Real Torspo urheilee ja pitää hauskaa – “Joskus pelataan jalkapalloa, joskus bailataan”

Vuonna 2003 tapahtui kaikenlaista. Arsenal voitti FA Cupin ja HJK Suomen mestaruuden, David Beckham siirtyi Real Madridiin – ja jalkapallojoukkue Real Torspo näki päivänvalon.

Juhlavuottaan viettävän Real Torspon perustivat 15 vuotta sitten helsinkiläiset yhteiskuntahistorian opiskelijat, jotka muodostavat yhä joukkueen merkittävän rungon muiden valtiotieteilijöiden ohella.

Torspon toiminta on ympärivuotista: syksyllä ja keväällä pelataan ulkona, ja talvella on futsal-kausi.

Jokaisena kolmena kautena pelataan yliopiston liikuntapalveluiden Unisportin pitämää sarjaa, johon osallistuu joukkueita Helsingin yliopistosta sekä Aalto-yliopistosta, biotieteilijöistä ruotsinkielisiin insinööriopiskelijoihin.

Torspon General Manager Markus Kivistö kehuu toiminnan edistävän opiskelijanuorten terveitä elämäntapoja.

– Real Torspon tarkoitus on tasapainottaa opiskelijoiden elämää ja tarjota sellaista vapaa-aikaa, jossa alkoholin suurkuluttamisen sijaan voi ennen luentoa pyörähtää matsissa ja saada keskelle päivää tilaisuuden urheilla yhdessä ystävien kanssa, Kivistö sanailee.

Jokainen on tervetullut

Kaikki ovat tervetulleita Torspoon, ikään ja sukupuoleen katsomatta – tarkoitus on pitää hauskaa. Jos samalla satutaan voittamaan matseja tai jopa mestaruuksia Unisportin rento-sarjassa, aina parempi.

Kivistö vertaakin joukkuetta Suomen jalkapallomaajoukkueeseen, Huuhkajiin. Toimintaa ei ole viime vuosina leimannut turha ryppyotsaisuus tai tuloshakuisuus, mutta jokaisesta voitosta otetaan ilo irti.

Niinpä Real Torspon sielu ei pihisekään loputtomassa rääkissä ja harjoittelussa.

– Torspo on matalan kynnyksen joukkue. Jalkapallokengillä ja jonkinasteisella Urho Kekkosta koskevalla asiantuntemuksella pääsee pitkälle, Kivistö virnistää.

Vaikka punapaidat vaalivat terveitä arvoja, arvostetaan toisaalta muitakin suorituksia – näytöt joukkueelle annetaan usein pelikenttien sijaan eurooppalaisten suurkaupunkien yöelämässä.

– Joskus pelataan jalkapalloa, joskus bailataan, Kivistö myöntää.

Vasen kuva on Prahasta Karlovy Lazne -yökerhosta. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa poseeraa eräs tunnettu suomalainen tosi-TV-julkkis Helsingin Karaokekellarissa.

Mielenkiintoisen nimen tausta on Kivistön mukaan sisäpiiritietoa.

– Real Madridiin, jääkiekkovarusteisiin saati Aleksi Valavuoreen se ei kuitenkaan liity, Kivistö vihjaa.

Paitoja tilattu lähes 120

Joukkueen näkyvyys ei rajoitu missään nimessä pelipäiviin ja -paitoihin.

Yliopiston keskustakampuksella kävelee harva se päivä vastaan opiskelija, jolla on päällään valkoinen kollari kirkkaanpunaisella logolla, jossa lukee Real Torspo.

– Kollaripaitoja tulee vastaan niin bileissä, luennoilla kuin ruokakaupoissakin, Kivistö naurahtaa.

Idea fanipaidoista syntyi syksyllä 2017.

– Paitoja on tilattu toistaiseksi noin 120 kappaletta. Kivistö kertoo.

“Jotain muuta kuin kutosdivarin äijämeininkiä”

Real Torspon toimintaan on haluttu rekrytoida myös naisia, sillä punapaitojen toiminnassa tähdätään tasa-arvoon.

Joukkueen parhaimmistoon kuuluva naismaalivahti on Kivistön mukaan erinomainen osa Torspoa, mutta yleisesti ottaen koko sarjassa pelaa vain yksittäisiä naisia yksittäisissä peleissä.

– Haluamme kuitenkin ehkä olla jotain muutakin kuin kutosdivarin väsynyttä äijämeininkiä, Kivistö pohdiskelee.

Sukupuolijakaumasta riippumatta Real Torspo on iloinen yliopisto-opiskelijoiden joukko, jossa pelataan yhdessä toisiaan kannustaen. Pallon perässä juoksevat Torspon punapaidat ovat otteluissa tietyllä tapaa usein varsin lähellä kuningaslajin syvintä olemusta.

Voiko itse Torspon vetovoimaa kuitenkaan tiivistää yksittäiseen tekijään?

– Isäni on kannattanut Torspoa 1970-luvulta lähtien, joten syntyessäni…

General Manager Kivistö vakavoituu.

Jari Litmasta lainaten: Jalkapallohan on kiva peli. Torspolaisten kanssa tuppaa olemaan hauskaa, Kivistö hengähtää ja hymyilee vienosti.