Veikkausliigasta: Joulu tuli Helsinkiin aikaisin

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

João Klauss De Mello

Kun brasilialainen Klauss siirtyi keväällä Hoffenheimin kakkosjoukkueesta HJK:n riveihin lainasopimuksella, ei moni odottanut ihmeitä. Nuorenamiehenä Grêmion akatemiasta Saksan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolle lähtenyt brassihyökkääjä ei esiintynyt Saksassa erityisen kummoisesti – neljä maalia 17 ottelussa.

Klaussin jalkapalloarkea varjostivat sopeutumisongelmat, ja paikka korkeammalla Hoffenheimin organisaatiossa oli kaukainen haave.

Aika Hoffenheimissa on toistaiseksi historiaa, ja kannattajien Santa Klaussiksi kruunaama maalitykki dominoi tällä hetkellä Veikkausliigaa.

 

Viimeiseen neljään otteluun on syntynyt peräti seitsemän maalia, ja perjantaina Klauss nappasi myös maalipörssin kärkipaikan Rasmus Karjalaisen nenän edestä.

21-vuotias Klauss on Hoffenheimin kakkosjoukkueeseen jo liian hyvä, mutta Bundesliigapeleihin on vielä matkaa. Toivottavasti HJK onnistuu hankkimaan brassin riveihinsä pysyvällä siirrolla, sillä potentiaalia on vähintään yhtä paljon kuin muuan Alfredolla.

Pohjanmaan derby

Ympäri Suomenmaata viime viikko oli todellista paikallispelien juhlaa. Vaasan ja Seinäjoen erottaa noin 80 maantiekilometriä, joten kyseinen kamppailu tunnetaankin Pohjanmaan derbynä. Kyseessä on melko tuore paikallispeli, sillä ennen perjantaita keskinäisiä liigaotteluja seurojen välille oli kertynyt 12.

SJK oli voittanut näistä otteluista peräti yhdeksän ja VPS ainoastaan kolme.

Perjantaina Pohjanmaan herruus jäi tältä erää selvittämättä, ja pisteet tasattiin lukemin 1-1. Putoamiskamppailuun joutuneelle kriisiseura SJK:lle piste oli mieluisa, sillä VPS lähti otteluun paremmin levänneenä ja SJK:n saama rangaistuspotku kulmatilanteesta oli harvinainen tuomio. Pilkun paikka, mutta monesti nämä jäävät viheltämättäkin.

Byyri oli vahvasti derbytunnelmassa mukana tekemällä ennakkojakson ennen ottelua ja kannattajahaastattelut ottelun jälkeen.

Ilves

Viime kaudella komeasti kolmanneksi yltänyt ja Eurooppa-liigan karsintoihin pääsylipun lunastanut Ilves on aloittanut kautensa ailahtelevaisesti. Ensimmäisen kolmanneksen jälkeen sarjataulukon viides sija ei kuulosta pahalta, mutta tilastot ja peliesitykset eivät Jarkko Wissin poppoota mairittele.

Ilves koki viime kauden jälkeen paljon muutoksia pelaajistossaan, kun muun muassa Reuben Ayarna, Emile Paul Tendeng ja seuran viime kauden paras maalintekijä, Tuco, jättivät seuran.

Tällä sesongilla Ilves on tehnyt 12 maalia, joista viisi on viimeistellyt Marius Noubissi. Ainoastaan SJK ja TPS ovat tehneet liigassa vähemmän maaleja, ja kun miettii tulevia europelejä, yhtälö on erittäin riskialtis. Noubissilta on nähty suoraan sanoen surkeitakin esityksiä ja Ilves kaipaisikin kipeästi toisen hyökkääjän jakamaan maalintekovastuuta.

Viime kierroksen vierasottelun Honkaa vastaan Ilves aloitti pirteästi ja 4-1-tappio oli jopa hieman epäoikeudenmukainen. Ilveksellä oli paikat kasvattaa johtoaan ensimmäisellä puoliajalla, mutta kuten usein tuntuu käyvän, toinen maali jäi syntymättä ja Honka sai juonen päästä kiinni.

Kotijoukkue viimeisteli erikoistilanteista kovalla prosentilla ja on pelannut nyt 45 tappiotonta ottelua kotonaan. Ennen Honka-ottelua Ilves oli päästänyt neljänneksi vähiten maaleja liigassa, joten puolustuspeli on toiminut kelvollisella tasolla alkukauden ajan.