Veikkausliigaraportti 19.10.: Kuopion Palloseura kruunattiin Suomen mestariksi – näin pelattiin muualla

Suvereeni KuPS Suomen mestariksi

Veritas Stadionin ennätysyleisö sai nauttia hienosta jalkapallo-ottelusta. Vauhdikkaasti käynnistynyt ensimmäinen puoliaika eteni tasaisissa merkeissä kohti taukoa. Sekä Timo Furuholmilla että Tommi Jyryllä oli oiva sauma viedä joukkueensa johtoon, mutta Otso Virtanen ja Henrik Moisander nollasivat maalintekoyritykset.

Inter hallitsi palloa 57% ensimmäisellä puoliajalla, mutta kuopiolaiset tulivat terävämmin tauolta takaisin. Ensiksi Ilmari Niskanen tykitti heikommalla jalallaan KuPSin johtoon ja vain pari minuuttia myöhemmin Reuben Ayarnan vasurin tykki puhui ja taululla komeili lukemat 0-2.

FC Interille olisi kelvannut ottelusta ainoastaan voitto, mutta muutamaa puolittaista tilannetta lukuun ottamatta se ei päässyt vaarallisille paikoille.

Takaa-ajon päätti lopullisesti Niko Markkulan saama ulosajo noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Byyri seurasi ottelua paikan päällä ja kannattajahaastattelut voi katsoa alta.

Ottelun hahmo: Ilmari Niskanen, KuPS

Huikea maali kovaan paikkaan ja hyvää työtä sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan laidallaan.

Ottelusta todettua:

KuPS oli vähän edellä, mutta sen verran, että mestaruus oli ansaittu. Pytty menee oikeaan osoitteeseen. Kuopiossa on odotettu tätä vuosia ja toivon mukaan juhlat ovat sen mukaiset.”

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva – Palloliiton verkkosivut

Sunnuntai 19.10. klo 15.00

FC Inter-KuPS 0-2 (0-0)

Niskanen ´52   Ayarna ´55

Yleisöä: 9 125

Honka nappasi pronssia

FC Honka ja IFK Mariehamn kohtasivat Espoossa ottelussa, jossa vain kotijoukkueella oli panosta. Saarelaiset olivat varmistaneet kuudennen sijan, kun puolestaan Honka taisteli pronssisista mitaleista Ilveksen kanssa.

Ottelussa Honka jatkoi hyvää syysvirettään ja namutteli kolme maalia vieraiden verkkoon, mutta vierasjoukkueellakin oli useampi hyvä maalipaikka.

Maalinteon aloitti parinkymmenen minuutin jälkeen viime kaudella hurjassa vireessä ollut Mac Kandji. Hyökkääjä oli kärppänä paikalla IFK-topparin kompasteltua ja karkasi läpiajoon, josta ei erehtynyt. Maali oli kauden ensimmäinen Espooseen palanneelle senegalilaiselle.

Toista ja kolmatta maalia saatiin odottaa ottelun loppuhetkille asti. Viime kauden maalimääräänsä sivunnut Borjas Martin jatkoi ensimmäisellä kosketuksella laidalta tulleen Joel Perovuon syötön maaliin ja lisäajalla Hongan oma kasvatti, Arlind Sejdiu, laukoi pallon napakasti alakulmaan.

Demba Savage ehti vielä tämän jälkeen hankkia rangaistuspotkun, mutta Oskari Forsman torjui Savagen yrityksen komeasti.

Ottelun hahmo: Macoumba Kandji, Honka

Tehnyt kovasti töitä paluunsa eteen ja se palkittiin nyt maalilla.

Juoksin tuulettamaan kulmalipulle Harrin luokse (fysiikkavalmentaja). Hän on tehnyt töitä kanssani päivittäin ja ilman häntä en olisi palannut näin vahvana. Maali merkitsi minulle todella paljon.”

Hongan Macoumba Kandji – Ruudun haastattelu

FC Honka-IFK Mariehamn 3-0 (1-0)

Kandji ´21   Borjas Martin ´83  Sejdiu ´90+1

Yleisöä: 2 119

Ilves nousi voittoon HJK:ta vastaan

HJK aloitti ottelun vauhdikkaasti, kun vain kahden minuutin pelin jälkeen Eetu Vertainen laukoi pallon alakulmaan Ivan Tarasovin loisteliaan esityön jälkeen. Ilves otti pelin haltuunsa, mutta kumpikaan joukkue ei saanut viimeisen kolmanneksen ratkaisuja uomiinsa ja hyviä maalintekotilanteita ei juuri nähty.

Toisella puoliajalla alkoi Tiemoko Fofana -show. Ensiksi Fofana hankki rangaistuspotkun, jonka Jair upotti varmasti keskelle. Vartti tästä ja Fofana karkasi puolittaiseen läpiajoon ja laukoi tarkan vedon vasemman tolpan kautta maaliin, mikä jäi myös ottelun voittomaaliksi.

Ilveksen kausi päättyi neljänteen sijaan ja europaikkaan, jonka se lunasti voitettuaan Suomen cupin. HJK:n taival sen sijaan jatkuu vielä, kun ensi viikolla käynnistyvät pudotuspelit viimeisestä europaikasta.

Ottelun hahmo: Tiemoko Fofana, Ilves

Voittomaali ja hankittu rankkari.

”Hyvä nousu ja voittoon on kiva päättää kausi. Kehitettävääkin toki on pitkä liuta. Edelleen ne viimeisen kolmanneksen ratkaisut eli syötöt ja laukaukset tuottavat vaikeuksia.”

