Kaksoisveli houkutteli entisen maajoukkuetopparin Järvenpäähän – Lum Rexhepi vaihtoi ammattilaisviheriöt Kakkosen peleihin

Kuva: Futboll Klub Partizani

Opinnot ja opettajan työt aloittanut Rexhepi ei sulje pois paluuta pääsarjatasolle, mutta nauttii uudesta elämäntyylistään.

Kaudella 2011 Lum Rexhepistä puhuttiin jopa seuraavana Sami Hyypiänä. FC Hongan kookas toppari poseerasi Urheilulehden kansikuvapoikana, juhli Liigacupin voittoa, debytoi Veikkausliigassa pelaten 14 ottelussa sekä kävi hollantilaisjätti PSV:n testileirillä.    

Yhdeksän vuotta myöhemmin Rexhepi on saanut vyölleen sata liigapeliä ja pelannut ammattilaisena Lillestrøm SK:ssa, Go Ahead Eaglesissä sekä KF Partizani Tiranassa. Tästä huolimatta mies valmistautuu tulevaan kauteen Järvenpään Palloseuran pelaajana – miksi?

– Täytän tänä vuonna 28 vuotta, joten minun piti miettiä elämää jalkapallouran jälkeen. Halusin aloittaa opiskelun ja saada itselleni jotain turvaa, kun joskus lopetan futiksen, Rexhepi toteaa.

– Halusin myös jäädä asumaan Helsinkiin, ja se rajoitti aika paljon vaihtoehtojani. Olen vanhetessani tullut aika nirsoksi siinä, missä haluan asua.

Pääkaupunkiseudulla on monia Kakkosen seuroja, mutta Kron Rexhepillä oli merkittävä rooli siihen, että toppari siirtyi juuri JäPS:n riveihin. Kaksoisveljet ovat pelanneet viimeksi yhdessä 14-vuotiaina FC Viikinkien junioreissa.

– Halusin pelata jälleen hänen kanssaan. Kävin viime syksynä harjoittelemassa JäPS:n kanssa ja minulla oli todella hauskaa. Siksi tämä tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Pystyn myös asumaan Stadissa ja pääsen Järvenpäähän helposti kimppakyydillä muiden pelaajien kanssa.

Tähtäimessä nousu Ykköseen


Rexhepi on aloittanut opinnot avoimessa yliopistossa ja aikoo hakea kauppakorkeakouluun tulevassa yhteishaussa. Tämän kevään ajan hän tekee opettajan töitä helsinkiläisessä peruskoulussa, joten entinen ammattilaisjalkapalloilija on uuden äärellä.

– Toistaiseksi opiskelun ja töiden yhdistäminen futikseen on sujunut todella hyvin. On ollut tervetullutta, että voin määrittää aikatauluni itse – mikäli haluan pitää viikonlopun vapaana, voin viimein tehdä niin. Ammattilaisjalkapalloilijan arki on fyysisesti niin kuormittavaa, että tämän kaiken yhdistäminen ei ole vielä tuntunut missään.

Vaikka Rexhepi pelaa kolmannella sarjatasolla, vakuuttaa hän suhtautuvansa jalkapalloon ammattimaisesti. Viime kaudella A-lohkon kolmanneksi sijoittunut JäPS on vahvistunut entisestään, ja Rexhepi näkee sarjanousun olevan realistinen tavoite.

– Valmennus ja joukkue tietävät, etten ole täällä jäähdyttelemässä vaan pelaan ja treenaan yhä täysillä. Pyrimme ehdottomasti nousemaan Ykköseen, ja odotan tosipelejä innolla.

Yksittäisistä otteluista tärkeimmiksi voi nostaa Keski-Uudenmaan paikallisottelut, jotka tekevät paluun vuoden tauon jälkeen. JäPS sekä sarjanousija Pallokerho Keski-Uusimaa (PKKU) kohtaavat 6. kesäkuuta sekä 22. elokuuta. Joukkueiden viime kohtaamisessa oli komeat 700 katsojaa – ei mikään Stadin derby tai Tiranan paikallisottelu, mutta hyvä lukema kolmannelle sarjatasolle.

