Pubikeskustelu Bundesliigasta – mitä Saksassa tapahtuu juuri nyt?

Satuin eilen illalla pubissa kuulemaan, kun kaksi saksalaista herrasmiestä jutteli Bundesligan nykytilanteesta Weissbierin ja höyryävän bratwurstin äärellä.

Saksani ei ole ihan sillä tasolla kuin joskus aikaisemmin, mutta luulen, että sain kuitenkin hyvän käsityksen herrojen puheesta. Lyhyesti voisi sanoa, että fanien on syytä olla Bundesligasta enemmän innoissaan kuin pitkään aikaan. Keskustelu on alla suomeksi käännettynä.

Herrasmiesten nimet ovat yksityisyydensuojan vuoksi muutettu, olkoon ne tässä yhteydessä vaikkapa Joachim ja Bastian.

J: Bastian, Bundesliga on todellakin mielenkiintoisempi kuin pitkään, pitkään aikaan. Borussia Mönchengladbach seisoo kukkulan huipulla, mutta yhdeksän kärkijoukkuetta mahtuu viiden pisteen sisään ja ennen kahta edellistä kierrosta jopa yhdeksän kärkijoukkuetta mahtui kaikkineen kahden pisteen sisään. Luuletko, että tilanne vielä normalisoituu vai voimmeko odottaa tämän jalkapallojuhlan jatkuvan pitkälle kevääseen?

B: Sinä sen sanoit Joachim, Bundesliga on nyt todellinen Fundesliga. Kun muualla puhutaan top kuudesta, voimme me nyt alkaa  puhua top yhdeksästä. On lähes käsittämätöntä, ettei kukaan näytä haluavan voittaa liigaa. Esimerkiksi kaksi viikkoa sitten, Mönchengladbachin hävittyä Dortmundille, kuudelle joukkueella oli mahdollisuus anastaa piikkipaikka itselleen – mutta kukaan heistä ei sitten viitsinyt voittaa. Ylipäätään näistä yhdeksästä seurasta vain kaksi voitti oman ottelunsa, Dortmund sekä Eintracht Frankfurt. Valitettavasti luulen kuitenkin, ettei tämä kehityskulku voi jatkua ikuisesti, vaan ennen pitkää tulemme näkemään suurten palaavan omalle paikalleen.

J: Niin. Toisaalta moni seura, joka ei viime vuosina ole paalupaikoilla juhlinut, on nyt noussut kärkikahinoihin. Esimerkiksi Schalke on pelannut huikean alkukauden, vaikka epäonnistuikin edellä mainitulla kierroksella viimeiseinä joukkueena nappaamaan kärkipaikan erittäin huonon toisen puoliajan myötä.

B: Joo, ja heidän managerinsa David Wagner otti asian jopa yllättävän tyynesti. Hän korosti ottelun jälkeen vain sitä, kuinka Schalke on edelleen kehitysvaiheessa ja peli ei ole valmista, eikä hän näyttänyt ottelun jälkeen olevan edes kovin pahoillaan voiton karkaamisesta. Schalke toki on projektinsa alkuvaiheessa – kuten moni muukin tämän hetken kärkitiimeistä – mutta itse olisin ollut raivoissani, jos sarjan johtoasema olisi päästetty lipsumaan tuolla tavalla näpeistä.

J: Sinä oletkin hieman äkkipikainen luonne. Muista yllättäjistä Mönchengladbach on pakko nostaa vielä jalustalle – sarjajohtaja on pelannut alkukauden ensi kertaa laitumelle päässeen varsan energialla.

B: Kesällä Red Bull Salzburgista tullut manageri Marco Rose on kääntänyt heidän pelifilosofiansa täysin ylösalaisin, ja nykyään nopeaan suunnanmuutospeliin vannova seura on jopa Euroopan dynaamisimpia ja intensiivisimpiä joukkueita. Vaikka Rose onkin Jürgen Kloppin mukaan ”Euroopan hypetetyin valmentaja”, ovat tulokset alkaneet näkyä huomattavasti odotettua aiemmin. Mies tunnetusti otettiin seuraan vetämään usean vuoden projektia, jonka aikana Möchengladbachin on tarkoitus nousta vakituisesti sarjan kärkikastiin.

