Sastamalan juhannusklassikko 2019 – otteluraportti

Uusi vuosi, uusi klassikko. Juhannusklassikko on jalkapallo-ottelu, jossa kaksi sastamalalaista juhannusporukkaa ottavat mittaa toisistaan viheriöllä.

On 21. päivä kesäkuuta. Helteinen juhannusperjantai käy kauneimmillaan. Ilmassa on jotain taianomaista. Sastamalan taivaan alla leijuu suuren urheilujuhlan tuntu. Ottelun alkamisajaksi on sovittu kello 14, mutta jo yhden aikaan ensimmäisiä peltikiltalaisia saapuu Hopun urheilupyhätölle ottamaan alkulämpöjä. Vettä on varattu mukaan litratolkulla, sen verran kuumasti aurinko porottelee. Kentällä on näin juhannukseen nähden poikkeuksellisen paljon myös muita jalkapalloilijoita, enimmäkseen pikkuväkeä. Pikkuhiljaa paikalle alkaa valumaan myös Märhäryhmän jäseniä, arveluttavassa kunnossa, kuka kipeä, kuka puolitajuton. On järjestyksessään kuudennen Sastamalan juhannusklassikon aika.

Uhkapeliä, lahjontaa ja kuumia tunteita

Kuluneella viikolla oltiin käyty vielä vääntöä säännöistä WhatsApp-ryhmässä melko kiivainkin sanankääntein, joten ottelun alla kyti siis sopivasti jännitettä. Uusia pelaajia oltiin haalittu kumpaankin joukkueeseen vielä kalkkiviivoilla, sillä vaihtelevan kuntoisissa kokoonpanoissa lentäville vaihtomiehille oli totisesti käyttöä. Märhäryhmän maalivahti Vihattulan van der Sar lähti huhujen mukaan otteluun täysin uusilla sisäänajamattomilla hanskoilla, kun taas Peltikillan 30-vuotissyntymäpäiviään viettävä Smyrre Collina luotti vanhoihin kunnon Penaltyihin.

Jokusen uuden pelaajan ja uusien katsojien lisäksi ottelun vihelsi myös uusi päätuomari Denzel “Chelsea” Karlsson. Märkäkorvaiseen tuomariin kohdistuikin tavallisen paljon voitelua ja lahjontayrityksiä ennen ottelua, varakkaan tuomarin tästä kuitenkaan hätkähtämättä. Ottelu oli valmis alkamaan.

Ensimmäinen jakso – tiukkaa taistelua

Märhäryhmä oli kasannut romuluisen miehistönsä trash talkista huolimatta kehiin täydessä iskussa. Kohupelaaja Kopi Figon ja tähtihyökkääjä Lasi-Janne Huntelaarin johdolla Märhäryhmä ottikin pelin haltuun heti alusta ja he alkoivat pommittaa kuin raivopäisinä palloa kohti Collinan maalia. Fc Peltikilta selvisi kuitenkin alun myllytyksestä ja alkoi hiljalleen luoda myös omia hyökkäyksiään, kunnes heidän pahin pelkonsa kävi toteen. Vuosi sitten draaman saattelemana joukkuetta vaihtanut Kopi Figo (ex- Kopinho) jysäytti täysin vastustamattomasti maannuoliaisen Peltikillan puolustuksen jalkojen läpi maaliin.

Maali siirsi otteen jälleen pelottavan oloiselle Märhäryhmälle ja tätä puitiin myös Peltikillan vaihtopenkillä: “Jos Märhä tekee nyt toisen, niin se on sitten siinä.” Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Peltikilta nousi tasoihin. Pomiel Messi nousi pallon kanssa pitkin vasenta laitaa ja keskitti pallon maata pitkin maalintekosektorille, Läski-Ronaldo antoi nerokkaasti pallon mennä jalkojensa välistä jolloin takana väijyvä Heda Florenzi pääsi pyssyttämään taukolukemiksi 1-1.

Toinen jakso täynnä taikaa

Odotukset toista puoliaikaa kohtaan olivat suuret, sillä niin tiukkaa taistelua ensimmäinen puolisko oli tarjoillut. Yleisöä oli paikalla tänäkin vuonna, joskaan aivan loppuunmyyty kentänlaita ei ollut, sillä muun muassa viime vuodelta tuttu “poppiryhmä” loisti poissaolollaan.

Kuva – Aliisa Tuomi

Toisen jakson maalinteon aloitti Peltikilta ja sen aamuinen hankinta Aleksi “Pohjanpalo”, joka päätti vasemman laidan voimanousunsa tykittämällä pallon etuyläkulmaan ohi tilanteessa voimattoman Märhävahdin. Peltikilta alkoi heräilemään perjantaipäivään ja seuraava maali olikin kuin taidetta.

