Veikkausliigaraportti 31.5.: Toni Koskelan HJK ryösti pisteet Rovaniemeltä – Turun kärkikamppailussa maalikarkelot

Perjantai oli mielenkiintoinen Veikkausliiga-ilta. Toni Koskela palasi Rovaniemelle, Turussa pelattiin kärkiottelu ja VPS metsästi kauden ensimmäistä voittoaan HIFK:n vieraana.

HIFK syvensi Vepsun kuoppaa

Helsingissä pelattiin erittäin mielenkiintoinen kamppailu, jossa hämmästyttävästi neljä perättäistä 1-1-tasapeliä tahkonnut HIFK isännöi yhä ilman voittoa olevan Vaasan Palloseuraa.

HIFK sai otteen pelistä lähes välittömästi ja punapaidat menivätkin johtoon puolen tunnin pelin jälkeen. Tero Mäntylän korkea keskitys oikealta tavoitti Tiquinhon pään, joka tiputti taidokkaasti Jukka Halmeelle, jolle jäi jäljelle nautinto mällätä pallo Martin Kompallan selän taakse. HIFK:lla oli vielä sauma toiseen maaliin ennen taukoa, mutta hyvä tilanne kuivui kokoon paitsiona.

Myös toisella jaksolla maalitilanteet nähtiin pääsääntöisesti vaasalaispäädyssä, mutta HIFK oli tehdä ottelusta itselleen vaikean tuhlailemalla tilanteitaan. Ratkaiseva osuma tuli lopulta vaihtomies Tino Palmaston lapikkaasta. Palmasto oli tullut tunnin pelin jälkeen vaihdosta kentälle uransa ensimmäiseen liigaotteluun ja onnistui heti. Vaasalaisten puolustus pelasi auttamattoman heikosti Tero Mäntylän pitkän rajaheiton ja Palmasto pääsi viimeistelemään lähietäisyydeltä.

VPS tuli vielä lisäajalla maalin päähän Alain Ebwellen osumalla, mutta HIFK lähtee siis viiden ottelun tappiottomien pelin putkessa.

Ottelun hahmo: Tiquinho, HIFK

Brasilialainen alusti HIFK:n avausmaalin ja teki kentällä muutenkin käytännössä mitä halusi.

Helsingissä todettua:

”Eihän debyyttiä voisi paremmin liigassa tehdä, että pääsee maalin tekemään.”

Mieletön kärkimatsi

Aivan ottelun alkuun Interin kannattajat löivät tiskiin yhden tämän Veikkausliigakauden upeimmista tifoista. Jos Sinimustien kannattajat olivat hereillä alusta asti, niin pelaajilla oli alussa vielä päikkärit kesken.

Tampereen Ilves ei näet Interin hurjaa kotivirettä kumarrellut, vaan iski taululle lukemat 0-2 ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin. Tiemoko Fofana aloitti maalinteon ottelun kuudennella peliminuutilla ja hetkeä myöhemmin Tatu Miettunen puski Matias Ojalan kulmapotkun Interin verkkoon. Maali oli topparin ensimmäinen tällä kaudella.

Inter toipui nopeasti vieraiden salama-alusta ja Timo Furuholm toi pian kotijoukkueen maalin päähän kauden viidennellään. Furuholm pääsi päällään tuikkaamaan etutolpalta Niko Markkulan oikealta tulleen keskityksen.

Hullu avausjakso ei ollut kuitenkaan vieläkään maalien osalta valmis. Toppari Juuso Hämäläinen jatkoi matalan kulman etutolpalta takaviistoon ja Niilo Mäenpää jatkoi tasoituksen ohi Mika Hilanderin. Ilveksen verkkoon oli koko kaudella tehty kaksi maalia ja Inter teki nyt saman tempun varttiin.

Ensimmäisen jakson sirkuksen jälkeen homma rauhoittui jälkimmäiselle nelivitoselle. Ilves oli kuitenkin tullut Turkuun ryöstämään ja lähti täyden pistepotin kanssa kotimatkalle. 80 minuuttia oli juuri täyttynyt, kun Jair leikkasi oikealta sisään. Roikkopallo jäi pyörimään Interin rangaistusalueen rajalle ja Ilari Mettälä pääsi paitsion rajamailta irtaantumaan Inter-puolustukselta painamaan päätösnumerot 2-3.

Ilves johtaa nyt Veikkausliigaa 19 pisteellä. Neljäntenä majailevalla Hongalla on tosin mahdollisuus lähteä maaottelutauolle piikkipaikalla, jos se voittaa sunnuntaina kotinurmellaan KPV:n.

Ottelun hahmo: Tiomoko Fofana, Ilves

Nuori norsunluurannikkolainen käynnisti Kupittaan maalikarkelot ja pelasi muutenkin vahvan ottelun siihen asti kunnes tuli vaihdetuksi reilun tunnin pelin jälkeen.

Turussa todettua:

”Olen pettynyt totta kai. Teimme 4-5 virhettä, joista Ilves teki kolme maalia.”

Koskela ja Lappalainen palasivat rikospaikalle

Laajemman Veikkausliigayleisön kiikarit ja kaukoputket olivat suunnattuna perjantai-iltana Rovaniemelle, kun viime viikolla RoPSin peräsimestä HJK:n penkinpäähän hypännyt Toni Koskela johdatti miehistönsä Rovaniemen keskuskentälle.

Koskelan kädenjälki alkoi hyökkäyspelissä jo näkyä ja HJK esitti alusta alkaen hyviä hyökkäyspelin aihioita. Varsinkin Kaan Kairinen tuntui löytävän oikeat välit RoPSin linjan välistä. Ensimmäisen vartin jälkeen RoPS pääsi paremmin peliin mukaan ja pystyi hyödyntämään varsinkin laitoja edukseen. Molempien puolustaessa tiiviisti, tauolle mentiin 0-0-lukemissa.

Hieman tunnustelevan avausjakson jälkeen HJK tuli väkevästi sisään toiselle jaksolle. Ensimmäisen viiden minuutin aikana tekopaikkaan pääsivät Eetu Vertainen, tauolla sisään tullut Joonas Vahtera ja rovaniemeläisyleisön eteen palannut Lassi Lappalainen.

Jakson edetessä RoPS alkoi päästä uudemman kerran kiinni peliin ja HJK:n puolustus joutui ajoittain lujille. Lucas Lingmanin oikea-aikaiset syötöt pystyyn Niklas Jokelaiselle aiheuttivat vieraiden puolustukselle kiirettä.

Ottelun ratkaisu tuli muutama minuutti ennen loppua. Harmeet Singh onnistui jopa hieman onnekkaasti pelaamaan pallon kuudentoista rajalta syvyyteen Joonas Vahteralle, joka jätti taakse Riku Riskille. Riskin tarkka laukaus upposi oikeaan alakulmaan.

Vertaisella oli vielä huippupaikat lisätä johtoa, mutta lisämaaleja ei enää nähty ja pisteet lähtivät tunteikkaan pelin jälkeen Helsinkiin 0-1-tuloksella. Toni Koskelalla on nyt kahdesta pelistä kaksi voittoa Klubiin saapumisen jälkeen.

Ottelun hahmo: Atte Sihvonen, RoPS

Atte Sihvonen tuurasi sivussa ollutta Kalle Katzia topparin tontilla ja pelasi tappiosta huolimatta hienon ottelun painien HJK:n hyökkääjien kanssa. Näkyvin hetki oli avausjaksolla, kun Sihvonen nappasi puhtaasti takaviistosta pallon pois laidalta irtautuvalta Riku Riskiltä.