Veikkausliigasta: Epäonninen vai epäonnistunut? RoPSin tilanne helpottaa vasta kesällä

Viime kevään sensaatiomaisesti aloittaneella ja 16 pistettä kauden kuudesta ensimmäisestä pelistä keränneellä Rovaniemen Palloseuralla on vaikeat ajat edessään. Liigan pohjoisin joukkue pelaa tänä keväänä yhdellä sarjan kapeimmista ringeistä, eikä se kestä enää yhtään uutta loukkaantumista.

Epäonninen

RoPSin joukkuuen rakennus näytti talven aikana lupaavalta. Taye Taiwon jatkosta ilmoitettiin jo lokakuussa, Timo Stavitski tuli tekemään uutta nousua ja Juha Pasojan avulla Ghanaan avattu ilmasilta tuotti tulosta kolmen lupaavan pelaajan voimin. Ghanan nuorisomaajoukkueisiin kuuluvat Ibrahim Issah, Maxwell Arthur & Issah Yakubu olisivat mahdollisesti olleet heti kauden kynnyksellä kokoonpanossa, jos matkaan ei olisi tullut mutkia. Rovaniemen päässä viisumiasiat oli valmisteltu loppuun asti viime marraskuussa, seuran puheenjohtajan, Risto Nivan, mukaan.

Asiat eivät edenneet toivotulla tavalla Suomen Nigerian-suurlähetystön kanssa ja lopulta koko prosessi alkoi alusta reilu kuukausi sitten. Ghanalaisia ei siis nähdä Rovaniemellä ennen kuin siirtoikkuna aukeaa taas heinäkuussa.

RoPS ei jäänyt kuitenkaan laakereilleen lepäämään, vaan hankki talven aikana kymmenkunta muuta pelaaja, mutta loukkaantumisten myötä hankintoja tarvittaisiin edelleen. Antonio Reguero loukkasi polvensa tammikuussa, Aleksandr Kokon viimekesäinen paluu on ollut yhtä loukkaantumiskierrettä ja Timo Stavitskin laina meni pipariksi leikkausta vaativan nivusvamman myötä.

Eikä tässä vielä kaikki. Veka Pyynyn koko kausi menee loukkaantumisen takia sivuun, kun taas Niklas Jokelainen, Tarik Kada ja Eetu Muinonen hakevat vielä täyttä pelikuntoa.

Vaikeisiin lähtökohtiin nähden RoPS pelasi Suomen Cupissa kelvollisesti voittaen kolme peliä ja edeten puolivälieriin asti. Veikkausliigan kahdella ensimmäisellä kierroksella vastassa olivat mitalisuosikkeihin kuuluvat KuPS ja FC Honka, joiden kanssa rovaniemeläiset väänsivät numeroiden perusteella tasaisesti, vaikka käteen jäikin vain yksi piste.

Yllä olevan nimilistan perusteella olisi helppo väittää RoPSin kärsivän pelkästä epäonnesta. Asioilla on kuitenkin tapana olla kaksi puolta, ja seuraavaksi yritänkin pohtia muutamia vastoinkäymisiä epäonnistumisina.

Epäonnistunut

Timo Stavitskin lainaaminen Ranskan liigan Caenista kuulosti erittäin hyvältä ratkaisulta sekä pelaajan että seuran kannalta. Stavitskilla tiedettiin olevan jonkinlaista vammaa, kun miestä ei näkynyt talven peleissä, mutta vamman laajuus yllätti. YLE Urheilun jutussa Stavitski nimittäin kertoo pitkään (7-8kk) kestäneestä nivusvaivasta, joka äityi vakavaksi tammikuun lopussa ja jonka oletettiin hoituvan parin kuukauden aikana.

Miksi ihmeessä Stavitski päätti vasta huhtikuun alussa käydä kokeneen urheilulääkärin luona, kun tuntoja nivusalueella oli ollut jo viime syksystä lähtien? Kuka luotti liikaa ja kenen sanaan?

Stavitskin poisjäänti voi olla vielä paikattavissa, mutta kuka ottaa Kokon kantaman suuren vastuun keskushyökkääjänä? Lupaava target-hyökkääjä Sampo Ala tasoitti pelin lisäajalla KuPSia vastaan, mutta sunnuntaina FC Hongan Robert Ivanov piti 17-vuotiaan täysin pimennossa. Vaihdosta tullut, pelikuntoaan hakeva, Niklas Jokelainen iski heti kentälle päästyään maalin ja saa varmasti oman näytönpaikan avauskokoonpanosta.

Joka tapauksessa edellisenä kalenterivuonna vain 398 minuuttia futista pelanneelle Kokolle olisi pitänyt hankkia kokeneempi kirittäjä.

Entäs ne ghanalaiset. Onko joku mahdollisesti töpännyt Suomen tai Ghanan päässä jotain vai minkä takia esimerkiksi AC Kajaani ja SJK saivat ghanalaiset pelaajat maahan huomattavasti nopeammin?

FC Honka oli sunnuntaina suvereeni Rovaniemen keskuskentällä. Espoolaiset lahjoittivat kotijoukkueelle kavennusmaalin, pelattuaan kulmapotkun hölmösti kahden maalin johtoasemassa, mutta todellista vaaraa RoPS ei ottelussa kyennyt luomaan.

 

RoPSin tilanne helpottuu erittäin todennäköisesti kesällä ja sitä myötä myös peli paranee. Lähiviikot ovat tosin tärkeitä, sillä vastaan asettuu yleisesti alaloppusarjaan kaavaillut KPV, IFK Mariehamn ja HIFK. Näistä otteluista europelejä vesi kielellä odottavan poppoon tulisi siipirikkoisenakin napsia pisteitä – muuten vastoinkäymiset uhkaavat kasaantua.

Voisiko ilman sopimusta olevissa pelaajissa olla edes penkille mahtuvia vaihtoehtoja? Mahdollisesti Youness Rahimi tai viime kaudella hyvin RoPSin riveissä pelannut Erfan Zeneli?