Veikkausliigasta: Dominantti, ailahteleva, kohuttu – Moshtagh Yaghoubi

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

Minne menet, Moshtagh Yaghoubi?

Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi on pian voittamassa toista Veikkausliigan mestaruuttaan HJK:n riveissä, jos ei ihmeitä tapahdu. Kentän ulkopuoliset asiat, viha-rakkaussuhde Mika Lehkosuon kanssa ja ailahtelevat peliesitykset ovat kuitenkin jättämässä karvaan maun liigaa seuranneelle yleisölle. Toki kentän ulkopuolella Yaghoubi on esiintynyt myös esimerkillisesti tsempatessaan Eikka-poikaa, mutta valitettavasti kausi ilman kohua ei taida olla Mosan kohdalla realistista.

Kohuista huolimatta Yaghoubi on parhaimpina päivinään Veikkausliigan ehdotonta eliittiä, ja yksi talven mielenkiintoisimmista suomalaispelaajaa koskevista siirtosaagoista tullaankin käymään Yaghoubin kohdalla, kun sopimus HJK:n kanssa päättyy joulukuussa. Kuka haluaa palkata taitavan ongelmapelaajan?

Tarkastellaan hieman Mosan kautta tilastojen valossa. Tilastoihin on laskettu mukaan esiintymiset Suomen Cupissa, Veikkausliigassa ja Eurooppa-liigan sekä Mestarien liigan karsintakierroksilla.

Ottelut 34
Minuutit 2674
Maalit 9
Maaliin johtaneet syötöt 5
Keltaiset kortit 15
Ulosajot 1

 

Mosan yhdeksästä maalista viisi on tullut Suomen Cupissa ja myös maaliin johtaneista syötöistä peräti neljä tuli samaisessa kilpailussa. Niissä tärkeämmissä otteluissa, eli Veikkausliigassa ja Euroopan kentillä, tehot ovat jääneet yllättävän mataliksi Mosan tasoiselta Veikkausliigaa dominoivalta pelaajalta.

Varoituksia keskikenttäpelaaja on sen sijaan kerännyt tasaiseen tahtiin läpi kauden, ja ensimmäinen ulosajokin näki päivänvalon viime viikolla IFK Mariehamnia vastaan; Yaghoubi rikkoi ensin varoituksen arvoisesti ja mussutti tilanteen perään itselleen toisen keltaisen ja ulosajon.

Taitojensa puolesta Mosalla olisi kaikki edellytykset pelata Veikkausliigaa reilusti kovemmissa sarjoissa, mutta oikutteleva käytös ja siitä aiheutuvat ongelmat kentällä ja sen ulkopuolella ovat tällä hetkellä esteenä kansainväliselle uralle. Marraskuussa 24 vuotta täyttävälle Yaghoubille olisi käyttöä myös Huuhkajissa, joten toivotaan miehen panostavan urakehityksen kannalta oikeisiin asioihin ja jättävän lapsellisen kiukuttelun taaksensa.

KuPS rymistellyt pronssikandidaatiksi

Puheet Kuopion Palloseuran asemasta mestaruustaiston mustana hevosena vaikuttivat kauden alla melko varteenotettavilta. Kuopiossa lähdettiin kauteen tutun valmentajan alaisuudessa, kokoonpanosta löytyi sekä täsmävahvistuksia että vastuuta pelkäämättömiä omia nuoria.

Surkea startti vesitti mestaruushaaveet alkuunsa. Kolmesta ensimmäisestä kamppailusta pistepussiin ropisi ainoastaan yksi tasapelipiste. Mediasirkus oli valmis, ja kuopiolaisten menestyshaaveet ehdittiin jo lytätä moneen otteeseen. 

KuPS:n leirissä tästä ei hätkähdetty, sillä peliesitysten takaa nähtiin muutakin kuin tulos. Kauden neljänteen peliin Töölön stadionille marssi sisuuntunut joukkue, tuloksena erinomainen 2-1-voitto HJK:sta. Seuraavista neljästä pelistä pisteitä tarttui mukaan 10, ja mitalijuna oli palannut raiteilleen.

Alun hankaluuksien jälkeen KuPS on hävinnyt kaksi perättäistä ottelua vain kertaalleen. Keltamustapaidat esiintyvät kentällä ottelusta toiseen rohkeasti. Tuloksena on ollut useampi täysi pistepotti viimeisen vartin aikana tulleilla maaleilla.

Urho Nissilän lähtö Belgiaan oli luontevaa jatkumoa nuorten maajoukkuemiehen uralle. Pelaajaliikenne Kuopion suunnalla on puolestaan pysynyt maltillisena. Hankinnoista brassikärki Rangel tuotiin paikkaamaan osaltaan Nissilän jättämää aukkoa hyökkäyspäässä. SJK:sta siirtyneen Reuben Ayarnan naaraamista voidaan pitää lottovoittona. Ghanalainen rauhoittaa tarvittaessa pallovarmuudellaan peliä.

Kuopion keskuskentän yleisö saa vielä mannaa kolmen kotimatsin verran. Savoon saapuvat vierailulle KuPS:n pahimmat kilpakumppanit pronssitaistossa, Ilves ja Honka. Kauden päätteeksi myös pronssisiin mitaleihin oltaisiin Kuopiossa takuulla tyytyväisiä. Kyseessä olisi seuran toinen pronssisijoitus, ensimmäinen sitten vuoden 1953.