Viisi pelaajaa, jotka eivät koskaan saavuttaneet potentiaaliaan

Teksti on julkaisu alunperin HEOn journalismiopiskelijoiden kevään lopputyössä, Trombitissa.

Ibrahim Afellay

2000-luvulla PSV hallitsi Hollannin liigaa ja joukkueessa oli muutama todella lupaava pelaaja kuten Jefferson Farfan sekä DaMarcus Beasley. Kuitenkin PSV:n suurin lupaus oli Ibrahim AfellayMarokkolaistaustainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja omasi taidot nousta yhdeksi Hollannin parhaista pelaajista. Hän pelasi myös säännöllisesti Hollannin maajoukkueessa ja pelasi kolmessa EM 2008 -ottelussa.

Afellay pysyi PSV:n riveissä aina vuoden 2011 tammikuuhun asti, kunnes Barcelona osti miehen vain kolmella miljoonalla eurolla. Syyskuussa 2011 Afellay koki suuren mullistuksen urallaan. Hänen eturistisiteensä hajosi ja tämä tiesi pitkää toipumisaikaa 25-vuotiaalle hollantilaispelaajalle.

Afellay vietti seuraavan vuoden sivussa eikä oikeastaan ikinä päässyt samalle tasolle kuin ennen loukkaantumistaan. Lainapestit Schalkessa ja Olympiakosissa menivät kohtalaisesti, mutta Barcelonan tai Hollannin avaukseen ei Afellaylla ollut enää mitään asiaa.

Seuraavat kaudet Afellay pelasi Valioliigassa Stoken riveissä, missä hän ei suuremmin vakuuttanut, ja myös loukkaantumiset jälleen söivät Afellayn peliaikaa. Nyt Afellay on palannut PSV:n paitaan; sinne mistä kaikki lähti liikkeelle. Loukkaantumiset ovat edelleen riesana Afellayn uralla.

Adel Taarabt

Pelipäällä ollessaan yksi viihdyttävimmistä pelaajista, joita Valioliigassa 2010-luvun alussa nähtiin. Adel Taarabt saapui brittikentille vain 18-vuotiaana. Tottenhamissa Taarabtin potentiaali ja he ostivat hänet vakituisesti ranskalaisseura Lensistä.

Taarabt ei kuitenkaan suuremmin päässyt näyttämään taitojaan ja hänet myytiin QPR:n riveihin. Tässä vaiheessa näytti jo siltä, että Taarabtin potentiaali oli jo hukattu.

Hän kuitenkin nousi QPR:n keulahahmoksi, kun Neil Warnockin ryhmä nousi Valioliigaan 2010–11 kauden päätteeksi. Taarabt teki kaudella 19 maalia ja 21 maalisyöttöä. Valioliiga-vuosina tehot uupuivat, mutta halutessaan Taarabt pyöritteli puolustajia, miten tahtoi. 2012–13 kaudella Taarabt loi 2,5 isoa tilannetta ja 2,7 harhautusta per peli. QPR putosi kauden päätteksi Valioliigasta, mutta odotettavissa oli, ettei marokkolaistaituri halua pelata Championshipissä.

Hän vietti seuraavan kauden lainalla Fulhamissa ja AC Milanissa. Fulhamin lainapesti meni varovasti sanoen penkin alle, mutta Milanissa hän pelasi todella hyvin. Edellisen kauden 2,7 harhautusta nousi 3,6:een ja Taarabt pelasi selvästi rakentavammassa roolissa kuin Valioliigassa.

QPR nousi seuraavaksi kaudeksi takaisin Valioliigaan, mutta Taarabt ei ollut samalla tasolla kuin ennen. Hän oli menettänyt nopeutensa ja kärsi loukkaantumisista. Harry Redknapp pudotti miehen penkille ja lopulta Taarabt myytiin Benficaan. 2015–16 kaudella pelejä Benfican ykkösjoukkueessa ei kertynyt ainuttakaan ja suuntana oli reservijoukkue.

2016–18 ajan Adel Taarabt vietti lainalla Genoassa ja oli kuin varjo entisestään. Tällä kaudella Taarabt on pelannut puolustavammassa roolissa ja tuonut nimeään takaisin. Taarabt tullaan kuitenkin muistamaan vain parista hyvästä kaudesta.

Adnan Januzaj

Adnan Januzajn nousu parrasvaloon tapahtui todella nopeasti. Hän nousi Manchester Unitedin edustusjoukkueeseen 18-vuotiaana ja silloinen valmentaja David Moyes antoi nuorelle belgialaiselle peliaikaa.

