Veikkausliigasta: Kaljaa ja Kautosta

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

SJK

Ennakoimme muutama viikko sitten FC Interin Fabrizio Piccaretan aseman olevan uhattuna. Piccaretan ja seuran kurssin käänsi Suomen Cupin voitto, ja ensimmäinen valmentajanvaihdos nähtiinkin, vähemmän yllättäen, Seinäjoella. Viime kaudella valmentajien hautausmaaksi muodostunut SJK jatkoi huonoa rekrytointiprosessiaan ja joutui nyt maksamaan siitä kovan hinnan.

Tässä tapauksessa puhutaan kielikuvasta, sillä Byyrillä ei ole tietoja Tommi Kautosen puretusta sopimuksesta sen enempää.

Kuva – Steindy

Kautonen ei saanut yrittää vuoden 2020 loppuun asti, kuten aluksi oli uumoiltu, vaan kengän kuva ahterista löytyi jo kahdeksan ottelun jälkeen. Näissä otteluissa SJK voitti ainoastaan sarjanousijat, TPS:n ja FC Hongan. Pelaajalistan perusteella Kautosen olisi pitänyt pystyä parempaan, mutta valmentajaa suurempi ongelma on pesiytynyt seuran johtamiseen.

Saku-Pekka Sundelin avasi tilannetta osuvasti IS:n jutussaan.

Tommi Kautosella oli selkeä visio ottaessaan vetovastuun SJK:ssa. Seuran kotisivuilla Auge kertoi näkemyksistään viime syksynä, mutta tälläkään kertaa ideat eivät jalostuneet viheriölle asti.

’’Pelillisesti haluan tehdä SJK:sta voittavan joukkueen, sillä menestystä totta kai halutaan. Pallohallinta on lähtökohta, mutta se ei saa olla mikään itseisarvo. Itseisarvo pitää olla se, että pelaamme sellaista jalkapalloa joka tuottaa maalintekopaikkoja, mistä teemme maaleja. SJK oli aiemmin tunnettu tietynlaisesta pallonhallintajalkapallosta, mutta tarkoitus on jalostaa sitä pallonhallintaa edelleen, jotta se on myös tehokasta ja tuottaa maalintekopaikkoja ja voittoja. Nykypäivän jalkapallossa joukkueen täytyy olla sellainen, että se pystyy muuntautumaan nopeasti erilaisiin tilanteisiin.’’

Kliseisesti todettuna SJK:lla on vain yksi suunta ja se on ylöspäin. Isoin romahdus olisi tietysti putoaminen Ykköseen, mutta Kautosen tilalle palkatun Alexei Eremenko Sr. kanssa sitä ei tarvitse seinäjokisten jännittää.

Anniskelu

Suomen kesä on kauneimmillaan jo näin toukokuussa, ja janoisia suita löytyy myös jalkapalloviheriöiden katsomoista. Maaliskuussa voimaan tullut uusi alkoholilaki on mahdollistanut alkoholia sisältävien virvokkeiden nautiskelun K-18-katsomoissa, kunhan anniskelualue on erikseen rajattu ja lupa anniskeluun on saatu.

Enää ei tarvitse lähteä puoliajalla kiskomaan olutta ja muita tuotteita kaksin käsin, kun useampi seura on sijoittanut anniskelualueet katsojat huomioon ottaen.

Uudistus tuo pitkässä juoksussa tyytyväisempiä asiakkaita, lisää mahdollisesti yleisömääriä ja on kaikessa yksinkertaisuudessaan ottelutuotteen parantamista. Korkeilla hinnoilla hallitaan toivottavasti raivokasta juomista, joten on vaikea millään uskoa järjestyshäiriöiden lisääntyvän kotimaisilla pallokentillä.

SJK:n toimitusjohtaja Teemu Virtanen kommentoi uudistusta Ylelle alkuvuodesta seuraavanlaisesti:

’’Pohjalaiset ovat vähän jänkeetä kansaa. Kun muutaman bissen saa, niin tulee lisää kannustusta joukkueelle.’’