Tien päällä: Museoelämää Brasiliassa

Santos on keskisuuri kaupunki Atlantin valtameren rannalla. Vaikka kaupunki ei ole kovin suuri, taloudellisesti ja historiallisesti se on maalle äärimmäisen merkittävä. Puolet koko Brasilian ulkomaankaupasta kulkee Santosin sataman kautta, ja se on koko maailman suurin kahvin vientisatama. Santos onkin ollut maailman kahvikaupan keskus aina 1900-alusta asti.

Se on myös kaupunki, jossa Pelé pelasi suurimman osan urastaan.

Kuningasta kunnioitetaan omalla museollaan

”Jalkapallon kuningas”, kuten miehen lempinimi Brasiliassa kuuluu, siirtyi Santosiin vain 15-vuotiaana. Pelé edusti mustavalkoisia kaikkiaan 18 vuotta, pelaten 638 ottelussa ja tehden näissä 619 maalia. Historian parhaana pelaajana pidetylle miehelle on myös omistettu oma museo Santosin sataman kupeessa.

Vanhaan kaupungintalon rakennukseen rakennettu Museu Pelé avattiin vuonna 2014, Santosin kaupungin ja Santos FC:n yhteistyönä. Näyttely kertoo kattavasti legendan elämästä siitä hetkestä, kun hän vuonna 1956 siirtyi Santosiin, aina uran päättymiseen vuonna 1977 asti.

Museossa on näytteillä lukuisia miehen henkilökohtaisia tavaroita, kuten ensimmäiset pelikengät, ensimmäinen ammattilaissopimus sekä lukuisia peliasuja ja pokaaleja.

1900-luvun vuosisadan pelaajaksi valitun legendan ura on käsitelty hyvin kattavasti, ja sekä Santos FC:lle, Brasilian maajoukkueelle että New York Cosmokselle on oma osuutensa. Sen lisäksi, että museossa on esillä lukuisia miehen henkilökohtaisia esineitä peliuran varrelta, on tarjolla runsaasti mielenkiintoista videomateriaalia Pelén otteista Brasilian maajoukkueessa. Museo on erittäin turistiystävällinen ja kaikki informaatio on Brasiliassa poikkeuksellisesti tarjolla englanniksi.

Kolme MM-kultaa uran keskipisteenä

Kuten Brasiliassa aina, kaikki kulminoituu lopulta MM-kisoihin. Vaikka pelaisit millaisen uran, pelaajat tuomitaan tai kruunataan sen perusteella, ovatko he onnistuneet maailman suurimmalla urheilunäyttämöllä.

Pelé on historian ainoana pelaajana voittanut kolme maailmanmestaruutta. Tällä hän on sementoinut paikkansa Brasilian kaikkien aikojen pelaajaksi.

Odotetusti myös museokierros kulminoituu MM-kisoihin. Kun miehen ura seurajoukkueessa paketoidaan yhdessä kerroksessa, on jokaiselle niistä neljästä MM-turnauksesta, joihin Pelé osallistui, varattu oma kerroksensa.

Vaikka huomion vievät toki vuosien 1958, 1962 ja 1970 mestaruuteen päättyneet lopputurnaukset, myös vuoden 1966 täydellinen sekasorto maajoukkueen taustalla on mielenkiintoinen tarina futismatkaajalle. Jokaiset kisat, sekä Brasilian valmistautuminen niihin, on kuvattu yksityiskohtaisesti, mikä tekee kerronnasta todella kiinnostavaa.

Museo on ehdottomasti käymisen arvoinen jokaiselle, joka yhtään jalkapallosta välittää. Myöskään kahden euron pääsylippu ei saa suomalaista matkaajaa kääntymään ovelta takaisin hinnasta kauhistuneena. Visiitin jälkeen matkaaja tietää kaiken monen mielestä historian parhaan pelaajan urasta – toki paino tässä on sanalla ura, sillä miehen värikäs yksityiselämä myrskyisine avioliittoineen ja irtosuhteineen on jätetty kokonaan käsittelemättä.

Ja ehkä hyvä niin. Museu Pelé juhlii nimenomaan historiallista pelaajaa ja hänen saavutuksiaan. Yksityiselämällä on paikkansa, kun muodostetaan mielipidettä ihmisestä, mutta se ei lopulta vaikuta hänen saavutuksiinsa viheriöllä.

Jalkapallokansan jalkapallomuseo

Noin 60 kilometriä Santosista länteen sijaitsee Brasilian taloudellinen keskus ja Etelä-Amerikan suurin kaupunki São Paulo. Moni ei tiedä, että kyseinen kaupunki on maan varakkain, eikä sitä, että se on maailman 12. suurin kaupunki. Moni ei myöskään tiedä, että kaupunki kätkee sisäänsä todella upean jalkapallomuseon.

Estádio Municipal Paulo Machado de Carvalho, joka paremmin tunnetaan nimellä Estádio de Pacaembu, on 40 000-paikkainen stadion ja yksi vuoden 1950 MM-kisojen päänäyttämöistä. Pelkästään sen sisälle pääseminen, pelaajatunnelista ylös kentälle nouseminen ja viheriön haisteleminen herättää futisfanaatikossa huikean ajattomuuden tunteen.

