Veikkausliigaraportti 18.-19.8.: Kärkihaastajat konttasivat – Vaasassa päästiin vihdoinkin juhlimaan voittoa!

Sunnuntain ja maanantain pelit tarjosivat laajaa tunnekirjoa ja kummallisia maaleja.

HJK:n kammottava viikko sai jatkoa Kokkolassa

Viikko voi muuttaa paljon jalkapallossa. Tämän sai kokea Helsingin Jalkapalloklubi kovin konkreettisella tavalla.

Vielä edellisenä viikonloppuna somekanavat täyttyivät Petteri Forsellin maagisista tarjoiluista FC Lahtea vastaan. Töölöön oli saapunut vapahtaja, joka johdattaisi HJK:n takaisin mestaruuskisaan ja siinä ohessa kantaisi helsinkiläiset reppuselässään eurooppalaiseen lohkovaiheeseen.

Satutarina sai jatkoa torstaina Eurooppa-liigan karsinnassa, kun Forsell jatkoi Rafinhan epäonnistuneen rangaistuspotkun sisään ottelun alkuminuuteilla. Sitten iski Riga FC ja kaikki alkoi mennä pieleen.

Yllätysputoamisen jälkeen HJK saapui sunnuntaina Kokkolaan silminnähden ilmat pihalla. Tuore albanialaisvahvistus Hysen Memolla vei KPV:n avausjakson loppuhetkillä johtoon, ja täysin ansaitusti. KPV oli ennen tätä jo kolisutellut maalipuita ja hallinnut kenttätapahtumia.

HJK pääsi kuitenkin toisella jaksolla mukaan peliin KPV-vahti Teppo Marttisen avustuksella.

Helsinkiläiset päättivät kuitenkin tasoittaa lahjapuntit. Obilor ei saanut avattua peliä omiensa passiivisuuden takia, vaan näki paremmaksi palauttaa pallon takaisin maalivahti Maksim Rudakoville. KPV:n aggressiivinen prässi puri Obilorin palautuksen erinomaisesti, ja kun Rudakovin haltuunotto oli vähintäänkin kömpelö, painoi Ishmael Yartey voittomaalin luvattoman helposti.

Tappio tiesi sitä, että HJK:n kaula mestaruuteen kasvoi yhä entisestään. Jopa europaikan saaminen vaatii nyt venymistä. Pisteiden valossa jopa alempi loppusarja on nyt kultaa lähempänä. Lauantain metroderbyä Honkaa vastaan ei voi nyt HJK-leirissä ylikorostaa.

Ottelun hahmo: Hendrik Helmke, KPV

Pelikiellostaan vapautunut Hendrik Helmke oli täynnä virtaa Kokkolan keskuskentällä. Alusti ottelun avausmaalin.

Kokkolassa todettua:

”Tietenkin on henkisesti raskasta latautua kahdeksi viikoksi, ja käytännössä meidän on voitettava kaikki loput pelit. Ei riittänyt tänään.”

Lahden vakuuttavat otteet kotikentällä saivat jatkoa

Viime aikoina erityisesti kotikentällään Hiihtostadionilla edukseen esiintynyt FC Lahti nappasi jälleen kolme pistettä lahtelaisyleisön riemuksi. Isäntien aloitus oli jopa hengästyttävän hyvä, kun Honka-vahti Timothy Murray sai poimia palloa selkänsä takaa peräti kolmesti ensimmäisen vartin aikana.

Kotijoukkueen ilotulitusta johdatti Gael Etock, joka vastasi maaleista numero kaksi ja kolme. Maalit maistuivat erityisen hyvin kamerunilaiselle, sillä Etock sai kauden alla lähtöpassit juurikin Hongasta ja päätyi pätkätöihin Lahteen. Etockin ja FC Lahden välinen sopimus päättyy näillä näkymin ensi viikolla.

Etockin iltaan mahtui myös kauneusvirhe, kun hattutempun sinetöimisen sijaan Timothy Murray poimi Etockin rangaistuspotkun vasemmasta alakulmasta toisella jaksolla.