J: Juuri näin, on mahtavaa nähdä taas kloppilaisia ja redbullilaisia vaikutteita yhdistelevää tempofutista Bundesligassa. Perinteisistä suurista sen sijaan Bayern München on kompuroinut yllättävänkin paljon alkukaudesta.

B: Vaikka Bayern nousikin viikko sitten hetkeksi tutulle paikalleen sarjakärkeen, ei heidän menonsa ole ollut kovin vakuuttavaa. Toisaalta, tilannetta voi katsoa niin, että Bayern on yksi kolmesta seurasta Mestarien liigassa, joka on onnistunut ottamaan täydet 9 pistettä kolmelta ensimmäiseltä kierrokselta. Toisaalta taas, 7-2-murskajaisia Tottenhamia vastaan seurasivat ottelut Hoffenheimia ja Augsburgia vastaan kotimaan liigassa, joista saaliina oli yhteensä vain yksi piste, sekä viime viikonloppuna kaiken kruunannut 5-1-murskatappio Eintracht Frankfurtille. Münchenilaiset ovat kaikkiaan näyttäneet melko huolimattomilta omassa päässään kenttää, eikä  tilanne tule ainakaan helpottamaan, kun sekä Niklas Süle että Luca Hernandez ovat nyt pitkään sivussa peleistä.

J: Sepä se, voi olla, että puolustuspelin ongelmat vain jatkuvat. Süle on poissa loppukauden, ja seuran ennätyshankinta Hernandezkin mahdollisesti jouluun asti. Bayernin lääkäri oli itse asiassa kirjoittanut Ranskan jalkapalloliitolle kirjeen, jossa toivoi, ettei Hernandezia peluutettaisi maajoukkueen otteluissa, koska hän on puolikuntoinen – noh, hänhän pelasi täydet minuutit ja loukkaantui heti seuraavalla viikolla. Münchenissa ollaan varmasti tyytyväisiä.

B: Haha, varmasti! Tämä saattaa kuitenkin olla onni onnettomuudessa, sillä nyt he ovat pakotettuja siirtämään Jeremy Pavardin toppariksi, mikä pakottaa Joshua Kimmichin palaamaan takaisin oikeaksi pakiksi, johon hän mielestäni soveltuu paremmin kuin keskikentälle. Voi siis olla, että heidän kahden avainpelaajansa otteet vain paranevat. Toisaalta, nyt Bayern joutuu pitkälti luottamaan Jerome Boatengiin, joka on käytännössä istunut koirankopissa luita järsien koko Niko Kovacin ajan.

J: Mielenkiintoista nähdä, miten heidän pelaamisensa tästä jatkuu. Bayern on itse asiassa päästänyt kahdeksasta kärkiseurasta eniten maaleja. Bayern on ollut onnekas, että Robert Lewandowski on ollut kaikkivoipa läpi alkukauden.

B: Sepä se. Mitäpä luulet, jos Lewandowskille käy jotain, kuka seurassa tekee maalit?

J: Ei näillä näkymin kukaan! Puolalainen ei silti nauti fanien täyttä luottamusta. Voiko hänestä tulla Bayern-legenda?

B: Noh, jos hän lopettaa flirttailun muiden seurojen – esimerkiksi Real Madridin – kanssa, lakkaa valittamasta joukkuetovereistaan ja jatkaa maalitehtailuaan, kenties. Ja Münchenissa todella toivotaan, että hän jatkaa maalitehtailuaan. Seuraava vaihtoehto kärkeen taitaa olla vanha kunnon Thomas Müller, jolla on jo toinen jalka ulkona seurasta. Hän ei tule alkuunkaan toimeen Niko Kovacin kanssa, kuten ei myöskään Javier Martinez, johon nyt tulevat viikot joudutaan luottamaan.

J: Bayernissa pelaajilla on kuitenkin valtaa. Kestääkö Müller pidempään kuin Kovac?

B: Ehdottomasti! Seurassa politikoidaan jatkuvasti. Äskettäin Manuel Neuerkin kommentoi rivien välistä, että Pep Guardiolan aikana me sentään pelasimme sivistyneempää jalkapalloa ja syöttöpelissä oli jokin tarkoitus.