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss – Ilveksen verkkosivut

Ilves-HJK 2-1 (0-1)

Vertainen ´3   Jair ´47  Fofana ´64

Yleisöä: 3 815

HIFK kaatoi RoPSin ja lähtee kovassa vireessä taistelemaan europaikasta

Helsingin IFK kohtasi Rovaniemen Palloseuran kotonaan Veikkausliigan päätöskierroksella. HIFK:n paikka euro-playoffeissa oli jo ennen ottelua varma, ja kentällä nähtiinkin vapautuneesti pelannut kotijoukkue.

Kokoonpanoon paluun pitkän poissaolon jälkeen tehnyt Toró pelasi parinkymmenen minuutin pelin jälkeen loistosyötön Sakari Tukiaiselle rangaistusalueelle, eikä EPS:n kasvatti erehtynyt. Pallo varmasti pienellä tsipillä yli vastaan tulleen Antonio Regueron.

Toisella puoliajalla HIFK jatkoi maalintekoa, kun Joel Mattssonin kevyt laukaus livahti etukulmasta RoPS:n maaliin. Maalia edelsi Mattssonin akrobaattinen haltuunotto vasemmalta tulleeseen keskitykseen.

RoPS:n puolelta Taye Taiwo oli pariin otteeseen lähellä maalintekoa vapaapotkuista, mutta ensimmäinen yritys painui hiukan ohi ja toisen torjui Daniel Kollar.

HIFK:n loistava vire sai siis jatkoa RoPS-voitolla. Vaikka haastajasarjan joukkueet eivät ole olleet mestaruussarjan veroisia, niin neljän voiton ja yhden tasapelin myötä joukkue voi lähteä luottavaisin mielin IFK Mariehamnin kimppuun pudotuspeleihin. Varsinkin, kun HIFK ei ole vielä saarelaisille tällä kaudella hävinnyt.

Ottelun hahmo: Joel Mattsson, HIFK

Varmaa tekemistä reilun tunnin ajan ja loihti maaliin johtaneen paikan henkilökohtaisella taidollaan.

”Olemme yhdessä FC Interin kanssa Veikkausliigan paras kotijoukkue, kun otimme 28 pistettä niistä tällä kaudella, ja tästä olen todella ylpeä. Se on meille todella iso saavutus.

Tämä on myös hyvä tilaisuus kiittää Stadin Kingejä. He ovat meille todella tärkeitä, ja ovat erittäin iso vaikuttava tekijä siihen, että olemme pelanneet näin hyvin kotona.”

HIFK:n päävalmentaja Tor Thodesen – HIFK:n verkkosivut

HIFK-RoPS 2-0 (1-0)

Tukiainen ´21   Mattsson ´51

Yleisöä: 1 540

KPV ja VPS järjestivät maali-iloittelun

Karsintoihin valmistautuva KPV ja Ykkösessä ensi kaudella pelaava VPS tarjosivat maaleja liukuhihnalta valitettavan pienelle kokkolalaisyleisölle.

Steven Morrissey aloitti maalinteon rangaistuspotkusta kahdeksannellatoista peliminuutilla, mutta Adam Vidjeskog toi KPV:n tasoihin puolen tunnin kohdalla puskemalla Helmken antaman kulmapotkun maaliin.

Toisella puoliajalla Harri Heiermann vei kotijoukkueen johtoon Timo Rauhalan tolppavedon kimmottua suoraan Heiermannin jalkaan. Kymmenen minuuttia tästä ja Juho Lähde pääsi kulmapotkusta kakkospallon kiinni ja tykitti sydämensä kyllyydestä tasoituksen. Lisäajalla läpi ottelun loistavaa tunnelmaa pitäneet Vepsun kannattajat pääsivät juhlimaan voittoa vesisateessa, kun Samu Alanko laukoi pallon Joonas Myllymäen längistä sisään.

Ottelun hahmo: Steven Morrissey, VPS

Hankki rangaistuspotkun, upotti sen ja oli muutenkin alati vaarallinen KPV:n puolustukselle. Vahvasti mukana myös voittomaalissa.

Kannattajat ovat olleet takanamme koko kauden, myös vaikeimpina hetkinä. Joka kotipelissä kannattajia on ollut hyvin paikalla kannustamassa meitä. Halusimme kiittää siitä. Se oli hieno hetki. Nousemme vielä tästä.”

VPS:n päävalmentaja Christian Sund – VPS:n verkkosivut

KPV-VPS 2-3 (1-1)

Morrissey ´18   Vidjeskog ´29  Heiermann ´51  Lähde ´63  Alanko ´90+1

Yleisöä: 730

SJK:n ja Lahti maalittomaan tasapeliin

SJK:n ja Lahden kamppailussa ei maaleja nähty. Lahden paikka pudotuspeleissä oli jo ennen ottelua varma, mutta voitolla ja RoPS:n napatessa pisteitä sen sijoitus olisi voinut vielä nousta.

Lahti loi läpi ottelun enemmän maalintekopaikkoja, sekä hukkasi rangaistuspotkun. Hieman ennen ensimmäisen puoliajan loppua Didier Kadio tuli kömpelösti Altin Zeqirin jaloille rangaistusalueella ja pallo vietiin täplälle. Jesse Öst kuitenkin torjui Teemu Jäntin pehmeän vedon alakulmasta. Kun toisellakaan puoliajalla ei kuparista saatu rikottua, nähtiin Seinäjoen tulostaululla ottelun päätteeksi kiikarilukemat.

Ottelun hahmo: Jesse Öst, SJK

Rankkarin lisäksi torjuntoja kertyi seitsemän kappaletta. Hieno nollapeli.

Nyt oli tärkeää, että pelasimme nollapelin. Kokoonpanomuutoksiin nähden tämä oli melko ehjä suoritus meiltä. HJK:ta vastaan meidän täytyy olla paljon kliinisempiä. Emme tule saamaan näin montaa maalintekopaikkaa kuin tässä ottelussa.”