Vuosituhannen lupaavimmat suomalaispelaajat – missä he vaikuttavat nykyään? Osa I

Palloliitto palkitsee vuosittain sekä vuoden poikapelaajan että vuoden lupaavan pelaajan. Osasta heistä on tullut A-maajoukkueen vakiokasvoja, mutta moni ei koskaan lunastanut täyttä potentiaaliaan. Kenestä on tullut tähti ja kuka on vajonnut divareiden syövereihin – missä lupaukset vaikuttavat nykyisin? Ensimmäisessä osassa esittelyyn pääsevät palkitut vuosilta 2007–2017.

2017 – Anssi Suhonen (s. 2001) & Saku Ylätupa (s. 1999)

HSV:n organisaatiossa vaikuttava Suhonen oli suuressa roolissa keskikentällä, kun U17-pojat selvittivät tiensä EM-jatkokarsintaan syksyllä. Sopimus Bundesliga-seuran kanssa on voimassa vielä kolme vuotta. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtyvä Ylätupa edustaa Ajaxin U19-joukkuetta, ja on EM-kotikisoihin valmistautuvan alle 19-vuotiaiden maajoukkueen vakiokasvoja. Löi itsensä Veikkausliigassa läpi Rovaniemellä ennen siirtoa hollantilaisseuraan.

2016 – Jaakko Oksanen (s. 2000) & Mikael Soisalo (s. 1998)

Ikäluokkansa maajoukkuekapteeni Oksanen teki viime kaudella Veikkausliiga-debyyttinsä HJK:n keskikentällä ja siirtyi tammikuussa Brentford FC:n akatemiaan. Pikkuhuuhkajien laituri Soisalo toi itsensä koko kansan tietoisuuteen Ilveksen riveissä ja pelaa tätä nykyä Middlesbrough FC:n U23-joukkueessa. Säväytellyt Borossa, mutta edustusjoukkue ei ole toistaiseksi kutsunut.

2015 – Saku Ylätupa (s. 1999) & Nicholas Hämäläinen s. 1997)

Miamissa syntynyt Hämäläinen debytoi QPR:n edustusjoukkueessa kaudella 2016–17, ja esiintyi kolmessa Championship-pelissä. Tämän kauden Pikkuhuuhkajien puolustaja on viettänyt “Ärrien” reservijoukkueessa.

2014 – Hugo Keto (s. 1998) & Fredrik Lassas (s. 1996)

Suomen suurimpiin maalivahtitoivoihin lukeutuva Keto valittiin Huuhkajien mukaan tammikuiselle maajoukkueleirille Abu Dhabiin, mutta seurasi Jordania-ottelun penkiltä. Arsenalin U23-joukkueen kassari valittiin viime syksynä edustusjoukkueen 42 pelaajan Eurooppaliiga-miehistöön, muttei ole mahtunut kokoonpanoon. Taistelee Pikkuhuuhkajissa torjuntavastuusta Markus Uusitalon kanssa.

Lassas piipahti kaksi vuotta sitten 1. FC Kölnissä, mutta palasi muutaman kuukauden päästä HIFK:hon. Futuran kasvatti on pelannut 77 Veikkausliiga-ottelua, mutta askel sarjan johtaviin pelaajiin on yhä ottamatta. Viime kaudella 16 liigamatsissa esiintynyt keskikenttämies on tällä hetkellä vapaa agentti, eikä uran jatkosta ole tarkkaa tietoa. Pyrkiikö vielä huipulle vai keskittyykö kauppa- ja oikeustieteiden opiskeluun?

2013 – Akseli Kalermo (s. 1997) & Glen Kamara (s. 1995)

Nuorempana IF Brommapojkarnasta ja Atalanta BC:stä oppia hakenut, ja talvella 2014 Serie A -seura Atalantan edustusjoukkueen kanssa harjoitellut, Kalermo siirtyi vastikään VPS:n paitaan. Puolustaja nautti viime kaudella suurta vastuuta AC Oulussa, muttei mahtunut Pikkuhuuhkajien rinkiin.

