelle, vaikkei osunut vielä cupissa. Toivoa on laitettu myös KTP:ssä viime kaudella vähälle peliajalle jääneeseen Niko Ikävalkoon. Alkuvuonna taistelulla hankitut tasapelit olivat hyvä merkki, mutta suurinumeroinen tappio toiselle nousijajoukkueelle MuSalle ei lupaa hyvää.

KuPSin organisaatiosta tulleelle Johannes Kytilälle on luvassa näytön paikka topparina ja Tomas Turunen on joukkueessa selkeä ykkösmaalivahti. Keskikentällä näyttää onnistuneen alkuvuonna hyvin virolainen Kaarel Usta, joka kokeili pelaamista Ykkösessä jo 2016. Rosteri voi laajentua ja nimivahventua merkittävästi, kun MYPAn yhteistyöseura HIFK lähettää huomattavan laajasta ringistään pelaajia Myllykoskelle.

Joukkue on yhtenäinen ja paikallinen, eikä se ole muuttunut viime kaudesta paljon. Henkeä ja asennetta riittää siis varmasti. Suomen Cupissa nähdyllä taisteluilmeellä kärkijoukkueita vastaan on otettavissa pisteitä, mutta ennakkoon MYPA näyttää todennäköisimmältä putoajalta.

 

Ykkösen otteluohjelmaan pääset tästä. Ota myös seurantaan Miesten Ykkönen Twitterissä!