Veikkausliigaraportti 4.-7.7.: Stadin derby keräsi katseet – Ville Koskimaa kuritti vanhaa seuraansa ja nosti KPV:n pois putoajan paikalta

HJK, Inter ja KuPS lähtevät voitot alla euroviikkoon. Ilves jatkaa puolestaan sarjan kärkipaikalla.

HJK:sta Stadin herra

Kierroksen päähuomio oli torstai-iltaisessa kauden toisessa Stadin derbyssä. Katsomon puolella HIFK vei taistelun, mutta kentällä oli Klubin vuoro juhlia. Edellisessä kohtaamisessa HJK:lla oli suuria vaikeuksia HIFK:n korkean prässin purkamisessa ja pelin tekeminen pysähtyi jo alkuunsa.

Tällä kertaa HIFK ja sen kannattajat saivat todistaa alkuun HJK:n kauden parasta puolituntista. Ensimmäisen vartin aikana HJK pystyi luomaan enemmän maalipaikkoja mitä kevään kohtaamisessa yhteensä. Klubi siirtyikin johtoon jo aikaisessa vaiheessa, kun HJK hyödynsi HIFK:n puolustuksen ja keskikentän välistä auenneen tilan. Kaan Kairisen tarkka maanuoliainen painui oikeaan alakulmaan, eikä Arnold Origilla HIFK:n maalilla ollut mahdollisuuksia ylettää palloon.

HJK:n dominointi jatkui ja Sebastian Dahlström sinetöi loppulukemat 0-2 puolen tunnin pelin jälkeen.

Ensimmäisen jakson loppupuolella ja toisella jaksolla HIFK pääsi pitämään enemmän palloa. Näin HIFK pääsi paremmin peliin mukaan, mutta voittajasta ei ollut missään vaiheessa epäselvyyttä. Toinen jakso oli enemmänkin muodollisuus, jossa HIFK pystyi toki luomaan tilanteita kavennusosumaan, mutta ratkaisuhetkillä viimeistely oli sangen ponnetonta.

HIFK:lle lisähuolta aiheutti eriomaisesti alkukauden torjuneen Arnold Origin loukkaantuminen toisella jaksolla yhteentörmäyksessä Evans Mensahin kanssa. Origi on sivussa arviolta seuraavat kuusi viikkoa.

Ottelun hahmo: Riku Riski, HJK

Alkukauden loukkaantumisesta kärsinyt Riku Riski alkaa päästä vauhtiin. Nautti tarjoiluista HIFK:n puolustuslinjan taakse ja aiheutti juoksuvoimallaan päänvaivaa punapaitojen puolustukselle koko Töölön torstaiehtoon ajan.

Helsingissä todettua:

”Monet asiat menivät tänään vikaan. Hävisimme toki paremmalle joukkueelle. Aloitimme huonosti ja ensimmäisessä maalissa kenttä oli meillä pahasti levällään. Se ei ole tyypillistä meidän pelille.”

Valencicin hirmuvire jatkuu

Filip Valencic oli jäälleen kerran sankarina, kun Veikkausliigan juhannusmestari FC Inter palasi takaisin voittokantaan perjantai-illan ainoassa ottelussa. FC Lahti ei päässyt peliin kunnolla kiinni oikeastaan missään vaiheessa ja ottelu oli jatkumoa lahtelaisten vaikealle jaksolle.

FC Lahti napsi vielä alkukaudesta kiitettävästi pisteitä, vaikka se oli usein pelillisesti alakynnessä, mutta nyt Sami Ristilän miehistö on voittanut viimeisestä kuudesta pelistään ainoastaan yhden.

Europeleihin valmistautuvan Interin molemmista maaleista vastasi siis slovenialainen Filip Valencic. Maalipörssin piikkipaikkaa pitävä Valencic on heiluttanut maaliverkkoa tämän kauden Veikkausliigassa jo 12 kertaa.

Tällä kertaa ensimmäinen syntyi jo ottelun kuudennella minuutilla, kun Valencic käytti hyväkseen Matti Klingan epäonnistuneesta syötönkatkosta saaneensa lahjan.

Loppunumerot 2-0 Valencic teki rangaistuspotkusta.

Ottelun hahmo: Filip Valencic, FC Inter

Kentän kuninkaasta ei jäänet kenellekään mitään epäselvyyttä.

Turussa todettua:

”Hain hattutemppua, joten en ole täysin tyytyväinen.”

