Venäjän MM-kisojen ensimmäinen kierros on saatu jo pakettiin videotuomariston solmimaa rusettia myöden, ja kisojen toinen kierros on jo enemmän kuin hyvässä vauhdissa. Aina Venäjän murskavoitosta Meksikon maata järisyttäviin faneihin sekä yllätysvalmiisiin lilliputtimaihin, ensimmäinen kierros tarjosi enemmän kuin etukäteen uskalsi toivoa.
Äiti-Venäjä herää
Belgia – Panama. Argentiina – Islanti. Ranska – Australia.
Ensimmäinen kierros tarjosi monia mahdollisuuksia huippumaiden hydraulisella puristimella suorittamiksi murskajaisiksi, mutta avausviikon isoimman voiton tarjoili sen sijaan kaviaarilautasella kisojen isäntämaa. Venäjän karhu heräsi talviuniltaan otollisempaan aikaan kuin siitepölyallergiasta haaveleileva talviuninen otso. Kaikkien aikojen heikoimmaksi isäntäjoukkueeksi tituleerattu itänaapuri vilautti kaikille arvostelijoille närhen sukupuolielimet heti avausottelussa ja antoi todellisen myrskyvaroituksen.
Kisojen isäntämaan menestys on aina hieno asia, ja tuo todellista lisäarvoa kisoille. Lisäksi kotiyleisön riemua on aina ilo seurata, vaikka se ilmenisikin hieman oudolla tavalla. Maassa maan tavalla.
Yllätysvalmiit pikkumaat
Ensimmäinen kierros tarjosi myös mukavasti yllätyksiä. Pienemmät futismaat marssivat esiin värikkäine lippuineen kuin sukupuolineutraalin avioliiton puolestapuhujat konsanaan. Sen lisäksi, että muun muassa Egypti, Australia ja Tunisia roikkuivat viimeiseen asti futiskoossa mitattuna astetta isompiensa matkassa, tarjosivat Islanti, Meksiko ja Sveitsi meille todelliset yllätystulokset heti kollektiivisen työnteon känsöittämän käden kättelyssä.
Vaikka Argentiina ei osaakaan pelata kuin yhden lyhyenlännän taiturin kautta, Brasilia lamaantuu omasta hyvästä pelistään ja Saksalla on täysi oikeus kärsiä 2000-luvulla tutuksi tulleesta hallitsevan mestarin krapulasta, on jokainen näistä tuloksista silti yllättävä ja raikas hengähdys lohkovaiheen suurmaiden hegemoniaan. Yllätyksien järisyttävyyttä, kirjaimellisesti, ei tietenkään laimentanut yllätysjoukkueiden kannattajien rytmikäs juhlinta, joka on tärisyttänyt tannerta enemmän kuin sinivalaspariskunnan hääyö.
Raikas Englanti
Kyllä vain, kaikkien pettymysten ja sulamisten jälkeen Englannin pelaaminen näytti oikeasti raikkaalta. Vaikka voiton kairaaminen pelistä Tunisiaa vastaan olikin täyden päivätyön takana, oli joukkueen pelityyli selvästi päivitetty tälle vuosituhannelle, ja siinä pyrittiin järkevästi hyödyntämään niitä vahvuuksia, joita Englannilta löytyy.
Vaikka vielä onkin epäselvää, painavatko menneisyyden haamut ja toiveiden murskaamisen perinne nykyistä joukkuetta, on selvää, etteivät ne paina ainakaan englantilaisfaneja. Maan voitto ensimmäisestä ottelusta sekä muiden suurmaiden kompurointi nostatti fanien toiveet henkiin nopeammin kuin fenix-linnun konsanaan, ja sen myötä eloon roihahtanut sosiaalisen media tunnus #ItsComingHome on kenties parasta viihdettä, jota nämä kisat ovat vielä tähän mennessä tarjonneet.
Jäämme odottamaan jälleen pilvilinnojen romahtamista.
Juhlinnan aika
Edessä on vielä lähes kuukausi pelkkää juhlaa, kun maailman parhaat futismaat taistelevat tietään kohti jalkapallomaailman huippua. Saamme todistaa vielä lukemattomia toinen toistansa kauniimpia suorituksia, riemuitsevia faneja sekä karvaita pettymyksiä. Kuinka pitkälle kisäisäntä Venäjän uskomaton maalitehtailu kantaa? Oppiiko Argentiina pelaamaan muuten kuin 10 parilla puujalkoja yhden pallomagneetin ympärillä? Minkä yllättäjämaan lento riittää jatkopeleihin?
Olemme nähneet ennakoimattomasti kompuroivan Saksan, omasta hyvästä pelaamisestaan masentuvan Brasilian ja lisäajalla voittoon nousevan Englannin, joten jo nyt voimme sanoa, että näistä kisoista on tulossa todella upeat ja historialliset. Tähän kun lisää Perun johdolla kisoista ilakoivat, aivan mahtavat kannattajat, odotan ainakin minä näiden kisojen etenemistä enemmän kuin kaupunkiin sapuva maalaispoika sitä kuuluisaa juhannusyötä.