PSG vei radiojuontaja Kimmo Hoivassillan mennessään

”Vuosi taisi olla 2005, kun menin ensimmäistä kertaa PSG:n otteluun lomamatkani yhteydessä Pariisissa. Ottelu oli PSG-Lille. Parc des Princesilla oli tietyllä tapaa mystinen ilmapiiri, jossa fanien luoma tunnelma ja kaupungin loistokkuus kohtasivat jotenkin taianomaisella tavalla.” 

Näin Kimmo Hoivassilta kuvailee hänen ja pariisilaisjoukkueen suhteen alkua.

Hoivassilta on ollut koko elämänsä ajan intohimoinen futisihminen. Hänen ensimmäinen kosketuksena kansainväliseen jalkapalloon oli isän kanssa katsotut Englannin liigan ottelut, joita tulkitsi legendaarinen Aulis Virtanen. Mikään joukkue ei kuitenkaan tuolloin iskeytynyt kasvavaan nuoreenmieheen erityisemmin.

Ensimmäinen Hoivassillan selkeä muistikuva Paris Saint-Germainista on 1990-luvun alkupuolelta.

”Muutin omilleni vuonna 1993 ja pääsin tuossa yhteydessä näkemään Eurosportin lähetyksiä. Siellä pyörineistä maalikoosteista PSG on jotenkin ensimmäisen kerran tarttunut alitajuntaan.”

Viime vuosikymmenen puolivälissä tehty vierailu PSG:n kotistadionille Parc des Princesille muutti kaiken. Hoivassilta alkoi seurata tuloksia teksti-tv:stä ja suunnitella heti uutta matkaa. Reissuja onkin tuon jälkeen kertynyt noin 50.

”Tavoitteeni on käydä muutaman kerran vuodessa kotiottelussa ja kerran kaudessa vierasottelussa joko Nizzassa tai Monacossa”, Hoivassilta avaa huiman vierailumääräänsä taustoja.

”On ollut aktiivisempia kausia ja sitten vähemmän aktiivisia reissaamisen suhteen. Viime aikoina vapaa-ajan vähyys on kieltämättä syönyt harrastusta”, hän jatkaa.

Rahaa tuli, mutta suhde säilyi

PSG:sta on tullut olennainen osa Hoivassillan elämää. Tekniikka on mennyt reilussa kymmenessä vuodessa niin paljon eteenpäin, että pelejä ei enää kurkita teksti-tv:ltä, vaan ne kaikki pystyy katsomaan vähintään striimien välityksellä. Kun Viaplay alkoi syksyllä 2016 näyttää Ranskan liigaa, Ligue 1:tä, oli tämä Hoivassillan elämässä minimuotoinen lottovoitto. Hoivassilta pyrkii katsomaan kaikki ottelut, vaikka se tietääkin välillä varsin lyhyitä yöunia.

Tamperelaisille Hoivassilta ja tarkemmin ottaen hänen äänensä on hyvin tuttu, sillä mies on paikallisradio Fun Tampereen aamujuontaja ja varsin pidetty sellainen. Hän on esimerkiksi tulevan Radiogaalan esivalituissa ehdokkaissa äänestettävänä vuoden radiojuontajaksi ja Fun Tampereen aamu puolestaan vuoden ohjelmaksi.

PSG on muuttunut seurana todella paljon sinä aikana, kun Hoivassilta on sitä kannattanut. On siis pakko kysyä, onko suhde seuraan jotenkin muuttunut matkan varrella?

”Kun Qatarin raha tuli mukaan kuvioihin, niin kyllähän seura muuttui. Tunnelma stadionilla ei ehkä ollut enää sama. Onneksi nyt ultrat on vihdoista viimein saatu takaisin katsomoon. Vaikka tunnelma hieman kärsi, samalla tietty loistokkuus korostui, kun maailmantähtiä alkoi saapumaan, ja se jotenkin sopi siihen kaupunkiin.”

”Oma suhtautumiseni ei ole juurikaan muuttunut. Myönnän toki, että alkuun oli siistiä kannattaa seuraa, josta kaikki eivät olleet niin tietoisia. Tänä päivänä sitä ei pidetä enää niin kovinkaan ihmeellisenä.”

Kimmo Hoivassillan ja PSG:n suhdetta syvensi yllättäen TamUn tragedia vuonna 2011.

”Tampere Unitedin sulkeminen Veikkausliigasta oli kova kolaus kaltaiselleni kannattajalle. Silloin mietin, että ehkä tämä PSG on nyt sitten se minun juttuni, jos kotimaista jalkapalloa ei tule enää seurattua. Samoihin aikoihin puhuttiin kovasti Tampere-Pariisi-lentoyhteyden avaamisesta. Mietin aivan tosissani tuolloin jopa kausikortin ostoa, mutta oli ehkä lopulta hyväkin, ettei reitti koskaan toteutunut”, hän nauraa.

Nykyään Hoivassilta toimii myös takaisin liiton sarjoihin tulleen Tampere Unitedin otteluiden kuuluttajana.

Tragedia lähensi pariisilaisia

Ulkopuoliselle tulee helposti pariisilaisista se kuva, että Mestarien Liigan voitto on jotenkin pakkomielle seuralle. Onko näin?

”Kyllä se näin on. Toivon, että nyt pystyttäisiin ottamaan askel välieriin. Homma on kaatunut mielestäni monena vuonna siihen, että joukkue on ollut aivan puhki, kun on pelattu kevään pudotuspelejä. Pelaajia ei ole kierrätetty kotimaan peleissä riittävästi, vaikka varaa siihen olisi todellakin ollut.”

Pariisista puhuttaessa saattaa mieleen nousta myös äärimmäisen ikävä asia – terrorismi. Aina niin positiivinen Hoivassiltakin menee vakavaksi, kun otan asian puheeksi.

”Päätin heti, etten ala pelkäämään. Menen kaupunkiin ja peleihin ihan niin kuin aina ennenkin. Marraskuun 2015 iskujen jälkeen vierailin Bataclan-konserttisalin luona. Se oli kyllä todella mykistävää”, toteaa Hoivassilta matalalla äänellä.

”Jos jotain hyvää, niin näen kaiken lähentäneen siellä ihmisiä. Niin hassua kuin se onkin, sinne on nykyään ehkä vieläkin miellyttävämpi mennä.”

Seuraava reissu odottaa Kimmo Hoivassiltaa pääsiäisenä. Silloin edessä on joko sarjaottelu Angersia vastaan Parc des Princesilla tai liigacupin loppuottelu Bordeaux’ssa, jos PSG voittaa välieränsä tiistaina 30.1. Myös mahdolliselle Mestarien Liigan puolivälierän kotiottelulle on varattu kalenterista tilaa seuraavalle viikolle.

 

Kimmo Hoivassillan vinkit futismatkalle Pariisiin:

  • Muista aina ottaa passi mukaan peliin.
  • Varaa aikaa turvatarkastukseen stadionilla.
  • Liput kannattaa ostaa ajoissa.
  • Vaikka peli olisi loppuunmyyty, niin aina kannattaa käydä kysymässä stadionin lipunmyynnistä pelipäivänä. Vapautuneita lippuja on yleensä saatavilla.
  • Majoitus kannattaa ottaa jonkin metroaseman läheltä. Metro toimii erinomaisesti.
  • Muista sanoa bonjour ja merci, vaikket muuten ranskaa osaisi.

 

Kuva: Tarmo Lyytikäinen