Kahden maalin mies Filip Valencic – Turun Sanomat

Perjantai 5.7. klo 18.30

FC Inter-FC Lahti 2-0 (2-0)

Valencic ´6, ´44 (rp)

Yleisöä: 1 658

KuPS hyvässä tikissä Eurooppaan

Alkukaudesta suurissa vaikeuksissa ollut Kuopion Palloseura on äitynyt vahvaan tuloskuntoon juuri oikealla hetkellä, kun sen eurotaival alkaa tulevana torstaina valkovenäläistä Vitebskia vastaan. Valko-Venäjän Valioliigassa sijalla 10. majaileva Vitebsk on puolestaan päinvastaisessa tulosformissa. Viime kauden kakkonen on voittanut edellisestä viidestä sarjapelistään ainoastaan yhden.

Tapiolasta kuopiolaiset hakivat 1-2-vierasvoiton, joka perustui tiiviiseen puolustuspelaamiseen ja vieraat ansaitsivat voittonsa.

Kotijoukkue FC Hongan perspektiivistä ottelun kuva oli hyvin samanlainen kuin taannoisessa KPV-ottelussa maaottelutauon alla. Honka piti palloa ensimmäisen puoliajan, rakentaen peliä ja etsien kärsivällisesti välejä murtautumiseen. Mitään konkreettista ei kuitenkaan lopulta saatu aikaan ja muutamat vähäiset vedot karkasivat harakoiden väisteltäväksi.

Tauolla päävalmentaja Vesa Vasara reagoi vaihdoilla, jotka toivatkin peliin lisää vauhtia, tehden siitä samalla astetta avoimempaa. Espoolaisten iltaa leimasivat pahat harhasyötöt, joista syntyi myös KuPSin ensimmäinen maali.

Ottelun tuomaritoiminta aiheutti paljon parranpärinää kuopiolaisten keskuudessa ja erityisesti valmennustiimiin kuuluva Keith Armstrong kävi ajoittain hyvinkin kuumana.

Ottelun hahmo: Ilmari Niskanen, KuPS

Ilmari Niskanen oli erityisen terävänä toisen jakson alussa ja janosi kauden ensimmäistä maaliaan. Ensimmäisen yrityksen Tim Murray vielä torjui, mutta hetkeä myöhemmin ei jälkimmäistä. 0-2-maali oli yksi kauden komeimmista ja jäi ottelun voittomaaliksi.

KPV kasvatti Vespun tuskaa

Lauantai-illan ennalta mielenkiintoisin kamppailu pelattiin Kokkolan keskuskentällä, jossa yhteen iskivät KPV ja VPS. Pohjanmaan keskinäisen välienselvittelyn lisäksi jaossa oli kolme kummallekin joukkueelle hyvin tärkeää sarjapistettä.

Juhannuksena hengenkin pelastanut KPV:n kapteeni Ville Koskimaa nousi sankariksi ratkaisevalla hetkellä tällä kertaa viheriön puolella. Koskimaa latoi ottelun 70. minuutilla Hendrik Helmken kierteisestä vapaapotkusta karat sisään. Pitkän uran Vepsussa pelannut Koskimaa jätti tyylikkäästi tulettamatta maaliaan millään tavalla, osoittaen näin samalla kunnioitusta vanhaa seuraansa kohtaan.

Tappion lisäksi vaasalaisten vaikeuksia lisäsi Juho Lähteen loukkaantuminen avausjaksolla. Tappio tiputti VPS:n nyt sarjataulukossa viimeiseksi. Seuraavaksi VPS:llä on edessä jälleen Pohjanmaan derby, kun se matkustaa ensi viikon lauantaina Seinäjoelle SJK:n vieraaksi.

Ottelun hahmo: Ville Koskimaa, KPV

Kokonaisvaltaisesti hyvä ottelu ja iso maali huipputärkeään paikkaan.

Kokkolassa todettua:

”Ei siinä tuuleteltu. Olen surullinen VPS:n puolesta, että tähän on tultu.”

KPV:n Ville Koskimaa osoitti sympatiaa entistä työnantajaansa kohtaan – Pohjalainen

KPV-VPS 2-1 (1-0)

Vidjeskog ´7   Morrissey ´54

Koskimaa ´70

Yleisöä: 2 315

IFK Mariehamn kävi pitkällä ryöstöretkellä

Suomi on iso maa. Tämän huomaa erityisen hyvin silloin, kun matkustaa Maarianhaminasta vierasotteluun Rovaniemelle.

