Veikkausliigaraportti 25.-26.4.: Ilves nousi sarjakärkeen – Pisteet jaettiin Pohjanmaan derbyssä

Espoossa tarjoiltiin harvalukuiselle yleisölle erinomainen Veikkausliigan ottelu, KuPS kaivoi kaivatun avausvoiton Rovaniemeltä ja IFK Mariehamn antoi kyytiä KPV:lle.

Interin puolustuspään uinahdukset maksoivat pisteet – Hongalle maistuva kotivoitto

Taannoisen IFK Mariehamn-tappion jälkeen FC Honka lähti tarjoamaan kauden toisessa kotiottelussaan kotiyleisölleen parempaa. Tapiolan urheilupuiston harvalukuinen yleisö saikin nähtäväkseen erittäin viihdyttävän Veikkausliiga-kamppailun.

Ensimmäinen puolituntinen oli varsin tunnusteleva, mutta sitten alkoi tapahtua. Espoolaiset pääsivät nopeaan vastaiskuun, jonka päätteeksi haettiin takatolpalta Borjas Martinia, mutta tähän Interin puolustus vielä ehti väliin. Reilua minuuttia myöhemmin oli Martinin aika onnistua. Espanjalainen pääsi rauhassa nostamaan Robert Ivanovin boksiin tulleen keskityksen turkulaismaaliin, koska Interin puolustuksen ja maalivahti Henrik Moisanderin kesken oli paha kommunikaatiokatkos siitä, kuka tulee Ivanovin kukkupalloon.

Inter tuli kuitenkin vielä ennen taukoa tasoihin. Niko Markkulan oikea-aikainen keskitys oikealta tavoitti kohti etutolppaa kirmanneen Mika Ojalan, joka ohjasi taidokkaasti tasoituksen. Filip Valencic pääsi vielä murtautumaan espoolaispuolustuksen keskeltä tekopaikkaan, mutta Tim Murrayn oikean jalan torjunta piti huolen siitä, että tauolle mentiin tasalukemissa 1-1.

Toisella jaksolla pelin painopiste siirtyi vahvasti kohti Interin maalia. Hongan 2-1-johtomaali tuli lopulta varsin halvalla tavalla, kun Borjas Martin pääsi viimeistelemään illan toisen puskumaalinsa Lucas Kaufmannin kulmapotkusta. Pienikokoinen Martin unohtui täysin maalin eteen Interin puolustajilta, ja Martinilla oli helppo työ siirtää Honka uudelleen johtoon viiden punapaidan ympäröimänä.

Interillä oli toisella jaksolla kaksi hyvää tekopaikkaa, joista jälkimmäinen toi tasoituksen. Pelin 76. minuutilla Filip Valencicin poikittaissyöttö rangaistusalueella tavoitti jälleen hyvän taustajuoksun tehneen Mika Ojalan, joka Martinin tavoin viimeisteli illan toisensa, tuoden samalla vieraat tasoihin.

Espoon torstai-ilta oli kuitenkin kotijoukkueen. Kulman jälkitilanteesta pallo jäi pyörimään Interin maalille, ja kun Interin puolustus ei saanut palloa purettua, Honka kiitti. Robert Ivanovin kova veto painautui ohi Moisanderin, taaten samalla Hongalle kauden ensimmäisen kotivoiton. Ivanov otti TV-haastattelussa ottelun jälkeen Interin toisen maalin omaan piikkiinsä, joten maali oli hänelle tämän takia erityisen maukas.

Ottelun hahmo: Borjas Martin, FC Honka

Kaksi maalia ja alati vaarallinen Interin puolustukselle. Espanjalainen on tehnyt nyt viisi maalia tämän kauden Veikkausliigassa ja nousi maaleillaan maalintekijätilaston piikkipaikalle.

Espoossa todettua:

”Kyllä meidän erikoistilannepelaaminen puolustuspäässä oli tänään todella heikkoa. Päästämme edelleen liikaa maaleja. Puolustuspelaaminen täytyy saada kuntoon, jos meinaamme jatkossa saada pisteitä.”

