Saksan Bundesliigan paluu lähestyy – perinteikäs Fortuna Düsseldorf vietti 125-vuotisjuhliaan

Kirjoittaja on Fussball-Ranskalaiset -blogia ylläpitävä Keski-Euroopassa asuva savolainen, jota kiehtoo futiskulttuuri.

Fortuna Düsseldorf on juuri päässyt kunnioitettavaan 125 vuoden ikään. Varmasti itse roomalaisen mytologian onnen ja sattuman jumalatar, josta seuran nimi juontaa juurensa, olisi toivonut parempaa hetkeä viettää juhlallisuuksia.

Fortunan seurahistoria onkin ollut varsin vaihteleva ja sattumia on riittänyt. Välillä on käyty konkurssin rajamailla ja sarjataso vaihtunut usein.

Kaupunkia koristaa 125 vuotis juhlajulisteet – “Rakkaus ei tunne sarjatasoja”

Fortuna suunnitteli isoja syntymäpäivä juhlia vanhaan kaupunkiin ja myös Die Toten Hosenin piti esiintyä niissä. Luonnollisesti kaikki tämä piti peruttaa. Ilman juhlia ja muistelua ei kuitenkaan jääty.

Tarrakuvakansio

125-vuotisjuhlien kunniaksi julkistettiin Paninin keräilykansio ja tekemisen puutteen vuoksi innostuin keräilemään kyseisiä kuvia. Kansiossa käydään hyvin läpi seuran historiaa, tärkeitä pelaajia, pelejä, paikkoja ja kaikkea mikä nyt Fortunaan liittyy.

Ensimmäiset 500 000 kuvapakettia myytiin loppuun heti ja toinen erä on kuulemma tulossa kauppoihin.

Ayhan, Turek, Büskens ja muut seuraikonit.

Keräilykansio alkaa seuran logojen kertauksella. Itselleni uutta oli noin 90 vuoden takaa oleva logo. Seura myös julkaisi pelipaidan tällä logolla ja veikkaan, että ilman koronaa paita olisi ollut käytössä. No voihan olla, että paita tuolla logolla vielä tällä kaudella näkyy, kunhan Bundesliiga käynnistyy ensi viikolla.

Menestystä

Fortuna voitti vuonna 1933 Saksan mestaruuden ja tämän kunniaksi Flingernissä on myös muistona Fortunastrasse – Fortunakatu. Katu uudelleennimettiin heti mestaruuden jälkeen.

Fortunastrasse ja Fortuna Eck -baari.

Myös Bundesliiga-aika on vahvasti esillä. Fortuna pelaa nyt 25:ttä kautta Bundesliigassa.

Vahvin jakso ajoittui 70, 80 ja -90 luvuille, sillä silloin Fortuna pelasi 22 kautta ylimmällä tasolla. Kaudet olivat 1966/67, 1971–1987, 1989–1992 ja 1995–1997.

Tämän jälkeen koitti käynti nelosessa, josta on sitten pikkuhiljaa päästy taas ylöspäin. Kaudella 2012/13 maisteltiin kauden verran Bundesliigaa ja nyt on siis menossa toinen perättäinen kausi Bundesliigassa. Toivottavasti tämä erikoinen kausi päättyy kunnialla ja myös ensi kaudella pelattaisiin korkeimmalla sarjatasolla. Kausikortin menin jo ostamaan, eli siitä tämä ei jää kiinni.

1970 ja 80-luvut olivat Bundesliiga-menestyksen lisäksi myös hyvää aikaa Saksan cupissa. Fortuna pelasi vuosina 1978, 1979 ja 1980 finaalissa, voittaen sen kahdesti.

Menestys cupissa vei myös Euroopan kentille ja vuonna 1978 Fortuna pääsi jopa Cup-voittajien cupin loppuotteluun. Vastaan asettui silloin FC Barcelona, mutta valitettavasti peli hävittiin 4–3 jatkoajalla.

Seuraikoni Klaus Allofs nostamassa kannua.

