Suomalaisinvaasio Vittsjössä – Yhteisöllisyys tekee pikkukylän joukkueesta ainutlaatuisen

Vittsjö. Reilun 1600 ihmisen kylä keskellä ei mitään. Keskustan läpi mentäessä ei kannata aivastaa, sillä muuten on riskinä ohittaa koko kylä silmien sulkeutumisen aikana. Maaseudun rauha on toki mukavaa, mutta mikä saa ihmisen pysymään täällä, kun lähes vieressä on suurkaupunkeja? Linda Sällström antaa tähän nopean vastauksen.

“Koko kylä elää ja hengittää Vittsjö GIK:n puolesta. Peleissä on aina loistava tunnelma ja jos tarvitset esimerkiksi pyörää niin sellainen hankitaan ja jos siihen tulee jotain vikaa, niin se korjataan. Eräs Eva leipoo joka torstai herkkuja ja muut satunnaisemmin, joten herkkuja on kyllä kauden aikana tullut syötyä! Vittsjön yhteisöllisyys tekee kylän tunnelmasta upean. Missään muualla ei ole vastaavaa tunnetta ollut.”

Yhteisöllisyys välittyy hyvin myös ulkopuolisiin henkilöihin. Stadionille saapuessa vastaanotto on erittäin lämmin ja apua ollaan valmiina antamaan enemmän kuin edes osaisi odottaa. Stadion itsessään on melko pieni, mutta omalla tavallaan se vain alleviivaa sitä, että kentällä pelaa tiiviin yhteisön oma joukkue.

“Sen sijaan, että täällä lähetettäisiin tappouhkauksia hävityn paikalliskamppailun sijaan, saattaa seuraaviin treeneihin tulla vähän lisäherkkuja piristämään. Koko Vittsjö-yhteisö on tukena niin hyvinä kuin huonoina hetkinä.”

Lämmittelyjen aikana iskee melkoinen rankkasade, mutta siitä huolimatta kotiyleisö on löytänyt paikalle. Sekin saattaa toki lisätä mielenkiintoa, että vastassa on Ruotsin pääsarjaa, Damallsvenskania, lähes ylivoimaisella tavalla johtava Rosengård. Neljätoista ottelua, neljätoista voittoa ja vain neljä päästettyä maalia. Vittsjö puolestaan majailee vähän sarjataulukon puolivälin alapuolella neljällä voitolla, kahdella tasapelillä ja seitsemällä tappiolla. Kauden ensimmäinen ottelu oli päättynyt malmölaisten 50-voittoon.

Avauskokoonpanoissa oli sinivalkoisia molemmissa joukkueissa. Vittsjön puolelta kentälle astelivat Linda Sällström, Julia Tunturi sekä Heidi Kollanen. Rosengårdin puolella avauksessa suomalaisista oli puolestaan Ria Öling.

Itse ottelussa vierailijat painoivat alusta asti kovaa päälle ja Vittsjön omat mahdollisuudet olivat lähinnä vastahyökkäyksissä, jotka Rosengård kuitenkin selvitti ilman isompia ongelmia. Kotijoukkueen puolustus oli kuitenkin hereillä ja tauolle lähdetään tasatilanteessa.

Sällström myönsi, että alku oli odotettua.

“Rosengård on tehnyt kauden aikana tuhoisaa jälkeä ja pari edellistä ottelua oli päättynyt todellisiin murskavoittoihin. Tiedettiin kyllä hyvin, että vastassa on todella kova joukkue ja omat mahdollisuudet ovat parhaimmillaan vastahyökkäyksissä. Tiivis ja tarkka puolustus päälle ja isketään omista paikoista.”

Tiivis puolustus kesti lopulta 70 minuuttia, ennen kuin Rosengård iski ottelun avausmaalin ja muutamaa minuuttia myöhemmin taululla oli 02. Ottelun loppuhetkillä vierailijat iskivät vielä yhden osuman paitsiolta haiskahtavasta tilanteesta. Toisella puolikkaalla nähtiin myös lisää suomalaisia, kun Anni Hartikainen vaihdettiin kentälle. Maalivahti Paula Myllyoja istui sen sijaan koko ottelun kotijoukkueen vaihtopenkillä.

“Jaksettiin hyvin 70 minuuttia ja pidettiin maali puhtaana, mutta ihan loppuun asti se ei riittänyt. Puolustettiin hyvin, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi hyvin. Maalin tekeminen on ollut vähän liian vaikeaa viime aikoina, joten sitä täytyy petrata syksyllä. Tavoitteena on olla kauden jälkeen ylemmässä keskikastissa, eli kesän jälkeen taas uuteen nousuun.”

Moni pelaajista siirtyy nyt pienelle kesälomalle, mutta Sällström suunnistaa maajoukkueleirille yhdessä Rosengårdin Ölingin ja Hartikaisen kanssa.

“Maajoukkueen leireille on aina hienoa lähteä! Meillä on tosi jännittäviä ja kovia pelejä tulossa, joissa on myös kovat panokset, joten toivottavasti katsomot ovat taas täynnä. Turun peleissä on aina ollut hyvä tunnelma, joten samaa odotetaan kyllä tältäkin peliltä. Olisiko nyt mahdollisesti jopa loppuunmyyty ottelu?”

Pienenä loppukevennyksenä keskustelimme vielä Sällströmin sosiaalisen median käytöstä. Monelle urheilijalle some on erittäin kiillotettua ja kaupallistettua. Sällströmiä seuraavat ovat kuitenkin varmasti huomanneet, että someen voi lisätä myös omanlaista, vähän kevyempää sisältöä.

“Laitan someen sillaista sisältöä, mitä itsekin haluaisin siellä nähdä. Ei liian vakavaa, vaan pieni pilke silmäkulmassa. Esimerkiksi kämppiksen roolia toimittava luuranko Bony Tyler on päässyt esiin. On mukavaa pelata kun tietää, että Bony kannustaa kotona pelipaita päällään!”