Januzaj oli todellinen huippulupaus ja jo ensimmäisen kauden aikana hän näytti kykenevän pelamaan korkeimmalla tasolla. Tehoja ei hirveästi tullut, eikä tilastotkaan tukeneet Januzajn peliesityksiä. Hänen pelaamisestaan kuitenkin huomasi, kuinka nuorimies oli etevä pelaamaan niin oikealla kuin vasemallakin laidalla.

Debyyttikaudella Januzaj pelasi yhteensä 27 Valioliiga-ottelua ja teki niissä neljä maalia ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä

Seuraava kausi oli Januzaj’lta todella heikko eikä hän saanut oikein mitään aikaiseksi. Sitten seurasi lainapestit Sunderlandiin ja Dortmundiin. Kummatkin jäivät kuitenkin suuriksi pettymyksiksi. Tässä vaiheessa jo vaikutti siltä, ettei Januzaj kykene pitämään potentiaalistaan kiinni. Real Sociedad hankki Januzaj’n itselleen vuonna 2017. Siirto maksoi 8,5 miljoonaa euroa. Sociedadissa Januzaj’n taso on ailahdellut edelleen ja vasta 25-vuotiaasta belgialaisesta voi jo sanoa, ettei hän tule ikinä tavoittamaan potentiaaliaan. 

Alexandre Pato

Harvoin on nähty yhtä suuria lupauksia kuin Alexandre Pato 2000-luvun lopussa. Pato oli siirtyessään AC Milaniin vuonna 2007 vasta 17-vuotias eikä Milan saanut peluuttaa Patoa virallisissa peleissä ennen talvea 2008, sillä hän siirtyi Euroopan ulkopuolelta alaikäisenä.

Patosta kuitenkin kuoriutui nopeasti todellinen huippulupaus.

Hän teki tehoja minkä kerkesi ja voitti Golden Boy -palkinnon vuonna 2009. 2008–2011 -kausien aikana hän teki noin maalin joka toisessa pelissä. Patolla oli taidot tulla yhdeksi Brasilian tähtipelaajista 2010-luvulla, mutta sitten alkoi loukkaantumiskierre, joka ei oikeastaan ikinä hellittänyt. Kaudella 2011–12 Pato pelasi vain 11 ottelua ja teki niissä yhden maalin.

Pato palasi Brasiliaan jossa hän pelasi Corinthiansin ja Sao Paolon riveissä. Hän ei onnistunut vakuuttamaan kuitenkaan edes Brasilian liigassa. Pato palasi Eurooppaan tammikuussa 2016, lainasopimuksella Chelsean kanssa, mutta pelasi lopulta vain kaksi ottelua. Seuraavan kauden Pato pelasi Villarrealissa, jossa jälleen kerran tehot olivat hukassa.

Sen jälkeen Pato on viettänyt aikaansa Kiinan ja Brasilian kentillä. Pato tullaan varmasti muistamaan ainoastaan pelaajana jolla oli taidot ja potentiaali, mutta loukkaantumiset veivät häneltä kaiken.

Danny Welbeck

Toinen Man United -pelaaja tällä listalla: Danny Welbeck. Welbeck nousi Manchester Unitedin akatemiasta suuren potentiaalin kanssa. Hän kuitenkin joutui kohtaamaan uran alkuaikoina vaikeuksia murtautua kivenkovaan United-hyökkäykseen, jossa pelasivat Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Carlos Tevez sekä Dimitar Berbatov

Welbeck vietti vuodet 2009–2011 lainalla Prestonissa sekä Sunderlandissa. 2011–12 oli kausi jolloin Welbeck nousi Unitedin avauskokoonpanoon ja teki yhdeksän maalia ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä 30 pelissä. Seuraavien kausien aikana Welbeckin rooli pieneni Robin van Persien tulon myötä. Viimeisellä United-kaudellaan Welbeck teki jälleen yhdeksän maalia, mutta hänen aikansa Manchesterissa tuli päätökseen.

Siirto Arsenaliin maksoi 20 miljoonaa euroa ja hänen ensimmäinen kautensa Tykkimiehissä oli todella lupaava. Vain neljä maalia ja viisi maalisyöttöä, mutta useissa peleissä Welbeck oli todella pirteä ja häneltä odotettiin paljon myös seuraavien kausien aikana. Welbeck kuitenkin kärsi paljon loukkaantumisista eikä saanut tarpeeksi peliaikaa.

Kesällä 2019 Welbeck siirtyi ilmaisella siirrolla Watfordiin. Peliaikaa on irronut vain yhdeksässä pelissä ja loukkaantumisista edelleen kärsivän Welbeckin tarina ei varmastikaan tästä tule parantumaan.