KPV:n evakkoretki sai tylyn lopun

KPV pelasi viimeisen kolmesta evakkokotiottelustaan Seinäjoella IFK Mariehamnia vastaan. Saarelaiset ovat olleet alkukaudesta kenties Veikkausliigan positiivisin yllättäjä ja KPV sai kovan paluun arkeen viikonlopun takaa-ajon jälkeen.

IFK Mariehamn teki lopulta selvää jälkeä sarjanousijasta, vieden kolme pistettä Ahvenanmaalle 0-4-voitolla. Vieraat karkasivat jo avausjaksolla Aristote Mboman ja Robin Sidin maaleilla. Ennen onnistumisia Sid oli ehtinyt jo tuhria rangaistuspotkun.

Keaton Isakssonin ja Hampus Lönnin onnistumiset ottelun lopussa olivatkin lähinnä kosmeettisia.

KPV pääsee seuraavassa kotiottelussaan kotikentälleen Kokkolaan. Lauantaina 11.5. Kokkolan uusitulle keskuskentälle saapuu vieraaksi FC Lahti.

Ottelun hahmo: Robin Sid, IFK Mariehamn

Epäonnistuneesta rangaistuspotkusta huolimatta Robin Sid on nostettava ottelun hahmoksi. Erittäin näkyvä pelaaja koko illan ajan.

Seinäjoella todettua:

”Järkyttävä avausjakso, paskottiin housuihin. En ole koskaan nähnyt, eikä tulla näkemään näin epäyhtenäistä joukkuetta.”

Yleisöä: 312

Ilves aiheutti FC Lahden kauden ensimmäisen tappion ja nousi Veikkausliigan piikkipaikalle

Tampereen Ilves jatkaa vahvaa menoaan Veikkausliigassa. Nyt Ilveksen edessä sai taipua ennen Tampereen vierailua yhä ilman tappioita ollut FC Lahti.

Ottelun alkupuolella Ilves oli hetken köysissä, mutta Mika Hilander Ilveksen maalilla torjui Gael Etockin lähentelyn. Pian peli alkoi kääntyä enemmän lahtelaisten maalille ja Ilves sai palkinnon työnteostaan puolentunnin pelin jälkeen. Edellisen ottelun sankarin Lauri Ala-Myllymäen laukaus otti onnekkaan kimmokkeen lahtelaispuolustuksesta, painuen ohi Patrick Rakovskyn. Jair sai mahdollisuuden ensimmäisen jakson lisäajalla Ilveksen johdon lisäämiseen, mutta Rakovsky poimi brasilialaisen laukauksen alakulmasta näyttävällä torjunnalla.

Toisella jaksolla FC Lahden Teemu Penninkankaalle avautui vapaapotkun jälkitilanteesta mahdollisuus rokottaa vanhaa seuraansa, mutta Hilanderin loistava reaktiotorjunta piti Lahden nollilla ja takasi voiton Ilvekselle. Ilves nousi voitollaan sarjakärkeen. Tamperelaisten seuraava vastus on HJK Helsingissä ensi viikon perjantaina.

Ottelua seurasi Ratinassa yli 5000 katsojaa. Seuraavan kotiottelunsa Ilves saa jo kotikentälleen Tammelaan.

Ottelun hahmo: Mika Hilander, Ilves

Pari todella isoa torjuntaa takasi pisteet Ilvekselle. Hilanderin maali on neljän ottelun jälkeen yhä koskematon.

Tampereella todettua:

”Maali tuli hieman onnekkaasti, mutta sellaisesta tilanteesta, josta ollaan puhuttu. Toisella puoliajalla meni vähän Hawaijiksi, mutta en halunnut itsekään viheltää peliä poikki.”

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss – Etelä-Suomen Sanomat

Perjantai 26.4. klo 18.30

Ilves-FC Lahti 1-0 (1-0)

Ala-Myllymäki ´30

Yleisöä: 5135

KuPS nappasi napapiiriltä kauden avausvoittonsa

RoPS ja KuPS iskivät yhteen jo toistamiseen tämän kauden Veikkausliigassa. Kautensa takellellen käynnistäneellä KuPSilla jäi paljon kalavelkoja maksettavaksi avausottelusta, jossa rovaniemeläiset tulivat takaa tasoihin aivan ottelun viimehetkillä, käynnistäen samalla negatiivisen kierteen koko KuPSin kaudelle.

