Veikkausliigaraportti 6.10.: Mestaruuden ratkeaminen siirtyi päätöskierrokselle – Byyri todisti Vaasassa VPS:n putoamista

Toiseksi viimeinen kierros ratkaisi peräpäässä paljon, mutta mestaruus on yhä täysin avoinna.

Mestaruussarja

Robert Ivanov siirsi ratkaisun maaottelutauon yli

Kuopiossa yleisö pakkaantui Savon Sanomat Areenalle todistamaan KuPSin mahdollista Suomen mestaruuden ratkeamista 42 vuoden tauon jälkeen.

Kotijoukkue KuPS otti päävastuun pelinteosta ja Hongan paikat olivat vähissä. Kuopion taivas täyttyi huudosta juuri ennen taukoa. Hetkeä aikaisemmin tarpeetonta keltaista katsellut Petteri Pennanen vei KuPSin johtoon klassisella pukukoppimaalilla ja kaikki näytti Savossa niin kovin mairealta.

Ilon pilaajaksi tuli kuitenkin lopulta Hongan Robert Ivanov. Ivanov toimitti kierteisen vapaapotkun maalin edestä ohi Otso Virtasen ja mestaruustaistelu avautui uudestaan.

Tucolle avautui heti Hongan maalin jälkeen mahdollisuus Kuopion kaupunginavaimeen, mutta kamerunilainen laukoi tuhannen euron paikan vitosen rajalta pari metriä Hongan maalin yli. Näin mestaruus ratkaistaan päätöskierroksen ottelussa Turussa FC Interin ja KuPSin kesken.

Ottelun hahmo: Petteri Pennanen, KuPS

Ottelu eteni pitkälti kotijoukkueen hallinnassa ja Pennanen toimi KuPSin pelin polttomoottorina.

Kuopiossa todettua:

”Tietysti kivempi olisi nostella käsiä pystyyn pelin jälkeen, mutta nyt mennään näin.”

KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara – Iltalehti

Sunnuntai 6.10. klo 16.00

KuPS-FC Honka 1-1 (1-0)

Pennanen ´45   Ivanov ´82

Yleisöä: 7 114

Mestaruus palasi Interin omiin käsiin

Kuopion tasapeli tiesi sitä, että voittamalla Töölössä FC Inter palaisi takaisin tilanteeseen, jossa sillä on mestaruus jälleen omissa käsissä.

Turkulaiset onnistuivatkin tässä. Pisteet lähtivät Interin matkaan Filip Valencicin maalilla. Slovenialainen rokotti toisen jakson alussa. Syvältä omista pelattu hyökkäys päätyi puhkaisevaan pystypalloon Valencicille ja tämä toimitti pallon verkkoon Veikkausliigan maalipörssin kärkimiehen varmuudella. Näin Inter vei pelin katsomon lisäksi myös kentän puolella.

Vaikka HJK:lla oli lisäajalla vielä mahdollisuus tasoittaa, oli Interin voitto täysin ansaittu. Interille riittää päätöskierroksella kotivoitto KuPSista Suomen mestaruuteen.

Ottelun hahmo: Filip Valencic, FC Inter

Valencic oli lopulta se, joka sai Interin kannalta elintärkeän maalin aikaiseksi. Inter oli Töölössä ainakin Valencicin verran parempi.

Helsingissä todettua:

”Edessä on iso ottelu. Tuskin sitä malttaa paria viikkoa odottaa. Uskon, että meillä on tuossa ottelussa pieni etu.”

FC Interin maalivahti Henrik Moisander – Helsingin Sanomat

HJK-FC Inter 0-1 (0-0)

Valencic ´49

Yleisöä: 3 317

Ilves kuroi jälleen kerran lopussa tasoihin

Ilves matkasi Maarianhaminaan, paikkaan josta kesäkuussa tarttui cup-kannu mukaan paluumatkalle. Maalittoman avausjakson jälkeen kotijoukkue IFK karkasi kahden maalin karkumatkalle Robbie Crawfordin ja Amos Ekhalien osumilla.