J: Kovacia lyödään nyt joka suunnasta!

B: Juurikin näin. Lisäksi Bayernia ja muita suuria joukkueita toki huolettaa se, että sarjasta löytyy tällä hetkellä monta kivikovaa puolustusta. Se on yleensä melko terve pohja rakentaa pidempääkin menestystä.

J: Kyllä, Wolfsburg ei tee paljon maaleja, mutta päästää niitä käsittämättömän vähän. Mitä mieltä olet toisesta suuresta, Dortmundista?

B: Die Schwarzgelben on tällä hetkellä erikoinen seura. Lucian Favren joukkueet ovat tunnettuja siitä, että ne pelaavat näyttävää ja tehokasta jalkapalloa, mutta eivät saa käännettyä niitä viimeisiä marginaaleja edukseen. Tätä oli myös Dortmund viime keväänä, kun Bayern aloitti sarjakärjen takaa-ajon. Keltamustilla ei ollut riittävästi henkistä kanttia kääntää otteluita edukseen ja naulata viimeistä naulaa Bayernin arkkuun. Lisäksi seura tuntuu olevan aivan liian riippuvainen talismaanistaan Marco Reusista. Esimerkiksi Mestarien liigassa Interia vastaan Dortmund oli melko aseeton, kun Reus oli poissa, vaikka muiden hyökkääjien profiili on juuri sellainen, jonka pitäisi Interille aiheuttaa ongelmia.

J: Joukkue ei siis kenties ole kasvanut vielä voittajan saappaisiin?

B: Ei näytä siltä, mutta kausi on toki pitkä. Kesällä Mats Hummels tuotiin takaisin tuomaan aimo annos johtajuutta ja kokemusta. Tämä ei toki yksin riitä, mutta jos nuoremmat pelaajat kasvavat henkisesti tarpeeksi, mikä vain on mahdollista. Mikäli Favre saa ryhmänsä pelaamaan, kuten se viime kaudelle parhaimmillaan pelasi, sille ei pelillisesti ole pysäyttäjää. Se, onko pysäyttäjä heidän itsensä pääkopassa, jää nähtäväksi. Nyt seura kuitenkin keikkuu melko mukavan tuntuisesti sarjataulukossa toisena.

J: Haluaisin vielä kysyä mielipidettäsi yhdestä seurasta, Eintracht Frankfurtista. Viime kierroksella he murskasivat Bayernin 5-1, joskin alkuminuuttien punaisen kortin avittamana. Seura on sijalla kuusi, viisi pistettä kärkeä ja vain pisteen neljättä sijaa perässä. Takana on muun muassa vakuuttava voitto Leverkusenista, jolloin Lukas Hradecky joutui päästämään pallon selkänsä taakse kolmesti. Mitä olet mieltä heistä?

B: Tunnelmat ovat hieman kaksijakoiset. Eintracht menetti kesällä kolme talismaaniaan kärjestä, mutta heidän paikkauksensa on onnistunut täydellisesti. Joukkueen hyökkäyspeli on ajoittain itse asiassa suorastaan mahtavaa katsottavaa. Toisaalta, heillä on käynyt myös tuuri. Esimerkiksi Leverkusen-pelin ei koskaan olisi pitänyt olla 3-0. Leverkusen oli pelillisesti jopa parempi, mutta frankfurtilaisten maalivahti Frederik Ronnow oli täyttä magiaa.

J: Ja mistä lähtökohdista!

B: Siinä on Joachim aitoa jalkapalloromantiikkaa. Kakkosmaalivahti on vain loukkaantuneen Kevin Trappin tuuraaja, johon faneilla ei ole mitään luottoa. Lisäksi hän sai peliä edeltävä yönä tyttären, jonka johdosta hän oli yön sairaalassa eikä nukkunut silmäystäkään. Mutta niin vain kaveri saapui käytännössä sieltä suoraan otteluun ja voitto yksin koko pelin.

J: Totuus on tarua ihmeellisempää Bastian, sinä sen tiedät.

Bayern München – Borussia Dortmund, la 9.11. klo 19.30, Viasat & Viaplay.