Molemmilla joukkueilla oli merkittäviä vaikeuksia oman pelin avaamisessa varsinkin ottelun avausjaksolla. Varsin heikkotasoisen ensimmäisen jakson isoin tapahtuma oli lopulta RoPSin Sergio Llamasin ikävännäköinen loukkaantuminen.

Toisella jaksolla peli ei ollut sen ihmeellisempää, mutta jälkimmäinen puolisko tarjosi kuitenkin yhden maalin. Rasmus Karjalainen iski 73. minuutilla vapauttavan maalin kuopiolaisille. KuPS pääsi iskemään nopeasti vastaan, ja taitavalla viimeistelyllä Karjalainen huudatti muutamaa Rovaniemelle matkannutta kuopiolaiskannattajaa.

Karjalaisen maali jäi ottelun ainoaksi ja KuPS otti kauden avausvoittonsa, tuplaten samalla pistetilinsä.

Ottelun hahmo: Rasmus Karjalainen, KuPS

Rasmus Karjalaisen osuma oli koko KuPSin kauden etenemisen kannalta ensiarvoisen tärkeä.

Rovaniemellä todettua:

”Ei ollut mitään ilotulitusta. Puolustuspeli oli ihan OK meiltä. Pysyttiin tiiviinä ja pidettiin vastustaja aika vähillä maalintekopaikoilla. Tyytyväinen ei olla muuhun kuin tulokseen. Tulos oli tänään kaikkein tärkeintä.”

KuPSin Ilmari Niskanen – Ruudun TV-haastattelussa

RoPS-KuPS 0-1 (0-0)

Karjalainen ´73

Yleisöä: 2011

Pisteet tasattiin Pohjanmaan paikallisessa

Vaasassa käytiin lyhyen ajan sisään toinen Pohjanmaan herruustaistelu, kun tällä kertaa vieraaksi saapui SJK Seinäjoelta. Kolme ja puolituhatpäinen yleisö sai todistettavakseen hienon kamppailun niin kentällä kuin katsomon puolella.

VPS eteni hyvävauhtisen avausjakson päätteeksi koppiin varsin ansaitusti johtoasemassa. Vepsun Sebastian Strandvallin laukaus otti seinäjokelaisesta näkövinkkelistä katsottuna ikävän kimmokkeen SJK:n puolustajasta päätyen vieraiden maaliin. Johtomaali syntyi muutamaa minuuttia ennen taukovihellystä.

SJK kiri tasoihin, kun ottelun viimeinen kaksikymppinen käynnistyi. Pitkän syöttelyn päätteeksi hetkeä aiemmin kentälle tullut Mehmet Hetemaj jakoi laitaan Denis Oliinykille, jonka syöttö löysi Moshtagh Yaghoubin ja ”Mosa” kiitti. Tarkka laukaus villitsi vieraskatsomonosan totaalisesti. Hetkeä myöhemmin SJK:n Matheus Dos Santos Batista murtautui väkisin avopaikkaan, mutta viimeinen ratkaisu päätyi Vaasan Elisa Stadionin päätykatsomon ylähyllylle.

Lopussa tunteet kentällä kuumenivat, mutta pahimmilta ylilyönneiltä onneksi vältyttiin. Pisteet jaettiin lopulta 1-1-tuloksella. Kauden kahdella voitolla avannut SJK on pelannut nyt kolme peliä ilman voittoa, VPS:n voittotili on puolestaan yhä kokonaan avaamatta.

Ottelun hahmo: Moshtagh Yaghoubi, SJK

Mosan onnistumista SJK-paidassa ehdittiin jo odottaa ja nyt se tuli parhaaseen mahdolliseen paikkaan eli derbyssä.

Vaasassa todettua:

”Ensimmäisellä puoliajalla hallitsimme täysin peliä, ja toisellakin meillä oli enemmän maalipaikkoja. SJK on vahva joukkue, ja jouduimme puolustamaan paljon.”

VPS:n päävalmentaja Petri Vuorinen – Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa

VPS-SJK 1-1 (1-0)