Tauon jälkeen Honka saikin hengen päälle, mutta etumatka oli liikaa kurottavaksi. Voitto FC Lahdelle lukemin 3-2 vähintäänkin värikkäiden vaiheiden jälkeen. Hongan kavennuksista jälkimmäinen herätti ihmetystä. Demba Savagelle merkattu onnistuminen oli laatuaan sellainen, ettei edes Hongan pelaajat osanneet maalia alkuun juhlia.

Ottelun hahmo: Gael Etock, FC Lahti

Kentän hahmo kahdella maalillaan. Näyttämisen halu oli valtava avausvihellyksestä alkaen.

Lahdessa todettua:

”Alun hurmos näytti sen, millä asenteella me peliin tulimme.”

Valmentajansa ulos laittanut SJK jäi jälleen maaleitta

SJK jäi edellisen Honka-ottelun tapaan maalittomaan tasapeliin kotiottelussaan RoPSia vastaan. Se mikä erotti tämän ottelun Tapiolan vierailusta, oli se että Alexei Eremenko ei istunut enää seinäjokelaisten penkin päässä, vaan peliä johti Brian Page.

Tällä kertaa SJK oli hallitsevampi osapuoli ja vyörytti hyökkäyksiä tasaiseen tahtiin kohti RoPSin päätyä. Se missä homma sitten ontui, oli viimeistely, joka oli ajoittain jopa ala-arvoista. RoPS iski muutaman kerran terävästi ottelussa vastaan, mutta maalintekovoima loisti vieraidenkin otteista poissaolollaan.

Denys Oliinyk oli koko Seinäjoen maanantaiehtoon ajan kotijoukkueen näkyvin pelaaja. Toisella jaksolla ukrainalainen hankki rangaistuspotkun, mutta epäonnistui tässä.

Ottelun hahmo: Antonio Reguero, RoPS

Antonio Reguero torjui rangaistuspotkun jo kolmannen kerran tällä kaudella. Nyt otettu torjunta lisäsi rovaniemeläisten pistepottia yhdellä lisäpisteellä.

Seinäjoella todettua:

”Lopputulos on pettymys, mutta tämän päälle on hyvä rakentaa. Me dominoimme ensimmäistä puoliaikaa, vain maali jäi puuttumaan.”

SJK:n tuore päävalmentaja Brian Page – Pohjalainen

SJK-RoPS 0-0

Yleisöä: 2 591

VPS voitti vihdoin!

Vaasan Palloseura etsi voittoa 11 kuukautta, mutta vihdoin maanantai-illan päätteeksi Vaasassa saatiin juhlistaa kolmen pisteen pottia. Edellisestä kotivoitosta oli ehtinyt kulua jo yli vuosi, joten syytä riemuun riitti.

Päävalmentaja Christian Sund teki otteluun IFK Mariehamnia vastaan kovia peliliikkeitä jättämällä mm. luottotoppari Timi Lahden penkin puolelle. Muutokset toimivat ja hyökkääjä Momodou Sarrin yli kolme kuukautta kestänyt kuiva kausi päättyi jo pelin kahdeksannella minuutilla.

Dylan Murnane toi IFK:n kuitenkin tasoihin rangaistuspotkusta reilun tunnin pelin jälkeen, mutta ilta oli Vaasan. Eero-Matti Auvinen puski lisäajalla pitkän keskityksen ohi Oskari Forsmanin ja kenties koko tähänastisen Veikkausliiga-kauden kiimaisimmat voitonjuhlat olivat valmiita alkamaan.

Kolmen pisteen saaminen oli Vepsulle elintärkeää, kun KPV oli ottanut päivää aiemmin yllätysvoiton HJK:sta.

Ottelun hahmo: Eero-Matti Auvinen, VPS

Voittaminen on ollut vaasalaisille tällä kaudella mahdoton tehtävä, joten nostetaan ottelun hahmoksi viime hetken voittomaalin pystynyt 23-vuotias Auvinen.