Naisten Liiga 2018 – kausiennakko

Naisten Liiga käynnistyy huomenna neljällä ottelulla. Muistelimme Byyrissä viime kauden huipennusta, ja kysyimme ONS:n Ida Ruuskasen mietteitä muutama viikko takaperin. Tällä kertaa vuorossa on koko liigan kattava ennakko, jonka takana on sarjaa useamman vuoden selostanut Feliks Heikkinen. Selostuskopin kultakurkku oli liigan avajaistilaisuudessa aiemmin tällä viikolla ja toi mukanaan ryppään mielenkiintoisia maalikuningatar- ja mestariveikkauksia.

HJK

Viime kauden kalkkiviivoilla pronssimitalit varmistanut HJK lähtee mukaan mitalitaisteluun yhtenä ennakkosuosikkina. Joukkue on saanut merkittäviä vahvistuksia hyökkäyspäähän Hanna Ruohomaa (TPS) sekä Hanne Ojanperä (PK-35 Vantaa) mukaan lukien.

Ongelmana viime kaudella oli maalinteko, sillä vaikka joukkue sijoittui sarjassa kolmanneksi, teki se vasta kuudenneksi eniten maaleja.

Hyökkäyspään vahvistukset tuovat yli sadan maalin verran kokemusta mukaan joukkueeseen. Tämän lisäksi Ilveksestä joukkueeseen siirtynyt Maaria Roth tuo lisää vaihtoehtoja puolustukseen ja keskikentälle. Klubin perusrunko viime kaudesta on säilynyt ennallaan, mutta samalla se on pystynyt vahvistamaan joukkueen eri osa-alueita. Ratkaiseva kysymys onkin se, pystyykö HJK säilyttämään tasaisuuden läpi kauden.

Kriittisessä asemassa ovat Honkaa ja PK-35:a vastaan pelattavat ottelut, joista HJK voitti viime kaudella ainoastaan yhden.

HJK:n Katarina Naumanen, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Hanna Ruohomaa ja HJK.

Arvio: Mitalisti ja nappisuorituksella mahdollisuus mestaruuteen.

Seuraa häntä: Maaria Roth

 

FC Honka

Hallitseva mestari on PK-35:n ohella suurin mestarisuosikki alkavalle sesongille. Viime kaudella mestaruus ratkesi dramaattisesti Honka-ikoni Anna Auvisen loppuhetkien maalilla. Joukkue teki täksi kaudeksi muutamia täsmähankintoja, ja ainoa suurempi menetys oli IK Myraniin siirtynyt Janni Laakso. Puolustukseen hankittiin täksi kaudeksi Elli Pikkujämsä, joka voi pelata useammassakin roolissa.

Pikkujämsän lisäksi TPS:stä Espooseen saapui viime kaudella 14 maalia paukuttanut Jutta Rantala. Jos kaikki loksahtaa kohdilleen, on Rantalalla potentaalia tällä kaudella jopa 20 maalin rajapyykkiin. Myös Hongan kohtalon tulevalla kaudella ratkaisevat kohtaamiset HJK:n sekä PK-35:n kanssa. Viime kaudella juuri näissä kohtaamisissa joukkue oli kolmikon vahvin, mikä myös mahdollisti joukkueen mestaruuden.

Hongan Paula Myllyoja, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Jutta Rantala ja Honka.

Arvio: Tulee taistelemaan vantaalaisten kanssa mestaruudesta.

Seuraa häntä: Jutta Rantala

 

Ilves

Vuoden 2015 hopeajoukkue on parin kauden ajan hakenut itseään. Nyt Ilves on vihdoin saanut vahvistettua rivejään jokaisella osa-alueella. Marjukka Mikkonen, Selina Mustajoki ja Onna Ketola ovat hyviä pelaajia tupsukorvien ryhmään. Maaria Rothin siirtyminen Helsinkiin on onnistuttu paikkaamaan puolustuspään hankinnoilla.

