Veikkausliigasta: 11 stadionia ympäri Suomen – Tampere ja Seinäjoki ihastuttavat, Lahti ja Kuopio rakentavat, HIFK ja KPV haaveilevat

Yksi takuuvarma puheenaihe kaudesta toiseen on Veikkausliiga-joukkueiden stadiontilanne. Liigasta löytyy monenkirjava joukko aina jalkapalloon varta vasten suunnitelluista areenoista perinteisempiin urheilukenttiin.

Useampi seura on viime vuosina ilmoittanut aikeistaan rakentaa pääsarjatasolle sopiva stadion. Kuopion Palloseura on ottanut aktiivisen kannan kaupunkiin suunnitellun jalkapallo- ja tapahtumastadionin puolestapuhujana. Kaupungin edustajien näkemykset stadionin tarpeellisuudesta eivät ole yksimielisiä. Toteutuessaan stadion täyttäisi UEFA:n 4. kategorian luokituksen, joka mahdollistaisi paitsi europelien pelaamisen myös maaotteluiden tuomisen Savoon. Rakennustyöt alkaisivat suunnitelman mukaan aikaisintaan syksyllä 2020.

Lahdessa stadionprojekti on seilannut myötä- ja vastatuuleen jo useamman vuoden ajan, eikä Kisapuiston projekti vieläkään ole saavuttanut lopullista muotoaan. Kotiottelunsa joukkue on kuitenkin päässyt alkukaudesta pelaamaan Kispin nurmella.

Hongan jo kulttimaineeseen nousseet katsomorakenteet palvelevat edelleen Espoossa ja luovat joukkueen kotipeleihin rosoisen tunnelman, mikä ei kuitenkaan katsojia houkuttele paikalle. Jo kymmenen vuotta sitten ensimmäisiä kertoja esillä ollut Tapiolan stadionhanke näyttää kuitenkin viimein olevan toteutumassa. Uutisen jälkeen on toki ollut jo vuoden päivät taas hiljaisempaa. Kauden avauspeleissä myös kentän kunto on ollut kaukana ihanteellisesta.

Sarjanousija KPV aloitti kautensa evakossa SJK:n kotinurmella, mikä verotti valitettavan paljon otteluiden yleisömäärää. Kokkolan kaupunki esitti aiemmin viime syksynä kunnianhimoisen ideansa uudistaa Keskuspuiston urheilukeskus. Suunnitelman ytimessä oli hybridiareena, joka toimisi myös jalkapallostadionina. Toisen sarjanousijan HIFK:n haaveet omasta stadionista ovat niin ikään olleet esillä. Stadionin paikkaa on väläytelty Suvilahden alueelle.

Stadionien puitteet eivät aina korreloi tunnelman puolesta parhaisiin ottelukokemuksiin. Tampereella Ilveksen kotipelit Tammelassa ovat olleet nykyisen liigataipaleen ajan tapetilla erinomaisen tiiviin tunnelman ja intohimoisten kotikannattajien ansiosta.

Taannoin Ratinassa pelattu Ilveksen ja VPS:n välinen kamppailu jätti takuulla Veikkausliigaa satunnaisesti seuraaville valjun maun. Paitsi että ottelu itsessään ei sattunut tarjoamaan pelillisesti kummoisia, oli tyhjyyttään ammottava Ratina haalistuneine punaisine penkkeineen karua katsottavaa. Stadionilla kun oli runsaasti tyhjää tilaa myös Huuhkajien syksyn otteluissa.

Byyrin Twitter-seuraajat äänestivät Seinäjoen OmaSP Stadionin murskaavasti sarjan komeimmaksi stadioniksi. Jo viime kesän poikien EM-turnaus Seinäjoella ja Vaasassa nostivat upeilla puitteillaan Suomen profiilia kisavieraiden keskuudessa. Toivottavasti mahdollisimman moni stadionprojekti saa jatkossa tuulta siipiensä alle.