IFK Mariehamn voitti sensaatiomaisesti Veikkausliigan mestaruuden vuonna 2016 – missä mestarijoukkueen pelaajat ovat nyt?

Kuva: Mika Laakso

Aika kuluu nopeasti. Syksyllä tulee kuluneeksi jo neljä vuotta IFK Mariehamnin ensimmäisestä jalkapallon Suomen mestaruudesta. Mestarijoukkueesta ei ole tänä päivänä jäljellä edes rippeitä, mutta minne kaikkialle maarianhaminalaisten pelaajat mestaruuden jälkeen päätyivätkään?

Pelaajat

Rezgar Amani

Iranilais-suomalainen hyökkäyspään pelaaja ei pelannut mestaruuskaudella, mutta on ennättänyt pelata Veikkausliigassa uransa aikana 53 ottelua, usein vähillä minuuteilla, viimeistellen niissä yhden maalin. Edelliset peliesitykset ovat Kolmosessa pelaavan FC Ålandin riveistä, jossa Amani viimeisteli viime kaudella 21 maalia 25 pelaamassaan ottelussa.

Diego Assis

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana pelannut Diego Assis oli joukkueensa luottomiehiä mestaruuskaudella. Assis viimeisteli kuusi maalia, joista maukkain oli mestaruuden ratkaissut 2–1-voittomaali Ilvestä vastaan liigan viimeisellä kierroksella. Assis lähti mestaruuskauden jälkeen Thaimaan liigan Thai Honda FC:hen, josta matka jatkui Indonesiaan ja Saudi-Arabiaan. 32-vuotias Assis on tällä hetkellä ilman seuraa, mutta on ilmaissut halustaan jatkaa Indonesian liigassa.  

Anthony Dafaa

Keskikentän pohjalla pelannut kenialainen jatkoi mestaruuden jälkeen vielä kauden verran Maarianhaminassa. Dafaa siirtyi vuoden 2018 alussa Hakaan, mutta pelasi lopulta vain kahdessa cupin ottelussa. Loukkaantumisista kärsineen Dafaan sopimus purettiin yhteisymmärryksessä ja mies liittyi vielä saman kauden aikana Ykkösen FF Jaroon, jossa pelasi aina viime kauden loppuun saakka. 31-vuotias Dafaa on ilman seuraa tällä hetkellä.

Amos Ekhalie

Ekhalien kohdalla voidaan puhua IFK-legendasta, sillä pelejä saarelaisten paidassa 11 kauden aikana on kertynyt lähes 300! Dafaan tavoin edustanut myös Kenian maajoukkuetta ainakin yhdessä ottelussa. Keskikentän vasemmalla laidalla viihtyvä Ekhalie on nakuttanut mestaruuskauden jälkeen suht tasaisia minuutteja lukuun ottamatta viime sesonkia, jolloin peliaika väheni. Dafaan tavoin 31-vuotias Ekhalie on ilman seuraa tällä hetkellä. Uusi sopimus kariutui vuoden alussa eriäväisiin näkemyksiin pelaajalle maksettavasta korvauksesta.

Bobbie Friberg da Cruz

Mestaruuskaudella erinomaisesti pelanneen puolustuslinjan vasen laitapakki. Ruotsalainen jatkoi Maarianhaminassa vielä yhden kauden verran, ennen kuin lopetti ammattilaisuransa. 38-vuotias Friberg da Cruz pelaa tätä nykyä Ruotsin kuudenneksi korkeimmalla sarjatasolla Nacka FC:ssä

Albin Granlund

Kärsi loukkaantumisista kauden 2016 alussa, mutta pelasi lopulta 21 ottelua pääsääntöisesti puolustuslinjan oikeana laitapakkina. Sai kutsun Huuhkajiin, jatkoi IFK:ssa vielä seuraavan kauden ja siirtyi sitten Allsvenskaniin Örebron riveihin.

Petter Hemming

Nuori toppari ei pelannut mestaruuskaudella ja muutenkin Veikkausliigassa otteluita on kertynyt vasta kaksi. Ilmoitti viime kauden päätteeksi keskittyvänsä opiskeluihin ja jatkaa uraansa FC Ålandin riveissä.

Josef Ibrahim

Kultajoukkueen supersub ilman merkittäviä maalimääriä, mutta toi juonikkuutta kentälle. Jatkoi Maarianhaminasta kotimaahansa, Ruotsiin, jossa on pelannut Syrianskan ja Degerforsin riveissä jämäminuutteja Superettania ja örebrolaisen BK Forwardin riveissä isoja minuutteja Ettan Norraa (kolmanneksi korkein taso). Pelaa tällä kaudella nelostasolle tippuneessa Forwardissa.