Lähes koko viime kauden sivussa ollut kokenut keskikenttäpelaaja Kaisa Björn johtaa joukkoja ja on tärkeä palanen Ilveksen pelissä. Nuori Ketola tuo lisää vaihtoehtoja hyökkäyspeliin ja ottaa samalla vastuuta maalinteosta Roosa Ärväksen sekä Tuulia Mikkolan ohella.

Ilveksen tavoitteena on pystyä haastamaan liigan kärkijoukkueet paremmin, sillä viime kaudella se sai ainoastaan yhden pisteen mitalikolmikolta. Ilveksen nuoret pelaajat ovat nyt vuoden kokeneempia, mikä tullee näkymään joukkueen otteissa. Tampereella tehdään pikkuhiljaa nousua kohti sarjan kärkeä, ja Ilveksen voisi kuvitella todella haastavan kärkijoukkueet tällä kaudella.

Ilveksen Kaisa Björn, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Roosa Ärväs ja Ilves.

Arvio: Kisaa JyPK:in kanssa neljännestä sijasta ja nappisuorituksella voi napata mitalin.

Seuraa häntä: Onna Ketola

 

JyPK

Jyväskyläläiset jäivät harmillisesti viime kaudella alaloppusarjaan heikon alkukauden myötä, mutta tällä kaudella joukkue on paljon valmiimpi tulevaan kauteen. Ryhmä osoitti viime kaudella, että se pystyy haastamaan sarjan kärkipään joukkueet voittaessaan PK-35:n ja pelatessaan HJK:n kanssa tasan.

Laura Kattelus siirtyi TPS:ään, mutta muuten JyPK on liikkeellä lähes tulkoon samalla rosterilla kuin viime kaudella. Suurin kysymysmerkki onkin, pystyykö puolustus paikkaamaan viime kauden kapteeninsa menetyksen?

Hyökkäyspäässä tehoja odotetaan eritoten makedonialaiselta Gentjana Rochilta ja Henna Honkaselta, jotka tehtailivat yli puolet joukkueensa maaleista viime vuonna. Kaiken kaikkiaan keskisuomalaisilla on vahva nippu kasassa, mutta joukkue ei kestä etenkään hyökkäyspään loukkaantumisia.

JyPK:in Maria Alanko, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Gentjana Rochi, ja mestaruus menee pääkaupunkiseudulle.

Arvio: Kisaa Ilveksen kanssa neljännestä sijasta ja nappisuorituksella voi napata mitalin.

Seuraa häntä: Lavdije Begolli

 

ONS

Viime kaudella Oulu Nice Soccer joutui karsimaan sarjapaikastaan. Ykkösessä toiseksi sijoittunut IK Myran voitti ensimmäisen karsintapelin ONS:ää vastaan, mutta joutui taipumaan lukemin 4-0 toisessa osaottelussa Oulussa. ONS säilytti liigapaikkansa yhteismaalein 5-2.

Oululaisilla on ollut poikkeuksellisen vaikea valmistautuminen kauteen. Helmikuussa joukkueen harjoituksissa ei ollut kuin 7-12 pelaajaa, ja harjoituspelejäkin on ollut vain muutama. Tämän lisäksi joukkueen kokeneimman maalintekijän Sanna Ylianttilan loukkaantuminen enteilee vaikeaa kautta.

Maalinteko oli viime kaudella ongelma, ja tuo sama ongelma tulee toistumaan tälläkin kaudella. Hyökkäyspäästä Onna Ketola siirtyi Ilvekseen, mikä lisää vastuuta maalinteosta U19-maajoukkueen Anna Olmalalle. Joukkueen nuoret pelaajat saavatkin nyt näytönpaikan, ja heidän onnistuessaan ONS voi jopa taistella yläloppusarjan paikoista.

ONS:n Ida Ruuskanen, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Hanna Ruohomaa ja FC Honka.

Arvio: Taistelee putoamista vastaan.

Seuraa häntä: Fanni Pietikäinen

 

Pallokissat

Kuopiolainen Pallokissat on ollut viime vuosina tasainen suorittaja Naisten Liigassa: se on ollut joka vuosi ylemmässä loppusarjassa mukana. Vuoden 2014 pronssimitalien jälkeen joukkue on laantunut keskikastin ryhmäksi, ja tänä vuonna sillä on hyvät mahdollisuudet parantaa viime vuoden kuudetta sijaansa.

