PS Kemi – Sirkusseura vai jotain muuta?

Avoimessa sarjassa joidenkin on tiputtava ja annettava tilaa uudelle. Ja hyvä niin. Avoimen sarjan hienous todistettiin tänäkin syksynä, kun mielenkiintoisimmat ottelut suomalaisessa seurajalkapalloilussa käytiin Ykkösen puolella, taistelussa noususta Veikkausliigaan.

Sekä HIFK että KPV nousevat, ja molemmat tuovat varmasti oman mausteensa liigaan. HIFKin nousun myötä saapuvat Stadin derbyt, mutta myös Pohjanmaa saa nauttia ensi kaudella entistä enemmän derbylatauksesta, kun VPS, SJK ja KPV ovat kaikki Veikkausliigassa.

Tässä kirjoituksessa ei ole valitettavasti yhtä riehakas tunnelma. Jokaisten nousujuhlien kääntöpuolena on tippumisen tuoma ahdinko, jonka tällä kertaa saivat kokea TPS ja PS Kemi.

Suunnataan katseemme Kemiin, sillä etenkään siellä kyse ei ole vain putoamisesta, vaan koko seuran tulevaisuudesta.

Pelaajat

PS Kemin kohdalla ahdinko alkoi tällä kaudella valitettavasti jo kauan ennen putoamisen varmistumista. Kolme valmentajaa, suora tippuminen Veikkausliigasta ja edelleen jatkuva uhka rahojen loppumisesta.

Urheilulehti kuvasi joukkuetta sirkusseuraksi, mutta on kai seurassa muutakin kuin tämän kauden virheet?

Parhaiten tapahtumat muistaa, kun ne on kokenut kentän laidalla lähes jokaisessa pelissä. Annetaan puheenvuoro fanille.

Erik Törnroos, Billy Ions, Filip Valencic, Joona Veteli, Kalle Taimi, Gaby Djaló…”

Nimiä luettelee kemiläisen faniryhmän Kempton Royalsin puheenjohtaja Janne Alaperä.

– Mikäli kaikki oltaisiin saatu pidettyä Kemissä, olisimme varmasti taistelleet paikasta neljän parhaan joukkoon, toteaa Alaperä hieman kaihoisasti.

Eikä Alaperän väite kovinkaan kaukaa ole haettu. PS Kemin pelaajahankinta on ollut resursseihin suhteutettuna Veikkausliigan huipputasoa.

Kuvaavaa on, että maajoukkueessakin esiintynyt ja tällä kaudella KuPSin paidassa Veikkausliigan maalintekijätilaston kakkoseksi tullut, PS Kemissä liigauran aloittanut, Rasmus Karjalainen tulee Alaperälläkin mieleen vasta pienen muistelun jälkeen. Ainakin tässä sirkuksessa on ollut laadukkaat ”esiintyjät”.

Valmentajat

Pelaajia Kemissä tuli ja meni, ja harvaa huippuhankintaa saatiin pysymään, mutta kentän laidalla pysyi pitkään tuttu mies.

Jari Åhman nosti seuran Kakkosesta liigaan, jossa pysyttiin hänen komennossaan kaksi kautta. Jari tulee olemaan aina erittäin arvostetussa asemassa kemiläisessä jalkapallossa.

Fanit olivatkin yhä kovaäänisesti Ootsin takana hänen saadessaan potkut. Ymmärrystäkin potkuille toisaalta löytyy, ainakin näin jälkikäteen. Jotain oli tehtävä, mutta tilalle valittiin aivan väärä mies: David Hannah.

Hannah erotettiin valmentajapestistään vain 13 viikon jälkeen. Potkut tulivat osittain fanien painostuksesta, mutta tukea ei peliesityksistäkään juuri ollut; 14 peliä, joista neljä tasapeliä, yksi voitto ja yhdeksän tappiota. Viimeiset pelit PS Kemiä valmensi Steven Polack.

Nyt PS Kemillä on avoin haku käynnissä uudelle valmentajalle.

Millaisia toiveita faneilla sitten olisi uudelle valmentajalle?

– Paikallisia nuoria pitäisi saada mahdollisimman paljon pelaamaan. Tietenkään Meri-Lapin alueelta pelkästään ei saada koko joukkuetta kasaan, mutta RoPSin tyyliin valmentajan täytyy antaa nuorille suomalaisille pelaajille mahdollisuus ja pystyä myös kehittämään heitä. Näin saadaan pitkäjänteisemmin toimintaa eteenpäin, ja tällainen toiminta on myös taloudellisesti järkevä ratkaisu. Rahalla emme saa pelaajia houkuteltua Kemiin, vaan pelillistä vastuuta antamalla, Alaperä pohtii.

Seurajohdon soisi ottavan kopin faniensa pyynnöstä. Taloudellisuus ja pitkäjänteisyys on nyt laitettava etusijalle, jotta seuran toiminta saadaan jatkumaan. Ihmeisiin ei talousmielessä pienessä kaupungissa pystytä. Ne ihmeet on täytynyt yrittää synnyttää talkoovoimin, ja yhteisöllisyys fanien ja seuran kesken onkin ollut ihailtavan kuuloista.

– Kun rakennettiin uusi katsomo, niin Royals oli mukana talkoovoimin auttamassa rakennusvaiheessa. VIP-tiloja oltiin myös rakentamassa. Lisäksi välillä on oltu kolailemassa kenttiä, jos lumi on päässyt yllättämään.

Tulevaisuus

Eilen uutisoitiin PS Kemin suunnitelmista hakea paikkaa Kakkosesta, sillä seuran taloutta ei välttämättä saataisi Ykkösessä tervehdytettyä. Jatkui matka sitten Ykköseen taikka Kakkoseen, niin Alaperälle ja muille faneille on jäänyt lämpimiä muistoja viime vuosilta. Kysyessäni asiasta yksi muisto nousee muita kirkkaammin mieleen.

– Hienoimpana hetkenä liigataipaleelta tai itseasiassa Ykkösestä mieleen tulee voitto FC Jazzista kolmen vuoden takaa. Sillä voitolla nimittäin varmistettiin suora nousu Veikkausliigaan!

Nousu liigakartalle tuli vuonna 2015 varmasti kemiläisille itselleenkin hieman yllätyksenä. Joka kausi putoajaksi tuomittu seura taisteli kuitenkin kolme kautta Veikkausliigassa ja oli ponnahduslauta monelle laadukkaalle pelaajalle. Yleisöennätys, 3 976 katsojaa, tehtiin kaudella 2016 Jänkäderbyssä RoPSia vastaan. Nousun myötä Kemiin saatiin uusi katsomo sekä ehostettua vanhaa katsomoa. Seuravaksi olisi vuorossa tekonurmi.

Olosuhteet eivät vieläkään ole parhaalla mahdollisella tasolla, mutta paljon paremmat kuin vuonna 2016.

Nyt on haettava vauhtia alempaa, pitkäjänteisesti rauhassa rakentaen ja nuoriin luottaen. Ensiksi on varmistettava seuran jatko. PS Kemi on tällä hetkellä rahankeruuvaiheessa, ja kaikki keinot koitetaan käyttää, jotta seuran toiminta jatkuu myös tulevaisuudessa. Jos tämä edellyttää pelaamista Kakkosessa, se olkoon seuraava askel.

Jotain pysyvää seuran ympärille on onneksi vuosien kuluessa rakentunut:

– Kempton Royalsin toiminta jatkuu, vaikka tiputtaisiin Kolmoseen asti. Meille on ihan sama missä seura pelaa, kunhan se pelaa!

 

Artikkelikuva – @kemptonroyals