Veikkausliigaraportti 6.–8.4.: Lahti nousi sensaatiomaisesti KuPSia vastaan – Filip Valencic ratkoi voiton Interille

HIFK:n ryöstöretki koki karun päätöksen

HIFK matkusti omaan sarja-avaukseensa lauantaina Seinäjoelle. Helsinkiläiset aloittivat ottelun raivoisasti omaa maaliaan puolustaen ja saivatkin pidettyä kotijoukkueen avausnelivitosella poissa maalipaikoilta.

Ensimmäisen jakson paras paikka tuli siten hieman yllättäen vierasjoukkue HIFK:lle, kun ottelun 11. peliminuutilla toppari Jani Bäckman sai tilaa kokeilla 16:sta rajalta. SJK:n maalivahti Jesse Öst esitti kuitenkin tähän asti Veikkausliigakauden komeimman torjunnan pysäyttämällä pallon hänestä katsoen vasemmasta yläkulmasta.

Vieraiden ryöstöretki oli tuottaa arvokkaan tasapelin, mutta HIFK sai kuitenkin lähteä tyhjän pistepussin kanssa paluumatkalle. Reilut viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä, vaihdosta hetkeä aikaisemmin sisään tullut Maximo Tolonen keskitti oikealta, ja löysi keskityksellään HIFK:n puolustuksen keskeltä Denys Oliynykin. Oliynik puski lähietäisyydeltä pallon ohi Origi Arnoldin ja varmisti Seinäjoelle kauden avauspisteet.

Ottelun hahmo: Maximo Tolonen, SJK

18-vuotias Maximo Tolonen tuli kentälle 81. minuutin kohdalla Serge Atakayin tilalle. Tolonen oli riittävä piristysruiske SJK:n hyökkäyspelin rakenteluun, ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin hän oli pohjustamassa ottelun ainokaista.

Seinäjoella todettua:

”Nyt tuntuu pahalta, sillä teimme yhden helpon pallonmenetyksen ja siitä syntyi maali.”

HIFK:n päävalmentaja Thor Thodesen – Ilta-Sanomat

Lauantai 6.4. klo 15.00

SJK-HIFK 1-0 (0-0)

Oliynyk ´85

Yleisöä: 2269

Honka aloitti vakuuttavasti

Honka oli vakuuttava vierailija sunnuntaina Rovaniemellä. Kotijoukkue joutui alusta alkaen olemaan juokseva osapuoli, kun espoolaiset siirtelivät palloa mieheltä toiselle. Homma oli Hongalla hallussa, eikä sillä ollut mitään hätää oikeastaan missä vaiheessa. Kuopiossa avauskierroksella säväyttänyt Sampo Ala jäi tällä kertaa täysin Robert Ivanovin taskuun.

Rovaniemeläisten ringin kapeus alkoi korostua toisella jaksolla, jolloin Honka karkasi. Martin Borjas löi taululle espoolaisten voiton alkutahdit heti kakkosjakson alkuun, ja toppari Gideon Baah tuplasi vierasjohdon parikymmentä minuuttia myöhemmin.

Hongan vahva esitys sai kuitenkin pienen särön, kun vain kaksi minuuttia aikaisemmin kentälle tullut Niklas Jokelainen hyödynsi yhdessä Tarik Kadan kanssa Hongan puolustuksen sekoilun. 19-vuotias Jokelainen siirtyi talvella Tampereen Ilveksestä Rovaniemelle ja onnistui välittömästi Veikkausliiga-debyytissään.

Byyrin päätoimittaja Henrik Hyvönen vieraili Rovaniemellä, ja Byyrin lukijat voivat lähiaikoina odottaa tämän reissun antia luettavakseen.

Ottelun hahmo: Javi Hervas, Honka

Hongan 29-vuotias espanjalaiskeskikenttäpelaaja oli kaikkialla. Ottelun ehdoton hahmo.

Rovaniemellä todettua:

”Peli oli etenkin avausjaksolla täysin meidän kontrollissa ja pystyimme painamaan RoPSin alas.”

Ilves kaatoi sarjanousija KPV:n Seinäjoella

Sarjanousija KPV pelaa kolme ensimmäistä kotiotteluaan evakossa Seinäjoella, kun Kokkolan keskuskenttä on remontissa. Evakkoretkistä ensimmäisessä KPV sai omaan sarja-avaukseensa vastaansa Ilveksen Tampereelta.