Joukkueen ongelmana viime kaudella oli epätasaisuus, ja täksi kaudeksi Pallokissoille on hankittu useita vahvistuksia. Ryhmään ovat liittyneet muun muassa Kaisa Kotka, Maarit Toppinen ja Alisa Jaakonaho. Tämän lisäksi edustukseen on nostettu nuoria pelaajia vahvistamaan liigarinkiä. Maalinteko on pääosin Aino Krögerin harteilla Signy Aarnan siirryttyä Ahvenanmaalle.

Aki Moilasen tehtävänä on säilyttää joukkueen taso ottelusta toiseen. On mielenkiintoista seurata, missä vaiheessa yhteistyö Veikkausliigaseura KuPS:in kanssa alkaa tuottaa hedelmää.

Kuka voittaa maalikuningattaruuden ja mestaruuden, Pallokissojen Paula Auvinen?

– Aino Kröger ja Honka tai HJK.

Arvio: Taistelee tasaisessa sarjassa yläloppusarjan paikoista. Jos suoritustaso pysyy tasaisena, on Pallokissoilla mahdollisuus myös venyä.

Seuraa häntä: Kaisla Karppinen

 

PK-35 Vantaa

Vantaalaisryhmä koki katkerat tappiot sekä Naisten Liigassa että Suomen Cupissa, ja lähtee nyt sisuuntuneena uuteen kauteen. Ryhmään on nostettu nuoria pelaajia vahvistamaan rinkiä, minkä lisäksi PK-35 sai ulkomailta kovan luokan vahvistukset Heidi Kollasen ja Iina Salmen. Voidaankin todeta joukkueen hyökkäyskaluston olevan sarjan vahvin.

Viime kauden maalikuningattaren Kaisa Collinin lisäksi ryhmässä on kaksi tittelin aiemmin voittanutta pelaajaa (Sanna Saarinen 2014, Heidi Kollanen 2015). Maalintekovoimaa löytyy, mutta puolustuspää ja maalivahtipeli ovat kauden alla kysymysmerkkejä. Selina Mustajoki siirtyi Ilvekseen, mikä kavensi vantaalaisten puolustuksen vaihtoehtoja. PK:n onneksi keskikentällä on pelaajia, jotka voivat pelata puolustuksessa. Ryhmä ei kuitenkaan kestä loukkaantumisia.

Velma Oikarinen on pitkään sivussa PK-35:n maalilta, minkä johdosta Vantaalle hankittiin saksalaismaalivahti Juliane Fuchs.

Ajoittain vantaalaisten peli oli viime kaudella liian hidasta, ja tällä kaudella sen täytyy pystyä pitämään parempaa tempoa yllä.

PK-35:n Sanna Saarinen, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Heidi Kollanen ja PK-35 Vantaa.

Arvio: Mikäli joukkue pystyy välttämään loukkaantumissumat, on se vahvoilla mestaruustaistelussa.

Seuraa häntä: Eva Nyström

 

TiPS

Sarjanousija TiPS vieraili viimeksi Naisten Liigassa kaudella 2016. Suurin ongelma silloin oli maalinteko: paikkoja riitti, mutta verkot eivät heiluneet. Valmennukseen on tullut nyt selkeyttä edelliseen liigakauteen verrattuna, ja iso valmentajien joukko on vaihtunut yhteen. Entinen huippuhyökkääjä, maajoukkueessakin esiintynyt Petteri Kaijasilta on ottanut valmennusvastuun.

Tikkurilalaisilla on sarjan nuorin joukkue, ja onkin mahdollista, että kentällä nähdään samanaikaisesti pelkästään 2000-luvulla syntyneitä. Nuorella ryhmällä ei ole mitään hävittävää, ja jokainen piste sytyttää ryhmää entisestään. TiPS:illä on kuitenkin ainoastaan 14 pelin verran liigakokemusta, joten kyyti voi olla kylmää kokeneempia joukkueita vastaan.