Kamara pelaa tällä hetkellä loistavaa debyyttikautta Skotlannin pääsarjan Dundee FC:n keskikentällä. Kamarasta on puhuttu kauden parhaimpana hankintana ja huhujen mukaan mies on herättänyt kiinnostusta muun muassa Rangers FC:n sekä Championshipin seurojen keskuudessa. Arsenalin edustusjoukkueessa yhdessä ottelussa pelannut Kamara ei päässyt kentälle MM-karsinnoissa, mutta nousi avauskokoonpanoon Huuhkajien Viro- ja Jordania-harjoitusotteluissa.

2012 – Aleksi Ojanperä (s. 1996) & Jesper Brechtel (s. 1994)

TPS:n liigajoukkueen rinkiin nuorena noussut Ojanperä kutsuttiin talvella 2014 Pikkuhuuhkajien mukaan, mutta on sittemmin kärsinyt vakavista loukkaantumisista. Ojanperä teki viime keväänä sopimuksen Kolmosen KaaPo:n kanssa, ja kaarinalaisten kausi päättyi nousujuhliin, mutta puolustaja käväisi viheriöllä vain kahdessa ottelussa. Tällä hetkellä Ojanperällä ei ole sopimusta KaaPoon.

Suomen juniorimaajoukkeissa vuosina 2012–2014 pelannut Brechtel on päätynyt monen mutkan kautta synnyinmaansa Saksan viidennelle sarjatasolle Oberliga Baden-Württembergiin. Toimi Karlsruher SC:n U19-joukkueen kapteenina, muttei noussut koskaan edustusmiehistöön. SV Spielbergiä nykyisin edustava keskikenttäpelaaja palasi lyhyeltä Suomen-visiitiltään Saksan alasarjoihin, kun TPS putosi Ykköseen syksyllä 2014. Leireili A-maajoukkueen kanssa kesällä 2013, muttei noussut koskaan Huuhkajien pelaavaan kokoonpanoon.

2011 – Simon Skrabb (s. 1995) & Thomas Lam (s. 1993)

Jaro-kasvatti Skrabbin viime vuodet ovat olleet hieman rikkonaisia, ja mies toipuu paraikaa jalan rasitusmurtumasta. IFK Norrköpingissä hyvin vastuuta saanut Skrabb on ehtinyt vammoista huolimatta pelata 88 ottelua Allsvenskanissa ja viisi A-maajoukkueessa. Sopimus ruotsalaisseuran kanssa on voimassa vielä kolme vuotta.

Lam sai MM-karsinnoissa mukavasti vastuuta ja on puolustuksen kulmakiviä myös FC Twentessä, johon hänet on lainattu Championshipin Nottingham Forestista. Pystyy pelaamaan myös keskikentällä, joten on arvokas pelaaja Huuhkajille Niklas Moisanderin ja Perparim Hetemaj’n lopetettua maajoukkueuransa.

2010 – Matias Ojala (s. 1995) & Atte Hoivala (s. 1992)

Ojala teki liigadebyyttinsä kautta aikain nuorimpana pelaajana kaudella 2010. Mika Nurmela kuvaili häntä “Jari Litmasen jälkeen jopa lupaavimpana jalkapalloilijana maassamme”. Kävi muutama vuosi myöhemmin kokeilemassa taitojaan HSV:n kakkosjoukkueessa, mutta palasi Ouluun. Keskikenttäpelaaja on pelannut viimeiset kaksi kautta Veikkausliigaa PS Kemissä ja edustaa tulevalla kaudella Ilvestä.

Hoivala pelasi vuosina 2009–14 yli sata Veikkausliiga-ottelua, mutta lopetti uransa jo 22-vuotiaana. Hän aloitti reppureissailun ja kertoi myöhemmin IS:lle nauttineensa vapaudesta, jollaista ei ollut kokenut jalkapalloilijana tiukkoine aikatauluineen. Palasi KuPS:iin kaudeksi 2016 matkustelun, opiskelun ja päivätöiden tekemisen jälkeen. Tulevalla kaudella Hoivala edustaa Kolmosen Kurkimäen Kisaa.