Aleksei Kangaskolkka

Mestaruuskaudella Kangaskolkka viimeisteli ’’vain’’ kuusi maalia, mutta hoiti target-roolinsa Orgillin vierellä mallikkaasti. Seuraavalla kaudella Pikkuhuuhkajissa ja Eredivisiessäkin pelannut hyökkääjä voitti Veikkausliigan maalikuninkuuden 16 osumallaan. Kangaskolkka ripusti nappulakengät naulaan jo 30-vuotiaana ja päätti keskittyä liike-elämän pariin. Tätä nykyä työelämässä.

Kristian Kojola

Kojola pelasi varmasti toppariuransa parhaan kauden vuonna 2016, mikä poiki Granlundin tavoin kutsun maajoukkuerinkiin. Suomen harjoitusottelussa Marokkoa vastaan vuonna 2017 Markku Kanerva nimesi Kojolan vaihtopelaajien joukkoon. Kojola jatkoi mestaruuden jälkeen vielä kaksi kautta ennen kuin lopetti uransa 32-vuotiaana. FC Hongan kasvatille kertyi lopulta 238 ottelua IFK Mariehamnin riveissä. Nykyisin työelämässä.

Jani Lyyski

Topparina pelannut seuran oma kasvatti kipparoi vihreävalkoiset mestaruuteen ja oli myös nostamassa Suomen cupin pokaalia vuotta aiemmin. Valittiin sarjan parhaaksi puolustajaksi tuolla kaudella. Lyyski pelasi yhden kauden mestaruuden jälkeen, jonka jälkeen kehitti mentorinsa kanssa henkilökohtaisen ohjelman lopettamisen helpottamiseksi. Nykyisin pitkäaikaisen IFK-valmentaja Pekka Lyyskin poika on työelämässä.

Philip Sparrdal Mantilla

Ruotsalainen keskikentällä ja puolustuksessa pelaava Philip Mantilla jatkoi mestaruuden jälkeen IFK Mariehamnissa kahden kauden ajan, jonka jälkeen miehestä ei löydy minkäänlaisia merkintöjä jalkapallon saralta. Pelasi viimeisen Veikkausliiga-ottelun 25-vuotiaana ja on nykyisin työelämässä.  

Joel Mattsson

Hyökkäävissä rooleissa pelaava 17-vuotias superlupaus vietti mestaruuskauden vaihtopenkillä ja Kakkosessa silloin pelanneen FC Ålandin riveissä, mutta sai myös peliaikaa yhdessä liigaottelussa. Nyt 21-vuotias Mattsson pelaa viimeistä kauttaan HIFK:ssa, jonka jälkeen odottaa jo sovittu siirto Tanskaan ja Vejleen. Sarjataso Tanskassa on vielä auki, mutta Vejle on hyvää vauhtia nousemassa takaisin maan pääsarjaan.

Thomas Mäkinen

Poikamaajoukkueissa pelannut Mäkinen oli pitkälti vaihtopelaajan roolissa, mutta ikääkään ei tuolloin ollut kuin 19 vuotta. Sai kauden jälkeen siirron ja 2,5 puolen vuoden sopimuksen Italian kolmanneksi korkeimmalla tasolla pelanneeseen AC Renateen. Tilastoihin kertyi yksi ysikymppinen cupissa ja 19 peliminuuttia sarjassa. Vuosi Italian-siirrosta oli Mäkinen jo takaisin IFK Mariehamnin riveissä. Pelasi keskikentällä ja puolustuksessa uransa kenties parhaimman kauden (29 ottelua, 3 maalia), mutta ilmoitti sen jälkeen keskittyvänsä opintoihin. Viime kaudella Mäkinen edusti FC Ålandia.

Marc Nordqvist

Maarianhaminan oma poika on lähes koko uransa edustanut IFK:ta. Pelasi mestaruuskaudella FC Ålandissa ja oli muuten, kuten myöhemminkin, varamaalivahtina. Tänä vuonna Nordqvistilla on tilillään ysikymppinen Honkaa vastaan Suomen Cupissa, mutta muuten nokkimisjärjestyksessä Oskari Forsman vie pidemmän korren. Ainut pelaaja kaudelta 2016, joka on edelleen IFK Mariehamnin riveissä.

Knoppitietona todettakoon Nordqvistin debytoineen liigassa 17-vuotiaana KuPSia vastaan ja olleen Watfordin testissä sekä Pikkuhuuhkajissa.

Dever Orgill

Mestaruuskauden tärkeimpiä palasia, joukkueensa paras maalintekijä ja todellinen tähtihyökkääjä. Jamaikan maajoukkuemiehen tie vei Maarianhaminasta Itävallan pääsarjan Wolfsbergeriin. Parin kauden ja 13 maalin jälkeen Orgillin seuraava osoite oli turkkilainen Ankaragücü. Neljä liigamaalia tällä kaudella viimeistellyt 30-vuotias Orgill ja Ankaragücü taistelevat putoamista vastaan Turkin liigassa.