Puolustuksen Vilma Lindström oli mukana joukkueen edellisellä visiitillä. Jenna Topra (15 maalia) ja Nora Lehto (13 maalia) puolestaan olivat joukkueensa parhaita maalintekijöitä viime kaudella Ykkösessä. Vantaan paikallispelit PK-35:tä vastaan tuovat oman lisämausteensa nuorten tekemiseen.

TiPS:in Ronja Isokääntä, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Kaisa Collin ja HJK.

Arvio: Joukkueella on yllätysmomentti puolellaan, mutta ryhmä on liian kokematon Liigaan. Se taistelee putoamista vastaan ja säilyminen olisi jo suuri voitto.

Seuraa häntä: Jenna Topra

 

TPS

Hopeavuoden 2016 jälkeen turkulaisjoukkue on romahtanut vauhdilla. Viime kaudella TPS oli alkukaudesta jopa mestaruusvauhdissa, kun ensimmäiseen 12 otteluun se hävisi vain kerran. Ria Ölingin saapumisen myötä pelisysteemi muuttui ja mestaruus karkasi.

Tänä vuonna turkulaisilla tulee olemaan entistä vaikeampaa. Talven aikana sekoiltiin valmentajakuvioissa, ja vain muutama viikko ennen kauden alkua selvisi millä sapluunalla kausi 2018 viedään läpi. Kolmikko Timo Saari – Joonas Laurikainen – Juha Reini (!) ottaa vetovastuun, ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten yhtälö tulee toimimaan.

Joukkueen kokoonpano on muuttunut radikaalisti, ja peräti 50 maalia viime kaudelta on sulanut pois seurasta lähteneiden pelaajien myötä. Joukkueeseen ovat liittyneet Laura Kattelus (JyPK) ja Katja Hakala (Honka) vahvistamaan puolustusta. Turkulaiset tulevat tarvitsemaan hyökkäykseen sekä keskikentälle vahvistuksia, jos mielivät taistella sarjataulukon yläpään sijoituksista.

TPS:n Emma Santamäki, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Heidi Kollanen, ja pääkaupunkiseudulle menee mestaruus.

Arvio: Vaikea vuosi saa jatkoa. Tiukkaa tekee päästä yläloppusarjaan, sillä kärjen takana mittasuhteet ovat tasoittuneet merkittävästi.

Seuraa häntä: Milla-Maj Majasaari

 

Åland United

Åland oli pulassa viime kaudella välttäen putoamiskarsinnan ainoastaan neljällä pisteellä. Joukkue on muuttunut kaudesta toiseen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. Hyökkäyspään ainoa vahvistus, Viron maajoukkuehyökkääjä Signy Aarna, on viimeistellyt 45 maalia 90 otteluun liigassa. Aarnan odotetaankin tekevän paljon maaleja Jenny Danielssonin säestäessä. Myös uusi maalivahti on hankittu Marjukka Mikkosen jättämän aukon tilalle. Anna Tamminen palaa Suomeen vuoden tauon jälkeen vietettyään edellisen kauden Elitettanissa.

Puolustavaan rooliin puolestaan on hankittu ruotsalainen Sara Nordin, jolla on kokemusta Damallsvenskanista neljän kauden ajalta. Myös valmennus on mennyt uusiksi, ja päävalmentajan tehtävät on ottanut aiemmin apuvalmentajan roolissa toiminut Samuel Fagerholm. Vasta 25-vuotias Fagerholm on sarjan nuorin päävalmentaja, mikä voi olla myös kompastuskivi Åland Unitedille.

Nuoren päävalmentajan myötä joukkueen trendin soisi muuttuvan sekalaisesta seurakunnasta pysyvämpään ja pitkäjänteisempään malliin.

Åland Unitedin Sara Nordin, kuka voittaa maalikuningattaruuden? Entä mestaruuden?

– Signy Aarna ja Åland United.

Arvio: Taistelee tiukasti yläloppusarjan paikoista, mikäli pelaajien kemiat kohtaavat ja joukkue välttää loukkaantumiset.

Seuraa häntä: Isabella Mattsson