Paluumatka Ahvenanmaalle sujui kuitenkin varmasti astetta joutuisammin, sillä kotiintuomisina oli kolme sarjapistettä Aristote Mboman ja Keaton Isakssonin maaleilla. Voitto oli IFK:lle ensimmäinen vieraissa yli kahteen kuukauteen. Edellinen vierasvoitto Veikkausliigassa oli napattu 25.4. KPV:n vieraana. Ylipäätään voitto oli ensimmäinen yli kuukauteen, sillä ahvenanmaalaiset tarpoivat koko kesäkuun voitoitta.

Vaikean avausjakson jälkeen RoPS nousi vielä toisella puolikkaalla taistelemaan sarjapisteistä. Päävalmentaja Pasi Tuutti teki tauolla kaksi vaihtoa, ottaen sisään puolustaja Kalle Katzin sekä hyökkääjä Niklas Jokelaisen. Heistä jälkimmäinen napauttikin ensimmäisen maalinsa 12 ottelun kuivan kauden jälkeen.

1-2-kavennus syntyi Lucas Lingmanin erinomaisesta esityöstä heti toisen jakson kärkeen, mutta tämän lähemmäksi rovaniemeläiset eivät enää päässeet.

Seuraavaksi RoPS matkustaa Skotlantiin, jossa se kohtaa torstaina Eurooppa-liigan karsinnassa perinteikkään skottiseuran Aberdeenin.

Ottelun hahmo: Aristote Mboma, IFK Mariehamn

Vastasi ottelun avausmaalista, joka oli luonnollista jatkumoa IFK:n vahvalle otteelle avausjakson jälkimmäisellä puoliskolla. Esiintyi edukseen läpi ottelun.

Rovaniemellä todettua:

”En tiedä, oliko joillakin ajatus jo europeleissä”.

RoPSin ainokaisesta vastannut Niklas Jokelainen – Lapin Kansa

RoPS-IFK Mariehamn 1-2 (0-2)

Jokelainen ´55  Mboma ´35

Isaksson ´39

Yleisöä: 1 562

Ala-Myllymäki jälleen SJK:n turma

Liigakierros saatiin pakettiin sunnuntai-iltana Tampereella, kun SJK matkasi Ilveksen vieraaksi. SJK on viime vuosina ollut Ilvekselle varsin mieluisa vastustaja ja sama tahti jatkui nytkin. Peli ei ollut ehtinyt juurikaan vanhentua, kun SJK-puolustus pelasi palloa kädellä ja pallo vietiin pilkulle. Lauri Ala-Myllymäki upotti pisteeltä kauden seitsemännensä varmuudella, vieden Ilveksen johtoon.

SJK otti kuitenkin pian kenttätapahtumat kontrolliinsa ja pystyi luomaan paikkoja kohti Mika Hilanderin vartioimaa Ilves-maalia. Erityisesti Sergei Eremenko oli keskikentällä liekeissä. Paras tilanne aukesi puolen tunnin pelin jälkeen, kun seinäjokelaiset pääsivät iskemään kahdella yhtä vastaan. Tammelan sateiden pieksemä kenttä teki kuitenkin tepposensa Billy Ionsille, jonka tukijalan alta nurmi petti ratkaisevalla hetkellä ja tasoitus jäi syntymättä.

Yksi maali kuitenkin vielä nähtiin ennen taukoa ja sen teki kotijoukkue Ilves. Ottelun alla Veikkausliigan kesäkuun pelaajana palkittu Lauri Ala-Myllymäki iski kuin salama Tampereen pilviseltä taivaalta. Pienessä tilassa Ala-Myllymäki taituroi tarkalla laukauksella illan toisensa, vieden Ilveksen kahden maalin johtoasemassa koppiin.

Tauolla rankkasade saavutti Tammelan ja vesisade sekä entistäkin märempi kenttä vaikuttivat toisen jakson kulkuun. Kaatosade ei kuitenkaan Ilveksen tahtia hidastanut. Tupsukorvat iskivät toisellakin jaksolla ensimmäiseen kymppiin, kun kulmapotkun jälkitilanteessa pallo pomppi onnekkaasti seinäjokelaisten kautta Mihkel Aksalun selän taakse.

3-0-maalin jälkeen vieraiden eväät olivat syöty ja enempää maaleja ei enää nähty. SJK:lla oli Tampereella varsin kiitettävästi vieraskannattajia omiaan tukemassa, jotka toivat ilahduttavasti lisää elämää ottelutapahtumaan.

Ottelun hahmo: Lauri Ala-Myllymäki, Ilves

Ala-Myllymäki on tällä hetkellä yhdessä Filip Valencicin kanssa Veikkausliigan kuumin pelaaja. Vastasi Ilveksen voittomaalista myös joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Seinäjoella.