Tomi Kaukinen, madridista Helsingistä

33 sarjamestaruutta, 12 Euroopan Cupin voittoa, Santiago Bernabéu ja Los Blancos. 38-vuotiaan Tomi Kaukisen suosikkijoukkue Real Madrid on jalkapalloilevan maailman suurimpia seuroja.

Ironman-kilpailujakin kiertänyt Tomi Kaukinen on tullut tunnetuksi viimevuosina mobiili-sporttibaari Sportacamin toimitusjohtajana. Sportacam-sovellusta on viety myös ulkomaille ja etenkin Espanjaan, jossa majaansa pitää myös Kaukisen fanittama jalkapallojoukkue “Los Blancos”, eli Real Madrid Club de Fútbol.

Zinédine Zidanen kuuluisa volleymaali teki lähtemättömän vaikutuksen parikymppiseen Tomiin. Zidane oli siirtynyt Juventuksesta Real Madridiin ennätyssummalla vuonna 2001, ja ratkaisi tuolla maalillaan Mestarien liigan voiton Leverkusenia vastaan keväällä 2002. Noihin aikoihin seuran toimitusjohtaja Florentino Pérez kokosi Madridiin niin kutsutun Los Galacticós -tähdistön, johon kuului nykyisiä legendoja kuten Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos ja David Beckham.

Kaukinen kertoo nauttivansa juuri siitä, että joukkueessa on pelannut ja pelaa aina loistavia pelaajia, eikä peleistä puutu draaman kaarta. Esimerkkinä tästä draamasta hän mainitsee UCL-finaalit vuosilta 2014 ja 2016 Atlético Madridia vastaan.

“Realin pelissä viehättää absoluuttinen ja röyhkeä voitonhalu. Mikäli liigaa ei voiteta tyylikkäästi, voi valmentaja saada kenkää. Tämä härski mahtipontisuus on piirre, josta tykkään.”

Kun työ vie Santiago Bernabéulle

Tomi Kaukinen kertoo viettävänsä paljon aikaa Madridissa, ja ohjelmaan kuuluu käydä katsomassa huippujalkapalloa aina kun se on mahdollista. Työnsä puolesta hän on päässyt tapaamaan useiden seurojen pelaajia ja seurajohtoa – niin myös Real Madridin.

Kaukinen ynnäilee nähneensä noin kymmenkunta kertaa Real Madridin, niin kotiluolassa Santiago Bernabéulla kuin vieraskentilläkin. Hän mainitsee myös olevansa madridista eli seuran kannattajajäsen.

“Näin muun muassa Zidanen ensimmäisen ottelun valmentajana ja UCL-välierän 2016 Manchester Citya vastaan, jolloin varmistettiin finaalipaikka.”

Espanjalaiselle katsomokulttuurille Kaukinen antaa kritiikkiä. Hän sanoo kaipaavansa sinne hieman meininkiä suomalaisista sekä erityisesti ruotsalaisista katsomoista. Ruotsissa varsinkin pääkaupungin joukkueilla on Kaukisen mukaan todella äänekäs ja intensiivinen meno. Hän kertoo, että Bernabeulla samanlaista tunnelmaa saadaan aikaan ainoastaan El Derbi madrileñossa Atleticoa vastaan sekä tietysti El Clásicossa.

“Espanjassa kannatuskulttuuri on aika hiljainen. Jengillä on omat safkat mukana ja meno on yllättävän rauhallista. ”

Matkaan on mahtunut myös hauskoja tarinoita. Yksi niistä liittyy uuden työntekijän palkkaamiseen. Potentiaalinen hakija asui Brasiliassa, mutta oli kiinnostunut tulemaan Suomeen töihin. Kaukinen oli yhtiökumppaninsa kanssa tuolloin Madridissa, ja samaan aikaan oli tulossa Realin ja Atléticon välinen paikallispeli. He päättivät näyttää työnhakijalle, kuinka hauskaa heidän hommissaan todella on ja mitä kaikkea pääsee näkemään.

Brasilialainen lennätettiin Madridiin työhaastatteluun, mutta hommat eivät kuitenkaan menneet ihan nappiin. Viagogosta ostettuja lippuja ei ottelupäivänä jostain syystä hyväksytty, ja peli jäi lopulta näkemättä. Kaiken lisäksi Atlético voitti 1-0.

Seuraavana päivänä he menivät katsomaan tuolloin vielä Segunda Divisiónia pelanneen CD Leganésin ottelua, jonka Leganés sentään voitti 2-0. Ilmeisesti tämä toisen päivän omalta osin kiimainen taisto teki kuitenkin odotetun vaikutuksen.

Thiago, kyseinen Brasilialainen, tuli meille hommiin.”

Mestarien liigan voitto realistinen tavoite joka vuosi

Kaukinen myöntää kauden näyttävän huonolta La Ligan voiton suhteen. Pragmaatikoksi itseään kuvaileva Kaukinen ei kuitenkaan lähde erittelemään sen suuremmin kritiikkiä joukkueellensa. Suurin piirtein nykyisellä kokoonpanolla Real Madrid on voittanut Mestarien Liigan kahdesti ja Espanjan mestaruuden kerran, joten huonoja asioita on vaikea löytää. Myös esimerkiksi valmentajaa tai hänen valintojaan on ulkopuolisen vaikea arvostella, koska valmentaja tietää kaiken pelaajistaan ja on usein kriitikoitaan kokeneempi.

Jos jotain syitä haluaa väkisin hakea tämän kauden hieman heikompaan vireeseen, Kaukinen epäilee, että liika voittaminen on saattanut laiskistaa tähtiä. Tämän kauden Mestarien liigassa kaikki on kuitenkin edelleen auki, kun Real Madrid kohtaa pudotuspelien todellisessa huippuparissa pariisilaisen PSG:n.

“Toivon, että pääsen Madridin kultajuhliin UCL-voiton jälkeen.”

Voitontahtoa ja röyhkeää mahtipontisuutta

Kaikkien aikojen Los Blancos-pelaajaa pohtiessa Kaukinen miettii ensin nykyistä päävalmentajaa Zinédine Zidanea, mutta päätyy lopulta Sergio Ramosiin. Tämä yli 300 ottelua Real-paidassa pelannut ikitaistelija sopii parhaiten kuvastamaan joukkueen voitontahtoisuutta ja taistelutahtoa. Kaukinen nimeää Ramosin maailman kautta aikojen parhaimpien puolustajien joukkoon lukeutuvaksi pelaajaksi, jonka meriittilistalta ei puutu juuri mitään.

Kaukinen uskoo, että lähitulevaisuudessa Ramosin nimi tullaan mainitsemaan samassa lauseessa sellaisten puolustajalegendojen kuin Franco Baresin ja Franz Beckenbauerin kanssa.

“Finaalin ratkaisija ja yleinen seuraikoni. Jumala. ”

Lähes runomitat täyttävän Ramos-kuvailun päätteeksi Kaukinen kannustaa Byyrin lukijoita ennen kaikkea nauttimaan jalkapallosta ja muistamaan yhden asian.

“Ei se oo niin vakavaa.”

Kuvat: Tomi Kaukisen arkisto