PEC Zwolle ennen ja nyt

70 kilometriä Amsterdamista koilliseen sijaitsee väkiluvultaan Lahden kokoinen paikka. Kaupunki on nimeltään Zwolle, ja sen futisylpeys puolestaan tunnetaan PEC Zwollena.

Menestys on jaksanut kiertää vuonna 1910 perustetun seuran ja 1990-luvun alussa joukkue sukelsi konkurssin myötä pahasti, mutta nousi vielä takaisin jaloilleen. Nimessä oleva etuliite on muutamaan otteeseen myös vaihtunut, mutta kaupungin nimi Zwolle on pysynyt tiukasti seuran nimessä.

1990-luvun alun konkurssi on näin jälkikäteen ollut iso tekijä seuran uudessa tulemisessa. Kaikki laitettiin tuolloin uusiksi johtoa myöten. Vihreävalkoisissa pelipaidoissa sininen väri korvasi vihreän ja valkoiset shortsit vaihtuivat mustiin.

Myös kentälle saatiin uuttaa pöhinää, kun kentällä alkoi nousemaan esiin uusia vastuunkantajia, joista seurayhteisö sai uutta virtaa ja uskoa – Jaap Stam heistä kirkkaimpana esimerkkinä.

Nousua takaisin Eredivisien puolelle saatiin odottaa kuitenkin aina 2000-luvun puolelle. Tämä riemukas tapahtuma koetti lopulta keväällä 2002. Korpivaellusta pääsarjan takana kesti siis lopulta 13 vuotta. Pääsarjariemua kesti lopulta kahden kauden ajan, kun edessä oli jälleen putoaminen sarjaporrasta alemmaksi.

Nousua haettiin nopeasti takaisin ylös. Uutta tulemista haettiin parinkin eri managerin johdolla, mutta pikainen paluu jäi haaveeksi. Kesällä 2006 Jokereistakin tuttu manageri Jan Eversen johdolla käynnistyi pidempi projekti, jonka oli tarkoitus palauttaa Zwolle pääsarjaan.

Ensitöikseen Everse kaappasi Ajaxin takalinjoilta nuoren turkulaispuolustajan Niklas Moisanderin ja antoi muutenkin tilaa ja mahdollisuuksia nuorille pelaajille. Samaan aikaan Moisanderin kanssa joukkueeseen saapui myös Petri Oravainen.

Pelaajat noin yleisesti ottivat urillaan askeleita eteenpäin, mutta nousu jäi aina vain haaveeksi. Moisander vietti Zwolle kaksi kautta, jonka jälkeen hän siirtyi AZ Alkmaariin. Eversen viimeinen yritys oli keväällä 2009, jonka jälkeen oli jälleen uuden miehen aika kokeilla.

Nousu ja ensimmäinen pokaali

Viimein keväällä 2012 tärppäsi ja Zwolle palasi Eredivisieen. Tämän jälkeen joukkue on ollut pääsarjassa mukana suhteellisen turvallisesti ilman suurempaa putoamisuhkaa. Seurahistorian kirkkain kruunu osui huhtikuuhun 2014, kun se murskasi Rotterdamin Cup-finaalissa Ajaxin maalein 5-1.

Pokaali oli tuolloin yli satavuotiaan seuran historian ensimmäinen.

Seuraavan kauden alkajaisiksi Zwolle poimi vielä Hollannin Super Cupin nimiinsä ja eteni jopa toiseen peräkkäiseen Cupin loppuotteluun, mutta Groningen oli tuolloin parempi.

Tuoreen Cup-mestarin riveihin oli tuolloin myös siirtynyt Alkmaarista nuori ja hyvin lupaava hollantilais-suomalainen Thomas Lam. Lam saapui ympäristöön jossa seura oli täydellisen sekaisin sen suurimmasta menestyksestä ikinä. Zwolle pääsi syksyllä 2014 maistamaan myös europelien magiaa ja vaikka seikkailu jäi lyhyeen, oli kyseessä taatusti unohtumaton kokemus hollantilaisseuran faneille.

Menestys myös luonnollisesti kasvattaa odotusarvoa, joten Thomas Lam ei saapunut millään tasolla helppoon paikkaan. Kausina 2014-16 nuorukainen onnistui kuitenkin raivaamaan itselleen pelipaikan joukkueesta ja kasvattamaan vastuutaan. Jälkimmäisellä kaudella Lam pelasi jo yhtä vaille kaikki Eredivisien pelit.

Lamin lähtöseura AZ Alkmaar omasi onnistuneen 2015-16 kauden jälkeen suuren kiinnostuksen hänen palveluihin, mutta Lam päätti valita osoitteekseen Englannin ja Nottingham Forestin.

Thomas Lamin paluu

Thomas Lam palasi elokuussa Zwolleen. Hänen tullessaan kaupunkiin, oli seuran tilanne hyvin erityyppinen kuin neljä vuotta aikaisemmin tapahtuneessa siirrossa. Kyseessä oli aivan eri PEC Zwolle.

Joukkue oli vajonnut edelliskaudella Eredivisien alempaan keskikastiin ja Cup-finaalit olivat jo kaukainen muisto. Kausi oli käynnistynyt kolmella peräkkäisellä tappiolla ja joukkue löytyi jumbosijalta. Ei siis mikään helppo paikka palata ja kaukana siitä hypestä mihin oli aikoinaan saavuttu.

Thomas Lam muun Zwollen miehistön kanssa käärivät hihat ja ottivat arvokkaan vierasvoiton Groningenista maajoukkuetauon alla. Suunta on nyt oikea, mutta paljon on töitä edessä. Suomesta katsoen PEC Zwolle on tukalassa tilanteessa karmean alkukautensa ansiosta. Zwollessa asioihin suhtaudutaan tyynemmin, he kun ovat läheltä joutuneet todistamaan paljon pahempiakin aikoja.

 

Perustettu: 1910

Kotipaikka: Zwolle

Stadion: MacPark Stadion (13,250)

Saavutukset: 1 Cupin voitto, 1 Super Cupin voitto

Tunnettuja pelaajia: Jos Hooiveld, Bert Konterman, Niklas Moisander, Jussi Nuorela, Petri Oravainen, Johnny Rep, Sami Ristilä, Paulus Roiha, Jaap Stam, Henk Timmer, Dean Wilkins.

Kuvat – wsimag