Erilaisia kokemuksia ulkomaan kentiltä

Menestyksen lisäksi Rexhepi haluaa löytää tulevalla kaudella nautinnon, joka on toisinaan ollut kateissa jalkapallon osalta. Takareisivamma on kiusannut miestä vuosien ajan, ja hänen edellinen ottelunsa on viime heinäkuulta.

– Pidän todella paljon siitä, että Kakkosessa pelataan vain kerran viikossa toisin kuin Veikkausliigassa. Veikkaan, että tulen nauttimaan siitä, että kroppani on ehtinyt saada lepoa matsien välissä. Tuntuu, että olen nyt paremmassa kunnossa kuin esimerkiksi viime vuonna.

Vuosi sitten Rexhepi edusti Albanian suurseura FK Partizania. Hän kertoo, että puolisen vuotta kestänyt pesti tiranalaisseurassa oli kaksijakoinen. Vaikka kausi päättyi mestaruusjuhliin, kaikki ei sujunut mutkitta.

– Sarjassa on valtavan hyviä pelaajia, mutta kaikki jalkapallon ympärillä on nurinkurin. Luin vähän aikaa sitten Vahid Hambon kokemuksista Romaniassa ja tunnistin monia juttuja. Kun lähdimme vieraspeliin, ikinä ei voinut tietää, mitä on luvassa, Rexhepi muistelee.

– Kentät olivat usein hirveässä kunnossa eikä missään ollut vessapaperia. Ylipäätään tuntui, että kaikkien stressitaso oli koko ajan todella korkealla kentän ulkopuolisten asioiden takia – se oli aivan erilaista kuin Norjassa tai Hollannissa, jossa meininki oli hyvin ammattimaista.

Rexhepin mukaan Norjan ja Hollannin keikoilta jäi vain hyviä muistoja, vaikka loukkaantumiset sotkivat kumpaakin. Kehityksen kannalta kriittisistä rikkonaisista vuosista huolimatta puolustaja ei ole katkeroitunut, vaan muistelee ammattilaisuraansa hyvällä. Hän ei myöskään ole täysin hyvästellyt ajatusta sen jatkumisesta.

– Ikinä ei tiedä, mitä elämässä tapahtuu. Mikäli sopiva tilaisuus aukeaisi, voisin vielä pelata esimerkiksi Veikkausliigassa. Kävi miten kävi, olen joka tapauksessa todella tyytyväinen uraani. En ollut ehkä kovin onnekas, mutta olen antanut kaikkeni ja saanut todella paljon futikselta.

Kosovo Suomen seuraksi EM-kisoihin?


Rexhepi päätti vuonna 2016, että hän edustaa maajoukkuetasolla Kosovoa. Yhden A-maaottelun Suomen paidassa pelannut toppari seurasi Huuhkajien EM-karsintaurakkaa tiiviisti ja kertoo iloitsevansa joukkueen menestyksestä sekä kotimaisen jalkapallon että Huuhkajissa pelaavien ystäviensä puolesta.

Kun Kosovo pelasi ensimmäisen virallisen maaottelunsa, oli Rexhepi mukana Mitrovicassa pelatussa kamppailussa Haitia vastaan. Maalittomaan tasapeliin päättyneestä ottelusta on kulunut kuusi vuotta, ja Kosovon maajoukkue on ottanut sittemmin valtavia kehitysaskeleita.

Syksyllä 2018 Kosovo voitti Kansojen liigan lohkonsa tappiottomalla pelillä, ja maa kohtaa Pohjois-Makedonian turnauksen jatkopelissä maaliskuun lopulla. Paikka kesän kisoihin on täten mahdollinen, vaikka itse EM-karsinnat päättyivät A-lohkon kolmossijaan. Suoritus ei ollut huono – Kosovo kärsi tappiot vain Englannille ja Tshekille.

– Näkee, että Kosovo on uusi maajoukkue, kun se päästää liian helppoja maaleja, mutta esitykset ovat parantuneet koko ajan tasaisesti. Mikäli kisapaikka ei nyt toteudu, se tapahtuu kyllä pian. Maajoukkueessa on paljon nuoria lupauksia, ja heitä tulee koko ajan lisää, Rexhepi sanoo.

– Kosovolaiset ovat täysin futishulluja. Ei mitään pois Suomelta jalkapallomaana, mutta Kosovo menisi EM-kisapaikasta vielä kymmenen kertaa enemmän sekaisin.