Veikkausliigaraportti 7.-8.5.: Dramaattisia tasapelejä ja Interin ylivoimaa

Veikkausliigaviikon arkipeleissä viuhuivat punaiset kortit ja epäonnistuttiin rangaistuspotkuissa.

Inter löi RoPSin heti alussa kanveesiin

Yli viikon levännyt Inter jatkoi samalla höyryllä rovaniemeläisvieraitaan vastaan, minkä alle HJK oli vapun alla jäänyt. Turkulaiset iskivät alussa tehokkaasti ja karkasivat alle puolessa tunnissa tavoittamattomaan 3-0-johtoon. Loppu oli lähinnä kosmetiikkaa.

RoPS pääsi ottelun edetessä paremmin peliin mukaan, kun se teki tuplavaihdon puolen tunnin pelin jälkeen, siirtyen samalla kolmen puolustajan linjaan.  Vaihdoksesta huolimatta peliin sisään pääseminen johtui kuitenkin enemmänkin siitä, että Inter nosti jalan kaasulta ja keskittyi pitämään palloa. Aati Marttisen nollapeli ei vaatinutkaan nuorukaiselta isompia ihmetemppuja.

Koko alkukauden puolustuspään ongelmien kanssa painineelle Interille kauden ensimmäinen nollapeli oli erityisen mieluinen. Inter oli varsin vakuuttava ja erityisesti sen alku hengästyttävän hyvä. Peli olisi voinut olla puolen tunnin pelin jälkeen paljon enemmänkin kuin vain 3-0 kotijoukkueelle.

Ottelun hahmo: Filip Valencic, FC Inter

Interin ensimmäinen syntyi, kun Filip Valencic voitti pääpallon, joka vapautti Timo Furuholmin maalintekoon. Slovenialainen viimeisteli itse Mika Ojalan esityöstä ottelun lopullisesti tappaneen kolmannen maalin.

Turussa todettua:

”Inter aloitti tosi vahvasti ja pelasi hyvin. Meillä ei onnistunut yhtikäs mikään, eikä henkisesti tunnuttu toipuvan kahdesta nopeasta maalista.”

Honka mursi Hilanderin nollan

517 minuuttia siihen meni. Byyri todisti Tampereen Tammelassa Ilveksen ja tämän maalivahdin Mika Hilanderin ensimmäistä pallon poimimista tamperelaisten maalista tällä kaudella. Nolla ei murtunut erityisen kunniakkaalla tavalla. Ilveksellä oli rajaheitto syvällä omalla alueellaan, jota se ei saanut pelattua omille. Ilveksen puolustaja Baba Mensah otti louhikkokosketuksen tilannetta seuranneeseen espoolaiskeskitykseen ja Juha Hakolalla oli helppo työ siirtää pallo takatolpalta maaliin, ja lähteä juoksemaan kohti parikymmenpäistä Tammelaan saapunutta Hongan kannattajajoukkoa.

Ilves tuli otteluun hyvällä sykkeellä. Päävalmentaja Jarkko Wiss oli muovannut kokoonpanoa taannoisen HJK-tasapelin jälkeen ja Hongan maalivahdilla Tim Murraylla piti kiirettä maalipuiden välissä. Emile Paul Tendeng petasi itsensä avausminuuteilla hyvään tekopaikkaan, mutta yhdysvaltalainen torjui alanurkkaan suuntautuneen laukauksen. Eemeli Raittinen oli ehtiä vielä kakkospalloon, mutta tähänkin jenkkivahti ehti ensimmäisenä. Myös Lauri Ala-Myllymäki pääsi näyttämään vapaapotkuvaarallisuuttaan, ennen kuin joutui jättämään kentän loukkaantumisen takia vielä ennen taukoa.

Ensimmäisen puolen tunnin pelin jälkeen Honka pääsi paremmin kiinni pallolliseen peliinsä ja pystyi luomaan paikkoja. Espoolaisten hyvä vaihe palkittiinkin ottelun avausmaalilla 67. minuutin kohdalla. Ilveksen peli jähmettyi Hongan maalista, eikä se tuntunut pystyvän murtamaan vajaamiehisenä pelannutta espoolaispuolustusta. Henri Aalto näet ajettiin 70 minuutin pelin jälkeen toisella keltaisella ulos kentältä.

Lopulta ratkaisijaksi nousi juuri ennen täyttä aikaa Jair, joka puski kulmapotkun sisään, päästäen samalla kotiyleisön piinasta.

Ottelun hahmo: Tim Murray, FC Honka

Ilman Murrayn torjuntoja olisivat espoolaiset lähteneet tyhjin käsin kotimatkalle.