Tamperelaiset tekivät kuitenkin sen, minkä ovat tehneet tällä kaudella niin kovin monta kertaa aikaisemminkin. Kartuttivat pistepussiaan pelin päätöshetkillä. Teinisensaatio Naatan Skyttä tasoitti pelin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla ja lisäajalla IKF Mariehamnin kotiyleisö sai todistaa heidän hollantilaispuolustajan Rick Kettingin omaa maalia. Diogo Tomasilla oli iso rooli tasoitusmaalin synnyssä.

Ilvekselle piste oli tasoa great escape. Tamperelaiset pyrkivät ruokkimaan kärjessä aloittanutta Diogo Tomasia pitkillä palloilla, eikä tämä toiminut toivotulla tavalla. Vieraiden tekemistä leimasi hosuminen sekä yliyrittäminen ja pelistä puuttuivat Jarkko Wissin miehistölle alkukaudesta kovin ominaiset asiat kuten tasapaino sekä rauhallisuus. Kotijoukkue kolisteli maalikehikoita pariinkin otteeseen ja maarianhaminalaisten leirissä jäikin enemmän pelistä jossiteltavaa.

Ottelun hahmo: Robbie Crawford, IFK Mariehamn

Vastasi ottelun avausmaalista ja oli muutenkin kullanarvoinen pelaaja kotijoukkue IFK:lle.

Maarianhaminassa todettua:

”Viimeiseen asti mennään joka kerta. Olen todella ylpeä joukkueesta.”

Tiquinho lähetti Vepsun Ykköseen

Byyri seurasi paikan päällä Vaasassa, kun VPS lähti tukalasta asemasta kurkottamaan viimeiseen oljenkorteensa sarjapaikan säilyttämisen suhteen.

Vaasalaisten iltapäivä käynnistyi kuitenkin jälleen kerran kivikkoisesti. Vajaan neljän minuutin pelin jälkeen tuomari Antti Munukka tuomitsi melko heppoisenoloisesta tilanteesta HIFK:lle vapaapotkun vaarallisesta paikasta. Erinomainen pallo tavoitti toppari Tero Mäntylän pään, mutta pusku pysähtyi vasempaan pystypuuhun.

Avausosuma nähtiin kotiyleisön riemuksi vastakkaiseen kenttäpäätyyn. HIFK:n keskikentän pohjalta tuli tarpeettoman kova kosketus pelivälineeseen, ja Samu Alanko poimi karan, käynnistäen nopean vastaiskun. Alanko siirsi Steven Morrisseylle, joka lyhyen juoksun jälkeen painoi pallon varmuudella vasempaan yläkulmaan ohi voimattoman Daniel Kollarin. VPS:n kipinä sai samassa hetkessä uutta puuta.

Vaasalaisten liekki kantoi vielä pariin potentiaaliseen maalipaikkaan, mutta tauolle mentiin 1-0 -tilanteessa Morrisseyn maalin jäädessä avausjakson ainoaksi.

HIFK sai jo ensimmäisellä puolikkaalla luotua useamman terävän pystyhyökkäyksen, mutta tauon jälkeen oikealta löytyi toimiva kaista ylöspäin. Ottelu saikin täyskäännöksen vajaan tunnin pelin jälkeen, kun brassitaituri Tiquinho ruokittiin kovasti paitsiolta haiskahtaneessa tilanteessa ylöspäin, eikä hän erehtynyt. Maalinsa jälkeen Tiquinho kirmasi välittömästi kohti pitkän matkan Vaasaan tehneitä vieraskannattajia.

Tasoitusmaalin jälkeen vaasalaisten pelaaminen meni silminnähden sekaisin ja HIFK otti ohjat. Kenttäkuulutuksen kertoessa KPV:n tasoitusmaalista Lahdessa, alkoivat päät Elisa Stadionin katsomossa painua, ja Tiquinholla oli mahdollisuus naulata Vepsun putoaminen kaksikymmentäminuuttia ennen päätöstä läpiajosta, mutta ukrainalaisvahti Valeri Voskonyan veti pidemmän tikun. Pari minuuttia myöhemmin Tiquinho ei enää erehtynyt ja 1-2 -maalissa oli jo vahvaa kohtalon tuoksua.