Gabriel Petrovic

Keskikentän raataja jatkoi mestaruuden jälkeen kahden kauden ajan IFK:ssa ja oli vakioavaajia, kunnes loukkaantumisten runtelemana päätti uransa vuonna 2018. Suuntasi uran jälkeen lääketieteen opintoihin Solnan Karoliiniseen instituuttiin.

Robin Sid

Parikymppinen Robin Sid löi läpi mestaruuskaudella ja on sittemmin noussut erinomaiseksi, jokseenkin aliarvostetuksi, liigapelaajaksi. 25-vuotias Sid otti viimein uuden haasteen uralleen siirryttyään tämän vuoden alussa SJK:hon. Sitä ennen oli IFK:n avainpelaajia keskikentän ja hyökkäyksen eri rooleissa.

Brian Span

Jenkkipeluri oli mestaruusjoukkueen vakiokasvo keskikentän oikealla laidalla. Jatkoi vielä kauden verran, jonka jälkeen siirtyi Västeråsiin. Pelaa ruotsalaisseurassa edelleen ja antoi viime kaudella Superettanissa peräti yhdeksän maaliin johtanutta syöttöä. Syksyllä julkaistussa haastattelussa Span nosti Kasper Hämäläisen parhaimpien pelaajien joukkoon, kenen kanssa on pelannut, ja kehui suomalaista vuolaasti.

Walter Viitala

Mestaruuskauden parhaaksi liigavahdiksi valitulla Walter Viitalalla riitti kysyntää huippukauden jälkeen. Uusi seura löytyi Tanskan liigasta ja Viitala solmi 2019 kesään asti ulottuvan sopimuksen Viborgin kanssa. Hyvin sujuneen alun ja Huuhkaja-debyytin jälkeen tuli mutkia matkaan. Lopulta ennen kesää 2019, oli Viitala käynyt jo ruotsalaisessa Malmössa ja norjalaisessa Sandefjordissa. Tämän vuoden helmikuussa Viitala siirtyi SJK:hon, jossa pelaa IFK:n mestarijoukkueesta myös Robin Sid.

Craig Wight

Wight liittyi mestaruuskauden alla IFK:n kolmosveskaksi ja toimi samaan aikaan Åland Unitedin apu- ja maalivahtivalmentajana. Pelasi kauden aikana yhden Kakkosen pelin FC Ålandin riveissä, mutta ei Veikkausliigaa. Seuraavan kauden jälkeen Wight jätti Maarianhaminan taakseen ja pelasi vielä Skotlannin neljännellä sarjatasolla Stirling Albionissa kolme ottelua. Nya Ålandin mukaan syy lähdölle oli se, että Wight ilmestyi humalassa harjoituksiin. Tämän vuoden alussa uutisoitiin Wightin lähteneen Carlisle Unitedista, jossa hän toimi maalivahtivalmentajana.

Tommy Wirtanen

Laitapuolustajana pelannut ahvenanmaalainen oli pienessä roolissa mestaruuskaudella, mutta hoiti 60 Allsvenskan-pelin kokemuksella tonttinsa hyvin, kun vastuuta tuli. Pelasi vielä yhden kauden ajan IFK:ssa ennen siirtymistään divarikentille. 2018 Wirtanen pelasi FC Ålandin riveissä 16 ottelua Kolmosta ja on toiminut sittemin myös joukkueen valmentajana.

Valmentajat

Peter Lundberg

Pekka Lyyskin apuvalmentajasta IFK Mariehamnin päävalmentajaksi kaudeksi 2016 noussut Lundberg toimi vielä seuraavatkin kaudet maarianhaminalaisten päävalmentajana, mutta otti mestaruuskauden jälkeen vetovastuun ja Virtanen siirtyi neuvonantajaksi. Aloitti tämän vuoden alussa Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueen päävalmentajana.

Kari Virtanen

Niin pelaajana kuin valmentajana paljon nähnyt ja kokenut Kari ”Karo” Virtanen valittiin Lundbergin kanssa vuoden liigavalmentajiksi IFK:n mestaruuskaudella. Pysyi sen kauden jälkeen IFK:n neuvonantajana ja on sittemmin ollut FC Interin apuvalmentajana, Interin reservien valmentajana ja viime kauden loppupuoliskolla EIF:n valmennusryhmässä. Liittyi täksi kaudeksi Kakkoseen nousseen Pargas IF:n eli Piffenin valmennusryhmään.

Muut

Valmennustiimissä olivat mukana myös Daniel Norrmén, Johan Sundman ja Kristoffer Weckström. Norrmén toimii tulevalla kaudella uuden päävalmentajan, Lukas Syberyjskin, apuvalmentajana, Sundman aloittaa jo kymmenennen kautensa seuran maalivahtivalmentajana ja kuusi vuotta IFK Mariehamnin fysiikkavalmentajana toiminut Weckström lähtee uusien haasteiden pariin.

Pelaajien maalit, peliminuutit ja muut tilastot Veikkausliigan ja Transfermarktin sivuilta.

Kuvat – Mika Laakso / https://mplaakso.kuvat.fi/