Tampereella todettua:

”En tiedä, menikö pallo verkkoon kaverin päästä vai jalasta. Olin niin paljon myöhässä.”

Ilveksen maalivahti Mika Hilanderin Hongan maalista – Aamulehti

Ilves-FC Honka 1-1 (0-0)

Jair ´89    Hakola ´67

Yleisöä: 3052

Klubi osoitti jo merkkejä paremmasta, mutta joutui jälleen pettymään

Aloitetaan siitä paremmasta.

HJK meni johtoon toisen jakson alussa nopean hyökkäyksen päätteeksi. Harmeet Singh juoksi pallon kanssa ylimääräiset metrit pois keskiviivan toiselle puolelle ja laittoi hyvän poikittaissyötön eteen vasemmalle laidalle. Kaan Kairinen lisäsi pallon saatuaan vauhtia edeten kohti vaasalaisten rangaistualuetta, puhkaisi syötöllään VPS:n puolustuksen ja Lassi Lappalainen olikin jo nokikkain VPS-vahti Martin Kompallan kanssa. Lappalainen viimeisteli ensimmäisen Veikkausliiga-maalinsa HJK:n paidassa, vieden Klubin johtoon. Tällaisia hyökkäyksiä ei HJK:lta oltu nähty miesmuistiin.

Eikä niitä toki nähty Vaasassakaan ennen tätä, eikä tämän jälkeen. Avausjaksolla Kairinen toki kolisutteli poikkipuuta kaukolaukauksellaan.

Loppu tarjoilikin sitten sellaista draamaa mitä vain urheilu voi käsikirjoittaa. Ensin Kaan Kairinen ajettiin ulos 82. minuutin kohdalla toisen varoituksen seurauksena. Kuusi minuuttia myöhemmin Elderson poimi VPS:n Timi Lahden laukauksen kädellään maaliviivalta ja sai palkinnoksi katsella punaista. Pallo vietiin pilkulle, mutta Jerry Voutilainen veti aavistuksen vasemmalta ohi.

Kahden miehen vajaalla sinnitellyt HJK ei onnistunut kuitenkaan selviytymään päätösvihellykseen asti ilman takaiskua. Vaasalaisten keskitys jäi pyörimään HJK:n maalille ja Hindrek Ojamaan ensimmäinen Veikkausliiga-maali näki päivän valon. Tarkka laukaus upposi vasemmalle ja ylös viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Ottelun hahmo: Timi Lahti, VPS

Lahden laukaus johti Eldersonin ulosajoon. Oli myös vahvasti mukana tasoittavassa maalissa.

Vaasassa todettua:

”Meillä oli paikkoja tehdä toinenkin maali, mutta emme käyttäneet paikkoja hyväksemme.”

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo – Ilta-Sanomat

VPS-HJK 1-1 (0-0)

Ojamaa ´90+5   Lappalainen ´55

Yleisöä: 1872

IFK:t päätyivät pistejakoon

Helsingin ja Maarianhaminan IFK:t pelasivat tasan 1-1 keskiviikon ainoassa Veikkausliigan ottelussa. Tasatulos maistuu kotijoukkueelle varmasti vieraita enemmän, sillä lievästä kotijoukkueen pallonhallinnasta huolimatta ottelu mentiin maalipaikkojen suhteen maarianhaminalaisten komennossa.

HIFK tarjosi vierailleen johto-osumaa vartin pelin jälkeen, kun kotijoukkueen puolustuksen sekoilun päätteeksi IFK Mariehamn sai rangaistuspotkun. IFK Mariehamnin Daniel Sjölundille lahja ei kuitenkaan maistunut, vaan Arnold Origi poimi Sjölundin yrityksen alakulmasta.

HIFK pääsi vielä tauolle johdossa, sillä kuuluisalla pukukoppimaalilla. Erikson Carlson irtosi vasemmalta karkuun ajautuen kuitenkin varsin pieneen kulmaan ja lähelle maalia pallon kanssa. Taidokkaalla nostolla hän kuitenkin siirsi pallon ohi Oskari Forsmanin ja pääsi tuulettamaan Stadin Kingien eteen toisen kerran tällä kaudella.

Aivan yhtä taidokas oli myös IFK Mariehamnin tasoitus. Vaihtomies Simon Silverholt taituroi hankalasta asennosta päätösnumeroiksi jääneen 1-1-maalin 83. minuutin kohdalla. Maali oli ruotsalaisen ensimmäinen tällä kaudella.

Ottelun hahmo: Arnold Origi, HIFK

Pilkun torjunta oli vain kirsikka kakussa. Kenialainen pelasi HIFK:n maalilla erinomaisen ottelun, ollen helsinkiläisten pistepussin karttumisen takuumies.