Veikkausliigasta: Arvio lopullisista sijoituksista ja HJK:n sekava tilanne

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä.

Klubin idylli rakoilee

HJK:n varmaa mestaruutta kohti puksuttanut mestaruusjuna on alkanut sakkaamaan, kun kautta on vielä kolmannes jäljellä. Uhkakuvia luovat paitsi viime otteluiden tulokset, myös joukkueen sisäiset konfliktit. Samaan aikaan rivejään vahvistanut RoPS on hiipinyt jo viiden pisteen päähän, joten kauden huipennus voi muodustua hyvinkin mielenkiintoiseksi.

Maaliton tasuri kotikentällä sarjajumbo PS Kemiä vastaan aiheutti kuohuntaa kannattajien leirissä. Ennen ottelua kannattajaryhmä Klubipääty ilmoitti Instagramissa odottavansa omiltaan ryhdistäytymisen merkkejä “häpeällisen haluttoman europeruuttelun” jälkeen. Sanomaansa painottaakseen suuri osa kannattajista ei saapunut otteluun ollenkaan.

Pettymykseen päättyneen eurotaipaleen jälkeen tulos vaikutti kuitenkin enemmän kollektiiviselta ulospuhallukselta helsinkiläisten jäätyä ylipäätään ensimmäistä kertaa koko kaudella maaleitta Töölössä.

Olimpija Ljubljanan ei pitänyt olla ohittamaton vastustaja, mutta yhteismaalit 7-1 eivät jättäneet selityksille sijaa. Kapteeni Rafinhan kommenteissa liigapelien riittämättömyydestä valmistavina otteluina oli toki perää, mutta enemmän ne kertoivat joukkueen turhautumisesta.

Aiemmin kaudella rooliinsa Mika Lehkosuon papereissa tyytymätön Filip Valenčič esitti kärkeviä kommentteja ja löysi itsensä nopeasti katsomon puolelta. Vaikka tilannetta seliteltiin puolin ja toisin, eikä slovenialaisen kapina näkynyt joukkueen otteissa, olivat ennusmerkit huolestuttavat. Valenčič sai vielä tilaisuuden kentän puolella, mutta siirto Norjaan ei tullut kenellekään yllätyksenä.

Päävalmentaja Lehkosuon ja tähtipelaaja Moshtagh Yaghoubin välinen tulenarka tilanne on viimeisin huolenaihea Klubin leirissä. PS Kemi-otteluun penkitetty Yaghoubi ei katsonut valmennuksen ratkaisua hyvällä, vaan jätti tulematta otteluun kokonaan. Työpaikkansa puolesta pelkäävä valmentaja ja temperamenttinen, ennenkin kohun keskellä ollut pelaaja on räjähdysherkkä kombinaatio.

 

Arvio lopullisesta sarjataulukosta

Huolimatta HJK:n kriisistä ja RoPS:n maanantai-illan voitosta Lahdessa, liigan lopullinen sarjataulukko saattaa olla hyvinkin odotettu. Byyrin lukija on kerännyt joukkueiden pistekeskiarvoja talteen läpi kauden, ja näistä numeroista on seuraavat taulukot koottu.

Joukkueiden pistekeskiarvot

Joukkue Ottelut Pisteet Piste ka. Piste ka. 5 viim.
HJK 23 50 2,17 2,20
RoPS 24 45 1,88 2,00
KuPS 24 38 1,58 1,80
Honka 24 38 1,58 1,60
Lahti 23 35 1,52 1,20
VPS 24 35 1,46 1,00
Ilves 22 34 1,55 2,00
Inter 23 30 1,30 2,00
SJK 24 23 0,96 0,80
TPS 24 19 0,79 0,60
IFK Mariehamn 23 19 0,83 0,80
PS Kemi 24 17 0,71 1,00

 

Taulukon luvuista kiinnitämme tällä kertaa huomion viimeiseen sarakkeeseen. Kauden lähestyessä loppuaan, on mielenkiintoista muodostaa lopullinen arvio sarjataulukosta ns. kuntopuntarin perusteella.

VPS:n pistekeskiarvo on romahtanut eniten, eikä myöskään FC Lahdella ole aihetta hurraa-huutoihin. Parhaiten pisteiden valossa viime viikkoina ovat pelanneet FC Inter ja Tampereen Ilves.

Veikkausliigaa johtavan HJK:n otannassa on hyvä huomioida euro-ottelut, joiden johdosta sille on kertynyt viisi ottelua viimeisten kuuden viikon aikana. Kuusi viikkoa sitten Klubin kohdalla ei vielä voitua puhua samanlaisesta kriisistä, mistä nyt kirjoitetaan.

Lopulliseen sarjataulukkoon ja pistekeskiarvoihin vaikuttavat erityisesti myös joukkueiden motivaatio. Jos mestaruus taikka sarjapaikka varmistuu, eikä kukaan ole tulossa enää ohi, niin kyseisten joukkueiden pistekeskiarvot tulevat melko varmasti alaspäin.

Lopullinen sarjataulukko kuntopuntarin perusteella

Joukkue Arvio
HJK 72
RoPS 65
KuPS 56
Honka 54
Ilves 54
Inter 50
Lahti 47
VPS 45
SJK 31
IFK Mariehamn 27
PS Kemi 27
TPS 25