MYPA tekee väkevää paluuta – vauhtisokeuteen ei ole Myllykoskella varaa

Viime keväänä kirjoitimme Myllykosken Pallon edustusjoukkueen paluusta konkurssin jäljiltä. Joukkue oli pelannut Kolmosen sarjakauden läpi tappioitta ja nyt tavoitteena oli vakiinnuttaa paikka Kakkosessa. Kaudesta 2018 tuli kouvolalaisseuralle unohtumaton.

MYPAn kulunut kausi oli alkukankeuden jälkeen huimaa nousukiitoa aina A-lohkon voittoon asti. Lopullinen kirsikka lipesi kakun päältä TPV:n kaadettua punavalkoiset nousukarsinnoissa, mutta sesonki oli tästä huolimattakin erinomainen.

Kauteen lähestulkoon olemattomalla pelaajabudjetilla lähteneet myllykoskelaiset laittoivat vastustajien pakkoja sekaisin hyökkäyspelaamisellaan: joukkue teki lohkossa toiseksi eniten maaleja. Talkoita johti koko Kakkosen maalikuninkaaksi iloitellut Jussi-Pekka Rämä. Tasaisesta lohkosta kertoo myös se, että MYPA joutui poimimaan palloa verkostaan toiseksi useimmin. Vain heittopussiksi joutunut LPS päästi enemmän maaleja.

Nousukarsinnoissa tamperelaisseura TPV oli maalin verran etevämpi ansaiten täten nousun Ykköseen kaudeksi 2019. Juoni muuttui kuitenkin MYPAn kannalta olennaisesti, kun Veikkausliigakauden päätyttyä Kemistä kuului sikäläisittäin huonoja uutisia. PS Kemin kolmen vuoden liigataival oli tullut päätökseen, eikä seuran taloudelliset resurssit näyttäneet riittäviltä edes Ykkösen paikan vastaanottamiseen.

Ykkösen täydennysmenettelyssä ensimmäisellä sijalla oleva MYPA ilmoitti nopeasti olevansa kiinnostunut paikasta. Myös toiselta nousukarsintoihin jääneeltä seuralta, kokkolalaiselta GBK:lta, on pyydetty lisenssihakemus.

Seuran puheenjohtajana marraskuussa aloittanut Mika Kaleton vahvisti paikallislehti Kouvolan Sanomille, että MYPA ottaa Ykkösen paikan vastaan mikäli sitä heille tarjotaan. Nousu tarkoittaisi, että seuran budjetti kasvaisi lähes puolella kuluneen kauden 90 000 eurosta. Pienellä markkina-alueella, jossa sponsorirahasta kilpailevat myös muun muassa pääsarjaseurat KooKoo, KPL ja Kouvot, ei helppoja euroja ole tarjolla.

MYPAn ympärillä on meneillään hyvä huuma, joka näkyi jo menneellä kaudella Saviniemen stadionin lehtereilläkin. Katsojamäärät hätyyttelivät monessa ottelussa 900 silmäparia ja kauden päättäneessä karsintaottelussa yleisöä oli yli 1500 henkeä. Tämä huuma pitää saada näkymään konkreettisesti myös seuran kassassa.

Jäitä hattuun MYPA-talolla

Mahdollisesta Ykkösen paikasta huolimatta MYPAn toimistolla ei olla vetämässä ostohousuja jalkaan ja marssimassa markkinoille. Joukkueen runko pysyy sarjatasosta riippumatta samana, mutta vahvistuksia on totta kai kiinnitettävä.

Esimerkiksi KTP:stä tarttui haaviin liigatasollakin meritoitunut kärkimies Niko Ikävalko. Talous on edelleen pienellä kylällä tarkan euron politiikkaa, sillä seuran syöksy liigakartalta tapahtui vain vajaat neljä vuotta sitten.

Valmennuspuolella Jukka Karjalainen jatkaa vetovastuussa, mikä on erinomainen uutinen MYPAn jatkuvuuden kannalta. Karjalainen valittiin hiljattain Palloliiton UEFA Pro -koulutukseen yhdessä kymmenen muun valmentajan kanssa. Lisäksi seuraikoni Toni Huttunen liittyy valmennusryhmään tulevaksi kaudeksi. Huttusen poika Anttoni debytoi seuran edustusjoukkueessa päättyneellä kaudella.

Saviniemessä kelpaa pelata

Ykkösen tasolla pystyy pärjäämään myös pienehköillä taloudellisilla resursseilla, mikäli pelillinen identiteetti on kirkas.

Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää tammisaarelaista EIF:ää, joka esiintyi erinomaisesti kuluneella kaudella. Joukkue paineli kesällä jopa sarjakärjessä sijoittuen lopulta kolmanneksi. Kausi oli seuralle neljäs perättäinen Ykkösessä, mutta vasta ensimmäinen jolloin se ei taistellut putoamiskamppailussa. EIF pelaa ottelunsa piskuisella Tammisaaren keskuskentällä, jonka yleisökapasiteetti on 1200 katsojaa.

Juuri olosuhteet ovat valttikortti Myllykoskella. Heittämällä liigakelpoisen tekonurmen reunoilta löytyvät asianmukaiset valonheittimet ja kioskit . Muut palvelut ajavat nekin asiansa. Talkoovoimin pidetyt kahviot ja fanituotteiden myyntikojut olivat auki otteluiden lomassa myös joukkueen tahkotessa Kolmosessa.

Kaakon seudulla on joka tapauksessa luvassa tulevalla kaudella kauan kaivattuja paikallisotteluita. Ykkösessä MYPA kohtaisi rakkaan vihreävalkoisen KTP:n Kotkasta. Jos sarjatasona pysyy Kakkonen, tulee samaan lohkoon Kouvolan toinen perinneseura Sudet. Kymenlaakson derbyille MYPAn ja KTP:n välillä olisi kysyntää, sillä viime kauden edellä pelattuun harjoitusotteluunkin Saviniemeen oli matkustanut useita kotkalaiskannattajia. Myös Susien kohtaaminen innostaisi taatusti paikallista jalkapalloväkeä liikkeelle.