Serie A – kierros 2: Martti Haukioja Chievoon – italialaiset koviin lohkoihin Euroopassa

Suomalaisittain Serie A:n mielenkiintoisin uutinen tuli jo keskiviikkona, kun Chievo tiedotti tehneensä sopimuksen vasta 17-vuotiaan puolustajalupauksen Martti Haukiojan kanssa.

Hämeenlinnan Jalkapalloseurasta D13-ikäisenä Ilvekseen siirtynyt Haukioja on pelannut tämän kauden lainalla Porissa, Kakkosen B-lohkoa pelaavan FC Jazzin riveissä. Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen runkopelaajiin kuuluva Haukioja oli ollut heinäkuussa viikon mittaisella testijaksolla Veronassa ja selvästi onnistunut vakuuttamaan kyvyillään.

Haukiojan asettautumista Veronaan helpottaa taatusti se, että seurassa on jo yksi suomalainen, Perparim Hetemaj, joka uurastikin viikonloppuna jälleen totutusti täydet minuutit veronalaisten keskikentällä. Lopulta Chievo taipui Laziolle kotonaan maalein 1-2.

Myös vastikään Italiaan siirtynyt Sauli Väisänen luuti ilahduttavasti kaikki 90 minuuttia SPAL:n puolustuksessa. Sarjanousijan kotidebyytti tuotti riemastuttavan 3-2-voiton Udinesesta, ja kaksi sarjan avausottelua on nyt tuottanut yhteensä neljä pistettä. Myös Väisäsen korttitili saapasmaassa aukesi tässä kamppailussa.

Kierroksen etukäteen puhutuimmassa kohtaamisessa Internazionale haki komean päänahan lauantai-iltana Rooman Stadio Olimpicolta. AS Roma kaatui luvuin 1-3. Inter sai otteluun vahvan alun, mutta noin 10 minuutin pelin jälkeen ottelun käsikirjoitus oli selvä: AS Roma oli selvästi aktiivisempi joukkue ja pystyi luomaan tasaisin väliajoin hyviä maalipaikkoja. Maalihanat Roma sai auki vartin kohdalla, kun Radja Nainggolanin komea keskitys tavoitti Edin Džekon, joka jatkoi pallon verkkoon. Tämän jälkeen isännät kolisuttelivat kahteen otteeseen pystypuuta ja kertaalleen poikkirimaa.

Lopulta Inter iski kuin tyhjästä. Mauro Icardin maali oli selvästi kova kolaus roomalaisille, sillä Inter vei tästä hetkestä eteenpäin ottelua. Kymmenen minuuttia myöhemmin Icardi iski uudelleen ja kapteeni pääsi huudattamaan tuhansia Roomaan matkanneita milanolaiskannattajia johto-osumallaan. Elokuun alussa Fiorentinasta saapunut keskikenttämies, Matias Vecino, kaunisteli vielä lopussa päätösnumerot. Näin Luciano Spallettin paluu Roomaan meni taatusti hänelle mieluisella tavalla.

Hallitseva mestarin, Juventuksen puolustuspelin toimivuutta on viime aikoina epäilty. Lauantain ottelu ei ainakaan hälventänyt näitä epäilyksiä, kun joukkue hölmöili Stadio Luigi Ferrarisilla nopean 2-0-johdon Genoalle. Tämän jälkeen Juventus kuitenkin osoitti suuruutensa ja otti lopulta 2-4-vierasvoiton. Lienee silti kohtuullisen varmaa, että Massimiliano Allegri kelailee tämän ottelun ensimmäistä kymppiä moneen kertaan maaottelutauon aikana.

Kuvanauhaa kelailtiin itse asiassa myös ottelun aikana, kun Genoan jälkimmäinen osuma tuli rangaistuspotkusta, joka tuomittiin videotarkistuksen jälkeen. Tilanne oli kutakuinkin outo, kun videotuomarin päätöstä odotettiin peli pysähdyksissä toista minuuttia. Juve-vahti Gianluigi Buffon jyrähtikin ottelun jälkeen, ettei tällainen kuulu jalkapalloon.

Napolilaiset saivat jo sunnuntai-iltana tuulettamisen aihetta, kun viime kauden komeetta Atalanta taipui maalein 3-1. Vieraat olivat hyvin pelissä mukana ja johtivatkin ottelua vielä tauolla. Atalanta on pelannut nyt kaksi kelpo ottelua, mutta pistetili on yhä avaamatta.

Loput viikonvaihteen tulokset olivat AC Milan-Cagliari 2-1, Benevento-Bologna 0-1, Torino-Sassuolo 3-0, Crotone-Hellas Verona 0-0 ja Fiorentina-Sampdoria 1-2. Serie A lähtee nyt muiden sarjojen tavoin maaottelutauolle.

Sarjakierroksen ohella italialaisen jalkapallon ystävien huomio kohdistui viime viikolla Monacoon, jossa arvottiin niin Mestarien liigan kuin myös Eurooppa-liigan lohkot. Euroopan ykköskilpailussa saapasmaata edustavat Juventus, AS Roma ja Napoli. Eurooppa-liigan puolella mukana ovat Lazio, AC Milan sekä kilpailun varsinaiseen kuolemanlohkoon arvottu Atalanta.