Pomiel Messi riisti pallon Kopi Figon jalasta oikealla laidalla, otti pari askelta hyökkäyssuuntaan ja leikkasi keskelle, vasemmalle jalalle. Kultainen vasen nilkka lähetti voimalla keskityksen takatolpalle, josta vanhan kunnon maalinnälän sytyttämä Läski-Ronaldo puski hirvittävällä vastavoimalla pallon maaliin, lähes läpi verkoista. Tämä upea maali taisi hetkellisesti suoristaa kiltalaisten selät, sillä hetkeä myöhemmin Märhäryhmän supertähti Lasi-Janne Huntelaar pääsi Kopi Figon kovan pystysyötön myötä läpiajoon, ja nakutti vuorenvarmasti tulostaululle 3-2.

Kova valtataistelu jatkui vielä hetken, kunnes Denzel Karlsson vihelsi selvän käsivirheen ja antoi Peltikillalle rangaistuspotkun. Peltikillan kapteeni Pirlu otti joukkueensa reppuselkään kovassa paikassa ja tämäytti pilkulta, kuinkas muuten kuin keskelle täysillä. Elämänsä jalkapallo-ottelun pelannut Läski-Ronaldo syöksyi vielä Pomiel Messin keskityksestä yhden maalin, sinetöiden loppulukemiksi 5-2 Peltikillalle.

Maailman kaunein klassikko

Peltikilta uusi siis mestaruutensa. Ottelu oli kaiken kaikkiaan siisti, eikä päätuomari Karlsson viheltänyt kuin yhden vapaapotkun, vaikka häneltä niitä useampia vaadittiinkin. Märhäryhmän yllätysvahvistus Calle Erosramazotti onnistui kampittamaan itsensä kertaalleen ja nukahtamaan vaihtopenkille, ja Märhän mörssärikaksoet Kauri ja Aarchibald kunnostautuivat Argusin juomisessa.

Peltikillan uusi pelaaja Jebacito taisteli ihailtavalla tavalla, kuten myös ilman maaleja jääneet Kingi ja Pinbecker Linbad. Kaiken kaikkiaan ottelun jälkeen tuntui siltä, että kaikilla oli ollut jälleen hauskaa, mikä on kuitenkin pääasia. Kaikki halukkaat pääsivät maistamaan voittoskumppaa ja poseeraamaan “Botnanpaskoman” kanssa. Kaupungin kermaakin oli siunaantunut paikalle näin tärkeään urheilujuhlaan ja loppuseremoniassa Peltikillan kapteeni Pirlulle pokaalin ojensikin Sastamalan sivistyslautakunnan puheenjohtaja.

Kuva – Eero Kortelahti

Jälleen kerran maailman kaunein klassikko keräsi kaverukset ympäri Suomea kuningaslajin pariin pariksi tunniksi, kunnes kukin karkasi tahoilleen juhannuksen viettoon. Voimme vain kiittää, kumartaa ja siirtää katseemme jo ensi vuoteen.

Ottelun maalit:

0-1 Märhäryhmä, Kopi Figo (syöttäjä Arimo Lalas)

1-1 Fc Peltikilta, Heda Florenzi (syöttäjä Pomiel Messi)

2-1 Fc Peltikilta, Aleksi “Pohjanpalo” (ei syöttäjää)

3-1 Fc Peltikilta, Läski-Ronaldo (syöttäjä Pomiel Messi)

3-2 Märhäryhmä, Lasi-Janne Huntelaari ( syöttäjät Kopi Figo, Jarmoulenko)

4-2 Fc Peltikilta, Pirlu (rp.)

5-2 Fc Peltikilta, Läski-Ronaldo (syöttäjä Pomiel Messi)

 

Päätuomari: Denzel “Chelsea” Karlsson

Kokoonpanot:

Fc Peltikilta                                                                     Märhäryhmä

Smyrre Collina                                                                                      Vihattulan van der Sar

Slerba Puyol                                                                    Kauri

Aleksi “Pohjanpalo”                                                        Lasi-Janne Huntelaar

Pirlu                                                                                                      Arimo Lalas

Jebacito                                                                          Kopi Figo (ex- Kopinho)

Kingi                                                                                                    Jarmoulenko

Pinbecker Linbad                                                            Juho Schweinsteiger

Pomiel Messi                                                                   Aarchibald Karlsson

Peetu Punniini                                                                 Calle Erosramazotti

Läski-Ronaldo                                                                                      Johnny Müller

Heda Florenzi

 

Artikkelikuva – Anni Kortelahti