MYPA hallitsi hyväntekeväisyysottelua VJS/Old Starsia vastaan

Myllykosken Pallon uudestisyntynyt inkarnaatio kohtasi talven ensimmäisessä harjoitusottelussaan Vantaan Jalkapalloseuran Old Starsin, joka koostuu lähinnä ystävistä ja tutuista, jotka pelaavat jalkapalloa rennolla mielellä mutta tosissaan. Molemmat joukkueet voittivat viime kaudella omat lohkonsa ja juhlivat sarjanousuja: MYPA nousi Kakkoseen ja VJS/Old Stars Uudenmaan 4. divisioonaan eli Neloseen.

Ottelu järjestettiin hyvällä tarkoituksella: Hope ry oli keräämässä vapaaehtoisvoimin rahaa vähävaraisten perheiden jalkapalloharrastukseen. Sisäänpääsyn yhteydessä oli mahdollista antaa vapaaehtoinen “pääsymaksu” keräykseen.

Idea ottelusta lähti nykyään VJS/OS:n riveissä pelaavalta Miikka Multaharjulta. Old Starsin joukkueenjohtaja Valtteri Lauri oli saanut idean ottelusta, ja Multaharju oli antanut ajatuksen kyteä vieraillessaan MyPan 70-vuotisjuhlaottelussa.

Hyväntekeväisyysottelut ovat alasarjoissa harvinaisia, etenkin kun kyseessä on vantaalainen lähiöjoukkue, eikä esimerkiksi pienemmän kaupungin tai kunnan ainoa jalkapalloseura. VJS on muutenkin nostanut osakkeitaan ja luonut hyvän maineen pelaajia kehittävänä seurana. Myös VJS:n ykkösjoukkue nousi viime kauden päätteeksi Kolmoseen.

MYPA ei ollut jalkeilla parhaalla kokoonpanollaan. Avauskokoonpanoon oli merkitty nippu junioreita ja muun muassa kolme testipelaajaa, joille harjoitusottelu selvästi heikompaa joukkuetta vastaan olisi varmasti hyvä näytönpaikka. Avauksessa oli silti muun muassa Samuel Lindeman, joka iski 9 maalia viime kaudella Kaakon Kolmosessa.

Aluksi tasaista

Ottelu ei alkanut selkeällä MYPA-hallinnalla, kuten olisi saattanut olettaa, vaan suoraviivainen Old Stars onnistui rakentamaan hyviä kombinaatioita ja nopeita hyökkäyksiä ja siirtyikin johtoon ennen kuin kymmenes peliminuutti oli täynnä. Vantaalaisten Janne Lehmustola teki pitkän juoksun vastustajan linjan taakse, jonne ammuttu laadukas pitkä pallo löysi kohteensa ja Lehmustola nosti pallon maaliin yli vastaan tulleen maalivahdin.

MYPA pelasi orjallisesti lyhytsyöttöpeliä, vaikka onnistui luomaan pitkillä syötöillä enemmän ongelmia Old Starsin hitaahkolle puolustukselle. Old Stars keskittyi tilkitsemään keskustan, jonne MYPA turhan usein sortui pimputtelemaan ensimmäisellä puoliajalla.

Molemmat joukkueet olivat vielä hieman talviterässä, mikä näkyi hitaiden ratkaisujen ja yllättävyyden puutteen muodossa. Toisilleen tuntematon kokoonpano ei löytänyt MYPAlla täysin yhteistä säveltä, mutta onnistui puoliajan lopulla kampeamaan itsensä johtoasemaan.

Ensimmäiseen maaliin tarvittiin nopea hyökkäys vasemmalta laidalta, keskitys ja tökkäisy etunurkasta sisään. Muutamaa minuuttia myöhemmin näppärä syöttökuvio vapautti Esko Pesarin kuudentoista rajalta. Varma viimeistely ja peli 1-2:een.

Toiselle puoliajalle MYPA otti lisää Kolmosesta nousseita pelaajia sisään ja löysi paljon paremman tempon Old Starsin väsähtäessä puoliajan mittaan enemmän. Syöttökuvioissa alkoi olla tarkoitusta ja tehokkuutta, vaikka välillä ajauduttiinkin hieromaan turhia syöttöjä 25 metrin päähän maalista, kun olisi kaivattu enemmän suoraviivaisuutta.

Maalejakin alkoi tulla tasaiseen tahtiin: Old Starsin puolustus puhkottiin kerta toisensa jälkeen, eikä vaihdosta löytynyt tarpeeksi pelaajia korvaamaan puuttuvaa puhtia. Old Stars muodosti lopussa muutaman erittäin liukkaan hyökkäyksen, mutta boksista uupui hieman terävyyttä. Loppulukemiksi saatiin melko rumasti 1-7.

Monta voittajaa

Tasoero oli selkeä, ja etenkin toisella puoliajalla MYPA näytti paremmin treenanneelta, parempikuntoiselta ja terävämmältä, mitä sen toki pitikin olla. Täydellistä MYPAn peli ei kuitenkaan ollut, vaan ajoittain palloa hierottiin ja kosketuksia tuli liikaa. VJS/Old Stars voi ottaa tämän matsin arvokkaana kokemuksena, jossa he olivat yhden puoliajan hienosti mukana ottelussa.

Johtopäätöksiä tulevaa kautta ajatellen on vaikea vetää kummankaan joukkueen osalta. MYPA ei pelannut parhaillaan, eikä VJS/OS:lle peli ollut järkevä tason mittari. Tärkeintä on kuitenkin, että treenikausi on saatu käyntiin ja kotimainen futiskausi voi jälleen alkaa. Hyväntekeväisyyskeräyksessä saatiin myös vähävaraisille kasaan järjestäjien mukaan “kiva potti”, eli ottelussa oli useampiakin voittajia.