2009 – Valmir Seferi (s. 1993) & Rasmus Schüller (s. 1991)

FC Hongan hehkutetun 1993-ikäluokan suurimpiin lupauksiin kuulunut Seferi kärsi polvivaivoista täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Hän teki ensiesiintymisensä liigassa elokuussa 2010, ja se jäi miehen toistaiseksi viimeiseksi otteluksi pääsarjatasolla. Pitkän pelaamattomuuden jälkeen Seferi putosi nuorisomaajoukkueiden ringistä ja onkin viime vuosina kierrellyt lähinnä Ykkösen ja Kakkosen seuroissa. Viime kaudella keskikenttämiehen edustama GrIFK tippui Kakkoseen.

Schüller debytoi liigassa 17-vuotiaana Hongan paidassa aivan kuten Seferikin. Herrojen urat ovat kuitenkin menneet täysin eri suuntiin: Schüller loisti ensin Espoossa ja siirtyi sittemmin HJK:n sekä BK Häckenin kautta Minnesota Unitedin riveihin. Sopimus MLS-seuran kanssa jatkuu, vaikka ensimmäinen kausi johtikin lainalle Klubiin. Kärsinyt Seferin tapaan polvivammoista, mutta pelannut viiden vuoden aikana yhteensä parikymmentä A-maaottelua.

2008 – Juho Lehtonen (s. 1992) & Jaakko Lepola (s. 1990)

Raumalla uransa aloittanut kävi vuosikymmen sitten Parman, Bayer Leverkusenin ja AZ Alkmaarin testeissä. Lehtonen teki teininä tuhoja PoPassa Ykkösessä, ja sai sopimuksen TPS:aan vuonna 2011. Hyökkääjä edusti turkulaisia muutaman kauden ajan ja siirtyi KTP:n paitaan TPS:n pudottua sarjatasoa alemmas. Kotkassa vietetyn liigasesongin jälkeen Lehtonen palasi Poriin, tällä kertaa FC Jazzin riveihin. Ykkösessä maalimäärä jäi sarjan heikoimmassa joukkueessa pieneksi, mutta viime kaudella Kakkosessa verkko heilui tiuhaan tahtiin. Lehtosen maalit pelastivat Jazzin melko todennäköiseltä näyttäneeltä putoamiselta, ja kärkimies jatkaa joukkueessa tulevalla kaudella.

Jaakko Lepola sai jo 18-vuotiaana hyvin peliaikaa Hongan liigajoukkueessa ja häntä pidettiin Schüllerin kaltaisena lupauksena. Hän siirtyi muutaman kauden jälkeen FC Lahteen, mutta Lahdessa keskikentän taituri kärsi loukkaantumisista ja seuraavat kaudet kuluivatkin Kakkosessa. Lepola asui ulkomailla palloillen työnteon ohessa muun muassa Tanskan alasarjoissa, kunnes palasi viime kesänä Suomeen ja teki sopimuksen FC Espoon kanssa. Kauden päätteeksi maisema vaihtui jälleen, ja tulevalla kaudella miehen seura on HIFK.

2007 – Juho Lähde (s. 1991) & Lukas Hradecky (s. 1989)

17-vuotiaana junioriseurassaan TPS:ssa liigadebyytin tehnyt Lähde pelasi juniorina kymmeniä poika- ja nuorten maaotteluita. Keskikenttäpelaaja siirtyi kaudeksi 2014 Seinäjoelle SJK:n noustua liigaan ja jatkoi sieltä matkaa VPS:aan, jossa on noussut avainpelaajien joukkoon. Sopimus pitää miehen Vepsussa ainakin seuraavan kahden kauden ajan.

Hradeckyn ura on ollut kovassa nousukiidossa jo hyvän tovin. Tanskassa vietetyt huippukaudet poikivat maalivahdille siirron Eintracht Frankfurtiin, ja mies on pärjännyt loistavasti Bundesligassa. Viime ajat huhumylly on vienyt Huuhkajien ykköstorjujaa vielä suurempiin ympyröihin maailman kovimpiin joukkueisiin. Sekä Urheilutoimittajain liitto että Palloliitto valitsivat Hradeckyn vuoden jalkapalloilijaksi 2016 ja 2017.