Pääsymaksuun stadionille sisältyy kuitenkin myös pääsy Brasilian viralliseen jalkapallomuseoon, joka on hieno kunnianosoitus maailman intohimoisimmalle jalkapallokansalle.

MM-kisat kaiken keskiössä

Museossa on oma osionsa myös brasilialaiselle seurajalkapallolle, ja kukin Brasilian liigan joukkueista esitellään kattavasti. Kuitenkin, kuten odotettua, lähestytään aihetta maajoukkueen ja ennen kaikkea MM-kisojen kautta.

Museon näyttävin osa on ehdottomasti Sala das Copas do Mundo, joka esittelee yksityiskohtaisesti historian jokaiset MM-kisat. Vuodesta 1930 vuoteen 2014 (käyntihetkellä vuoden 2018 ei ollut vielä paikallaan) jokaisesta turnauksesta esitellään multimediapylväiden kautta voittajat, huippuhetket, videomateriaalia, sekä tietysti Brasilian maajoukkueen kulku kyseisessä turnauksessa.

Lisäksi erityisosasto on varattu vuoden 1950 kotikisojen finaalille, joka on syöpynyt koko kansakunnan tietoisuuteen historian kivuliaimpana urheilukokemuksena. Osasto näyttää videomateriaalia ja soittaa radioselostuksen tuosta kohtalokkaasta ottelusta – Maracanazosta – osoittaen, miten 170 000 henkeä kannatellut Maracaña hiljeni tyystin Uruguayn ryöstettyä varmana pidetyn mestaruuden isäntämaalta.

Niin ikään Brasilian maajoukkueen, Seleçãon, legendoja kunnioitetaan yhteensä 28 legendaariselle pelaajalle osoitetuin henkilökohtaisin plakaatein.

Interaktiivisuus valttina

Museon ehdoton valtti on interaktiivisuus, joka tempaa vierailijan mukaansa Brasilian jalkapallohistoriaan. Brasilialaista fanikulttuuria matkaaja pääsee todistamaan Sala de Exaltaçãossa, jossa videotykki ja jyrisevät stereot tuovat Brasilian suurimpien seurojen fanikatsomot museon uumeniin. Tämän lähemmäs aitoa ottelukokemusta ei enää pääse itse otteluun menemättä.

Museossa on myös mahdollista kuunnella legendaaristen selostajien selostusta merkittävistä brasilialaispelaajien tekemistä maaleista halki historian, tutkia itse Brasilian jalkapallohistoriaa, tutustua jalkapallon sääntöjen kehitykseen tai päästä kokeilemaan kylmähermoisuuttaan rankkariskabassa virtuaalimaalivahtia vastaan – kyllä vain, panenka puree tähänkin itsevarmuutta uhkuvaan veskariin.

Kuten Brasiliassa usein, kaikki informaatio on valitettavasti portugaliksi. Museo on kuitenkin niin taitavasti rakennettu ja tarjoaa interaktiivisuudellaan niin paljon koettavaa, ettei tämä juuri kielitaidotonta matkaajaa haittaa. Museu do Futebol on auki tiistaista sunnuntaihin, lukuun ottamatta ottelupäivä, ja kustantaa noin neljä euroa, joten se on lähes pakollinen vierailukohde jokaiselle São Pauloon saapuvalle jalkapallon ystävälle.

Maailman intohimoisin jalkapallomaa

São Paulo on yhtenä maailman suurimmista kaupungeista mielenkiintoinen ja energinen vierailukohde, josta löytyy nähtävää ja tehtävää varmasti jokaiseen makuun.

Koostaan huolimatta kaupungista löytyy kuitenkin myös aitoa brasilialaista kulttuuria, luontoa ja rauhaa. Jalkapallokohteena kaupunki saattaa olla maan paras.

Santos puolestaan on viehättävä vanha kaupunki, jonka historiallinen keskusta tarjoaa päiväksi mukavasti nähtävää. Santosissa on myös jotain, mitä São Paulosta puuttuu, nimittäin silmiä hivelevää hiekkarantaa silmän kantamattomiin. Lisäksi kaupungista löytyy yksi maan legendaarisimmista jalkapallojoukkueista. Santosissa ei tekemistä riitä koko viikoksi, mutta parin tunnin välimatkan vuoksi se ja São Paulo ovat yhdistettynä loistava matkakohde, joka tarjoaa lähes kaiken mahdollisen.

Brasilia on maana ehkä jalkapalloturismin ykköskohde maailmassa, ja missään muualla ei lajin tärkeyttä paikallisille huomaa samalla tavalla. Brasilialaisen kulttuurin, Museu Pelén ja Museu de Futebolin sitookin yhteen mahtavasti yksi Pelén lainaus:

Olin vain 10-vuotias, kun jalkapallon MM-kisat pelattiin Brasiliassa ja uskoin, että Brasilia on maailman paras joukkue ja tulee voittamaan mestaruuden. Kun hävisimme finaalin, ensimmäistä kertaa elämässäni näin isäni itkevän. En ymmärtänyt, miksi hän itkee, koska minulle oli sanottu, etteivät aikuiset miehet itke. Sanoin, ”Isä, älä itke. Minä voitan maailmanmestaruuden sinulle”. Sanoin sen vain tehdäkseni hänet iloiseksi, koska en koskaan ollut nähnyt häntä sellaisena.