Jarkko Wissin Ilves oli tyly vieras ja otti pisteet mukaansa 0-2-voitolla. Ilari Mettälä vei Ilveksen jo varhaisessa vaiheessa johtoon. Toisella jaksolla 172-senttinen Iiro Järvinen nousi korkeimmalle Emile Paul Tendengin keskitykseen ja varmisti tarkalla puskullaan Ilveksen voiton.

Järvinen oli tilanteessa kahden kokkolaispuolustajan Milos Josimovin ja Ville Koskimaan vartioimana. 10-senttiä Järvistä pidempi Josimov ja 20-senttiä Järvistä pidempi Koskimaa saavat katsella itseään peiliin, kuinka Järvinen pystyi ryöstämään kyseisen pääpallon, ja suuntaamaan vielä millimetrin tarkan puskun.

Pelin kulku olisi voinut olla toinen, sillä toisen jakson alussa KPV:n Joni Mäkelä tykitti pallon 20 metristä ylärimaan. KPV pääsee omalle kotikentälleen lauantaina 11.5. kotiottelussa FC Lahtea vastaan.

Ottelun hahmo: Emile Paul Tendeng, Ilves

Jatkuvasti vaarallinen senegalilainen aiheutti toistuvasti harmaita hiuksia kokkolalaisten puolustukselle ja pohjusti ottelun lopullisesti ratkaisseen toisen maalin.

”Olen tehnyt puskumaalin viimeksi varmaan C-junnuissa.”

Lahti esitti sensaatiomaisen nousun

Merosen kisamakkara maistui Kuopiosta Lahteen matkustaneille KuPS-faneille Kisapuistossa ottelun tauolla. Rasmus Karjalaisen kaksi maalia, täydennettynä Ville Saxmanin osumalla, olivat vieneet kuopiolaiset turvalliseen kolmen maalin johtoon. Kentällä oli muutenkin ollut ainoastaan yksi joukkue: KuPS. FC Lahti oli käynyt ensimmäisellä nelivitosella lähinnä selviytymässä.

Toisella jaksolla Lahden sunnuntai-illan näytelmä kääntyi täysin päälaelleen. Talven aikana paljon kuraa päällensä saanut FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilä oli saanut puhallettua joukkueensa uudelleen täyteen ilmaa ja kentällä nähtiin ilmiömäinen nousu.

Vajaan tunnin kohdalla Matti Klinga haistoi KuPS-puolustuksen sivurajasta tulleen harhasyötön ja kirmasi karkuun viimeistelemään 1-3-kavennuksen. Tämä oli Lahden ensimmäinen kunnon maalipaikka koko ottelussa. Vain pari minuutta myöhemmin täksi kaudeksi Lahteen palannut Klinga oli pohjustamassa jo toista kavennusmaalia. Pallo jäi pyörimään KuPS:n maalin edustalle ja Jasin-Amin Assehnoun tinttasi lähietäisyydeltä 2-3.

Kun 85 minuuttia oli pelattu, varsin kuumaksi käynyt Lahden sunnuntaisauna sai kliimaksinsa. FC Lahden tuore espanjalaisvahvistus Josue, painoi vapaapotkun vasurillaan 20 metristä oikeaan ylänurkkaan, saaden Kisapuiston yleisön täydellisen sekaisin. Lopputulos Lahdessa värikkäiden vaiheiden jälkeen 3-3.

Ottelun hahmo: Matti Klinga, FC Lahti

Lahden kiri sai alkunsa Klingan oivaltavasta syötönkatkosta. Lisäksi hän oli isossa roolissa myös 2-3-kavennuksen syntymisessä.

Lahdessa todettua:

”Oli todella vaikea tilanne lähteä pukukoppiin punomaan juonia.”

FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilä tunnelmista avausjakson jälkeen – Etelä-Suomen Sanomat

HJK nousi kuilun partaalta

IFK Mariehamn avasi kautensa Helsingissä HJK:n vieraana. Sateinen maanantai-ilta pääkaupungissa eteni maalittomana yli tunnin verran, kunnes IFK antoi shokkihoitoa HJK:lle. Aristote Mboma unohtui vapaapotkussa HJK:n puolustukselta täysin. Robin Sid siirsi pallon täysin vartioimattomana olleelle Mbomalle, joka jatkoi pallon HJK:n verkkoon.

Pisteet näyttivät olevan jo matkalla Ahvenanmaalle, kunnes Klubi nousi suosta. Pelin 89. minuutilla Harmeet Singhin vapaapotkusta pallo jäi pyörimään IFK:n maalille. Karmean härdellin päätteeksi vaihtomies Daniel O´Shaugnessy pääsi runnomaan tasoituksen.

