Seurahymnien jäljillä: Banzai Banzai (KuPS)

Viikoittaisessa juttusarjassa nostamme aina yhden seuran ja sen tunnussävelen esille, kerromme sen taustat, ja miksi se koskettaa kyseisestä kannattajakuntaa.

”Banzai!”.

Sitä hoilasi Kuopio viime syksynä, kun paikallinen Palloseura toi kaupunkiin Suomen mestaruuden 43 vuoden odotuksen jälkeen.

Kuopiolaisten kannustuslaulu syntyi vuotta ennen edellistä mestaruutta. Vuonna 1975 julkaistun laulun tekstit olivat Jukka Virtasen kynästä, saman miehen, joka oli ollut paria vuotta aiemmin mukana myös HJK:n laulun b-puolen teoksessa ”Pitkä potku – kaikki perään” ( https://byyri.com/seurahymnien-jaljilla-hoo-jii-koo-hjk/ )

Banzai Banzai sai esittäjäkseen Kai Hyttisen. Sävellys on puolestaan Antti Hyvärisen käsialaa. Kappale on juurtunut sittemmin niin syvälle kuopiolaiseen jalkapalloon, että KuPSin kohdalla on alettu puhua Banzai-hengestä ja olipa Banzai myös 2000-luvun alussa Suomen jalkapallokatsomoita värittäneen kannattajaryhmän nimikin. Allekirjoittanut on myös juonut Kuopiossa Banzai-shotin paikallisessa anniskeluravintolassa.

Singlenä julkaistu Banzai Banzai omasi myös b-puolen. Elä laakase, naatitaan! -kappaleen esittäjäksi on merkattu Pelurit ja myös tämä kappale oli Antti Hyvärisen ja Jukka Virtasen yhteistyön tulos.

Savon ylpeys innoittanut musiikintekijöitä

Kai Hyttisen Banzai Banzai ei ole jäänyt KuPSin ainoaksi kannustuslauluksi.

Muutamaa vuotta aikaisemmin Kuopion bändikisan voittanut Rockama sovitti legendaarisen seurakappaleen uudelleen vuonna 2015.

Kansallisesti selvästi enemmän meriittejä vyölleen keränneet Turmion Kätilöt ovat myös osoittaneet rakkautensa keltamustaa kohtaan musiikin muodossa. Taisteluhuuto pitää myöskin sisällään kuopiolaiselle jalkapallolle hyvin symboliset Banzai-huudot. Niin ikään vuonna 2015 ilmestynyt Turmion Kätilöiden teos on nykyisellään käytössä KuPSin maalilauluna. Banzai Banzai on kuitenkin pitänyt asemansa KuPSin virallisena kannustuslauluna.

Turmion Kätilöt ovat huomioineet laajemminkin kuopiolaista urheilua. Verkko Heiluu -niminen kappale on siirtynyt osaksi KalPan jääkiekko-otteluita.

Banzai Banzai KuPSin mestaruusjuhlissa lokakuussa 2019