Shefki Kuqi – Temperamenttinen taistelija

On viileä elokuinen tiistaipäivä. Shefki Kuqi istuu toimistollaan ja on juuri erottamassa apuvalmentajiaan ilman työnantajan lupaa.

Kuqia ärsyttää, kuinka seura toimii vastoin hänen tahtoaan. Hän ei ole saanut mieleisiään pelaajia, ja seurajohto on hankkinut hänen mielestään vääriä vahvistuksia. Hän on riidellyt muutaman pelaajan sekä apuvalmentajien kanssa ja näyttää mielipiteensä hienostelematta.

 Inter antaa hänelle seuraavana päivänä potkut. Kuqi on jälleen vaikeuksissa.

Shefki Kuqi on hämmentänyt Suomessa jalkapallovalmentajana yleisöä, pelaajia, valmentajia, erotuomareita ja mediaa. Hän on tullut tunnetuksi temperamenttisena miehenä, joka on säälimättä lytännyt otteluiden jälkeen suomalaista jalkapallokulttuuria, pelaajien asennetta ja erotuomarien taitoja. Käytös on ymmärrettävästi aiheuttanut yleistä hämmennystä ja toimitsijakieltoja.

Jo jalkapallouransa aikana Kuqi tunnettiin rymistelevänä voimahyökkääjänä, joka periksi antamattomalla asenteellaan ja kovalla työnteollaan raivasi tiensä Englannin ylimpien jalkapallosarjojen kulttihahmoksi ja Suomen jalkapallomaajoukkueen kantavaksi voimaksi.

 

Värikäs startti valmennukseen

Kuqin valmennusura alkoi reilut kolme vuotta sitten talousvaikeuksien kanssa painineessa FC Hongassa. Debyyttikaudella riitti alamäkiä, mutta Honka onnistui säilyttämään sarjapaikkansa jättämällä TPS:n taakseen.

Lopulta Hongan sarjapaikka kuivui talousvaikeuksien myötä kabinetteihin, mutta Kuqille avautui pesti PK-35 Vantaan peräsimessä. Kausi 2015 olikin mainio ja vantaalaiset nousivat Veikkausliigaan. Pääsarjassa peli ei luistanut aivan yhtä hyvin, ja farssit seurasivat toisiaan.

Vuosi sitten Kuqi jätti PK-35:n savuavat rauniot taakseen siirryttyään FC Interin päävalmentajaksi. Taival Turussa ei kuitenkaan alkanut ruusuisesti, ja Inter joutui lopulta karsimaan sarjapaikastaan.

Vaisusta syksystä huolimatta 40-vuotias Kuqi sai jatkosopimuksen Interiin. Turkulaiset kasasivat jälleen nimekkään nipun, ja tällä kertaa päävalmentaja pääsi itse vaikuttamaan joukkueen kasaamiseen.

Inter voitti kuitenkin Kuqin alaisuudessa 19 ottelustaan ainoastaan kuusi, eikä 82 Veikkausliigan ottelussa valmentanut Kuqi ole vieläkään onnistunut voittamaan kahta ottelua putkeen.

 

Suomi ei ollut valmis

Shefki Kuqi on tuomittu yksinäiseksi sudeksi. Sheriffi on nähdäkseni liian suorasanainen ja tulisieluinen suomalaiseen kulttuuriin. Kuqilla on tiukat mielipiteet asioihin, ja hän osaa olla todella vaativa. Tavoitteet asetetaan korkealle, ja Kuqi olettaa, että pelaajat antavat kaikkensa hänelle, niin kuin hänkin antoi jokaiselle joukkueelle, jossa oman uransa aikana pelasi. Käsitykseni mukaan Kuqi on yrittänyt tuoda ammattimaisuutta ja kurinalaisuutta joukkueilleen, mutta tämä ei vain ole mennyt Suomessa läpi. Englannin kentillä hänen persoonaansa ja valmennustyyliään tullaan varmasti ymmärtämään paremmin, mikä antaa paremman mahdollisuuden menestymiseen.

Totta kai Kuqikin tekee virheitä, mutta osaa myös ottaa opiksi ja kantaa niistä vastuun. Kun häntä poljetaan maahan, hän taistelee itsensä takaisin ylös. Hyvänä esimerkkinä tästä on aika Englannissa Crystal Palacen pelaajana. Näytettyään huonon ottelun jälkeen faneille keskisormea Kuqi hyllytettiin juniorijoukkueeseen ja laitettiin siirtolistalle. Hän kuitenkin taisteli itsensä takaisin edustusjoukkueeseen ja oli lopulta joukkueen kauden paras maalintekijä.

Tämä kertoo mielestäni paljon siitä, mitä Kuqi odottaa myös omilta pelaajiltaan. Maailmalla ei pärjää olemalla kiltti poika; Suomi ei ollut valmis Kosovon härälle.

Seuraava osoite löytyykin todennäköisesti Iso-Britanniasta, johon Kuqilla on jo valmiiksi vahvat suhteet pelaajauransa ansiosta ja jossa hän on huhujen mukaan käynyt viime päivinä neuvottelemassa valmentajanpaikasta.  Kuqi pelasi vuosina 2001–2013 yhteensä kymmenen vuotta Englannin ja yhden vuoden Skotlannin sarjoissa. Uusi seura tulee todennäköisesti olemaan joko League Onen tai League Twon joukkue.

 

Kirjoittaja: Timo Harvey