Sebastian Strandvall tasoitti ottelun rangaistuspotkusta vielä kymmenen minuuttia ennen päätöstä, mutta lopulta Tiquinhon kolmas sinetöi vaasalaisten sarjatason vaihtumisen lopullisesti.

Ottelun hahmo: Tiquinho, HIFK

Avainroolissa pelin kääntymisessä toisella jaksolla ja iski hatullisen maaleja.

Vaasassa todettua:

”Olemme totta kai pettyneitä. Pettymys ei johdu vain tästä pelistä, vaan koko kaudesta. Emme ole onnistuneet yhdessä korjaamaan ongelmiamme.”

KPV tuli, Lahti suli, Vepsu sanoi pulipuli

Lahdessa huomion keskipisteenä oli Pekka Lagerblom, joka pelasi jäähyväisottelunsa kotiyleisön edessä. Kokkolaisvieraille kyseessä oli paljon enemmänkin, sillä joukkueella oli mahdollisuus varmistaa tasapelillä VPS:n taakse jääminen. KPV:llä oli yhä olemassa myös teoreettinen mahdollisuus nousta RoPSin yläpuolelle ja jättää karsijan paikkakin unholaan.

FC Lahti aloitti maalinteon. Josu taituroi johtomaalin kauniin kuvion päätteeksi ja kokkolalaisten elämä vaikeutui huomattavasti, kun tiedossa oli, että VPS johti samaan aikaan Vaasassa.

Toisella jaksolla kotijoukkue FC Lahti suli kuitenkin täydellisesti, kun vieraat iskivät järjestään toinen toistaan vapauttavampia osumia. Loistohankinta Ishmael Yartey aloitti maalitalkoot ja vajaaseen puoleen tuntiin vieraat mättivät neljä häkkiä.

KPV:n voitto tiesi sitä, että VPS lähti Ykköseen ja KPV alkaa valmistautumaan karsintoihin.

Ottelun hahmo: Ishmael Yartey, KPV

Kokkolassa se ihminen ansaitsee palkankorotuksen, joka löysi ghanalaislahjan suomalaiselle jalkapallolle. Koko Veikkausliigan syyskauden valovoimaisimpia pelaajia.

Lahdessa todettua:

”En oikein tiedä mitä tapahtui. Varmaankin se, että ei tapahtunut tarpeeksi. Käsittämättömän helppoja maaleja.”

RoPS varmisti sarjapaikkansa

Rovaniemen Palloseura varmisti oman sarjapaikkansa lopullisesti kellistämällä umpisurkeaa syksyä pelaavaan SJK:n Rovaniemen keskuskentällä.

Juho Hyvärisen reilun 10. minuutin pelin jälkeen syntynyt osuma jäi lopulta ottelun ainoaksi ja napapiirillä voidaan huokaista helpotuksesta. Hyvärisen maali oli kenties kierroksen hienoin, joka sai alkunsa SJK:n puolustuksen heikosta purusta. Perään Hyvärinen heitti vähintään yhtä tyylikkäät tuuletukset.

Jobinpostia kotijoukkueen sunnuntaihin toi kuitenkin Aleksander Kokon loukkaantuminen, kun ”Boris” joutui jättämään pelin kesken jo viiden minuutin pelin jälkeen. Myös maalintekijä Hyvärinen loukkaantui ottelussa, kun tämä törmäsi yhteen SJK:n Joonas Sundmanin kanssa.

Ottelun hahmo: Taye Taiwo, RoPS

Oli mukana ottelun ainokaisessa ja dominoi omaa laitaansa.

Rovaniemellä todettua:

”Paskan maku tästä kaudesta jää. En olisi uskonut, että sarjapaikasta pelataan.”