HJK:n kiri ei ollut kuitenkaan vielä valmis. IFK:n puolustus vetäytyi kuoreen, ja vaihdosta toisella jaksolla Veikkausliigadebyyttiinsä sisään otetulla, nuorella 19-vuotiaalla venäläisellä Ivan Tarasovilla, oli tilaa tulla sisään IFK:n alueelle. Tarasov pisti inhottavan matalan pallon maalin eteen, jonka Sebastian Dahlström jatkoi hienosti taistelleen IFK:n maaliin.

Suurin mestarisuosikki HJK on aloittanut kautensa kahdella kotivoitolla. Sen esitys ei kummallakaan kerralla ole häikäissyt, mutta molemmat pelit ovat päättyneet 2-1-voittoon. Se on osoittanut jälleen kerran olevansa vaikea joukkue lyötäväksi sarjataulukossa, kun pisteitä kertyy heikompinakin päivinä.

Ottelussa nähtiin myös varsin odotettu hetki, kun IFK Mariehamniin tälle kaudelle palannut Daniel Sjölund kirmasi kentälle tunnin pelin jälkeen.

Ottelun hahmo: Sebastian Dahlström, HJK

HJK:n kapteeni oli joukkueensa parhaimmistoa läpi ottelun ja kruunasi iltansa lisäajan viimeisen minuutin voittomaaliin.

Helsingissä todettua:

”Ensimmäisellä puoliajalla meillä jäi hyökkäyskolmannekselle paljon parannettavaa. Toisella jaksolla peli oli aika sekavaa.”

Filip Valencic ratkaisi VPS:n ja Interin Talviklassikon

Raju puuskittainen tuuli ja lumipyry karkottivat yleisöryntäyksen Vaasan sarja-avauksesta. Äänekkäästi omiaan kannustanut Geezers Hietalahti piti kuitenkin huolen siitä, että ottelu muistutti jalkapallotapahtumaa.

Keskiviikkona Helsingissä HJK:n palloralliin joutunut Inter otti pelin haltuunsa alusta alkaen. Jo ottelun kolmannella minuutilla Alvaro Muniz leikkasi oikealta sisään ja laukoi vasurillaan, mutta aavistuksen vasemmalta ohi. Hetkeä myöhemmin Mika Ojala oli uudestaan tekopaikassa, mutta VPS-vahti Martin Kompallan komea jalkatorjunta piti tilanteen nollassa-nollassa.

Puolen tunnin pelin jälkeen VPS:n puolustus sai lopulta antautua. Inter tuli jäälleen kerran oikealta, Mika Ojala jätti maalinedustalla pallon takaviistoon, ja Filip Valencic tinttasi voimalla ensimmäisen Inter-maalinsa.

Vepsun avausjakson ainoa tilanne syntyi muutama minuutti turkulaisten johto-osuman jälkeen. Keskikenttäpelaaja Aatu Laatikainen käynnisti oikea-aikaisella katkollaan nopean vastaiskun, joka päättyi Steven Morriseyn maalintekoyritykseen. Henrik Moisanderin jalkatorjunta oli kuitenkin vähintään yhtä hieno mitä virkaveli-Kompallalla 20 minuuttia aikaisemmin. Tilanne oli ensimmäisen jakson ainoa, kun VPS pystyi puhkaisemaan Interin keskikentän.

Toisella jaksolla Interin hallinta jatkui entisestään, mutta ei saanut johtoaan kuitenkin lisättyä. Kuin salama lumimyrskyiseltä taivaalta vaasalaiset puolestaan iskivät tunnin pelin jälkeen. Mamodou Sarrille avautui tilaa Interin boksissa ja painoi millimetrin tarkan laukauksen oikean alakulmaan ohi Moisanderin. Maali oli 19-vuotiaan VPS-kasvatin uran ensimmäinen Veikkausliigassa.

Vepsulla oli mahdollisuutensa mennä jopa johtoon, mutta pelin painopiste alkoi jälleen kääntyä kohti vaasalaisten maalia. Lukuisten tuhlailujen jälkeen Filip Valencic rynni väkisin pallon maaliin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla ja varmisti kolme pistettä Turkuun.

Lumipallojen päätykatsomosta lennellessä, Inter juhli lopulta vierasvoittoa Vaasassa kuuden vuoden tauon jälkeen.

Ottelun hahmo: Filip Valencic, FC Inter

Turkulaisten slovenialaissankari tuli talvella Interiin kovan kohun saattelemana. Valencic jäi täydelliseen pimentoon tunteikkaassa avauspelissä HJK:ta vastaan, mutta Vaasassa hän osoitti, miksi hän on pelipaikkansa eliittiä Veikkausliigassa.