Tarinaa löytyy tietysti myös Fortunan kaikista Saksan maajoukkuepelaajista, joita on tähän mennessä kertynyt 25 kappaletta. Näistä kaksi voitti jopa maailmanmestaruuden. Ensimmäinen maailmanmestari oli legendaarinen Toni Turek. Toinen on vuoden 1974 maailmanmestari: Dieter Herzog.

Toni Turek – vuoden 1954 maailmanmestari.

Vahvasti esillä oli myös seuran synnyinseudut, eli Düsseldorf Flingernin kaupunginosa.

Flingernistä löytyy Fortunakadun lisäksi monia seuralle tärkeitä paikkoja. Aloitetaan kierros Toni-Turek-Haus:ista, joka sai nimensä vuonna 2012.

Aivan Toni-Turek-Hausin vieressä sijaitsee Fortunan fanikauppa.

Seuran alueelta löytyy myös legendaarinen Paul-Janes stadion, jossa Fortuna Düsseldorf pelasi kotiottelunsa vuosina 1930 – 1972 ja 2002 – 2005.

Paul-Janes kun kaikki oli vielä normaalisti.

Uusin tulokas alueella on Fortunan nuorisokeskus, joka avasi ovensa vuonna 2019. Ajatuksena on pitää omat lahjakkuudet seurassa, eikä menettää niitä turhan varhain muihin seuroihin. Tästä yksi esimerkki on Suomen U21-maajoukkueeseen tyrkyllä oleva Malick Thiaw. Hän pyörähti Fortunassa, ennen kuin siirtyi Bayer Leverkusenin ja Borussia Möchengladbachin kautta Schalkeen.

Fortuna NLZ

Koronakriisin alussa alueella harjoitteli myös Fortunan edustusjoukkue useiden viikkojen ajan. Nyt edustusjoukkue harjoittelee taas Merkur-Spiel Arenan kupeessa.

Fortuna treena. Lähemmäksi ei ollut asiaa.

Syntymäpäivät – 5.5.

Koitti sitten Fortunan syntymäpäivä, jonka aloitin Fortuna-sämpylän ja kahvin parissa. Illemmalla kiertelin vielä paikkoja, sillä ihmisiä oli kehotettu isojen juhlien sijaan koristelemaan kotinsa punavalkoisella. Myös lukuisat yritiykset olivat osallistuneet tähän tempaukseen.

Flingernista löytyy Fortunan lisäksi myös voimalaitos. Syntymäpäivien kunniaksi väri oli oikea!

Ilta päättyi Düsseldorfin drive-in-teatterissa, joka oli kasattu Merkur-Spiel Arenan parkkipaikalle. Sisään mahtui 500 autoa ja ohjelmassa oli Fortunas Legenden – Fortunan legendat elokuva. Reilu kaksituntinen elokuva kävi läpi Fortunan ilot ja surut legendaaristen pelaajien silmin.

Väliajalla räjäytettiin vielä muutama ilotulitusraketti Die Toten Hosenin – An Tagen wie diesen kappaleen tahtiin.

Hienot oli juhlat ja lisää varmaan juhlitaan, kun sen aika koittaa. Bundesliiga alkaa 15.5 ja aika näyttää miten siinä käy ja kuka sarjassa säilyy.

Eikä Fortunalla varmasti tule olemaan helppoa kauden jälkeenkään. Fortunan tapaisen seuran on vaikea uusia pelaajia houkutella, kun kausi jatkuu epävarmoissa merkeissä kesäkuun loppuun asti ja sarjataso on täysi arvoitus. Suuri remontti on pelaajistossa kuitenkin edessä. Yhdeksän sopimusta loppuu ja lisäksi seitsemän vuokrapelaajaa palaa kotiseuroihin.

Silti ei voi muuta kuin toivoa, että päästäisiin taas joskus Areenalle – tasosta viis. Tällä erää kielto on voimassa elokuun loppuun asti, joten jäädään seuraamaan tilannetta.

Artikkelikuva – Nousu Bundesliigaan vuonna 2018 (Fortuna Düsseldorf – Holstein Kiel)