Tanskasta Ruotsin suurseuraan siirtynyt Walter Viitala: ’’Maisemanvaihdos oli tarpeellinen’’

15-vuotiaana Helsingin IFK:n riveihin siirtyneen Walter Viitalan ura on kulkenut pääkaupunkiseudun kautta Maarianhaminaan, ja sieltä Tanskan sekä Ruotsin kentille. IFK Mariehamnin paidassa Veikkausliigan vuoden maalivahdiksi valittu Viitala debytoi reilut puolitoista vuotta sitten Huuhkajissa ja sai siirron Tanskan Superliigaan, mutta sitten tuli mutkia matkaan.  

Viborg FF

Viitalan pesti peliajan suhteen alkoi Tanskassa hyvin. Vuoden 2017 tammikuussa seuraan liittynyt maalivahti sai putoamistaistossa vastuuta ja nousi joukkueen ykköstorjujaksi. Viborgin kohtalona oli kauden päätteeksi putoaminen sarjatasoa alemmas, mutta Viitala aloitti myös seuraavan kauden ykkösvahtina. Pelit sujuivat vaihtelevalla menestyksellä, ja osittain loukkaantumisen johdosta avauspaikan nappasi suomalaisten nenän edestä Sebastian John.

­– Kausi oli haastava loukkaantumisen myötä. Epäonnistuin tekemällä yksinkertaisesti liikaa, mutta samalla se oli hyvä oppitunti oman kehon tuntemiseen. Nyt tiedän paremmin, miten toimia, jos vastaava tilanne tulee eteen.

Haastavassa tilanteessa ollut Viitala teki kauden jälkeen nopeasti oman ratkaisunsa.

– Epätietoisuus heti uuden kauden alussa söi laatua joukkueen sisällä. Homma tuntui yhdeltä isolta sirkukselta, eikä huomisesta ollut tietoa. Tiesin jo hyvin nopeasti, että maisemanvaihdos oli tarpeellinen.

Katkeruutta torjujalle ei missään nimessä jäänyt, sillä Tanskassa pelejä kertyi vyölle kolmisenkymmentä.

– Aika Viborgissa oli näin jälkikäteen ajateltuna todella palkitsevaa varsinkin ensimmäisellä kaudella. Pääsin pelaamaan isossa roolissa pääsarjaa, sain kokemuksia kovatasoisista otteluista ja opin uuden kulttuurin. Otteeni Tanskassa kuitenkin toivat minulle lopulta siirron Malmön riveihin.

Malmö FF

Viitalan purettua sopimuksensa Tanskassa, tuli tieto uudesta seurasta saman tien. Moni hieraisi silmiään luettuaan Ruotsin menestyneimmän seuran, Malmö FF:n, kaapanneen maalivahdin itselleen. Malmön kakkosmaalivahti, Fredrik Andersson, loukkasi sormensa kesällä ja joutui leikkaukseen, joten tarve varamaalivahdille oli kiireellinen.

Toisin sanoen Viitala oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja on päässyt nyt nauttimaan huippuseuran olosuhteista täysin siemauksin.

– Ensimmäiset pari kuukautta ovat olleet todella palkitsevia. Loistavan valmennuksen ansiosta olen mielestäni jo kehittynyt, ja sopeutuminen uuteen ympäristöön on ollut helpompaa kuin luulin.

Viitalan rooli uudessa seurassa ei ole jäänyt pelkäksi penkinlämmittäjäksi, vaan vastuuta on tullut Allsvenskanissa Kalmaria ja GIF Sundsvallia vastaan.

– Nuo pari matsia ovat lämmittäneet mieltä. Debyyttiä ja fanien vastaanottoa en tule koskaan unohtamaan, ja nälkä sen kuin kasvaa peliminuuttien suhteen!

Malmön kanssa tehty sopimus kestää vuoden loppuun, mutta jatko on vielä täysin auki.

– Tulevaisuus selviää seuraavien kuukausien aikana. Sen tarkemmin ei olla siitä vielä puhuttu.

Skånelaisseuran värejä ovat kantaneet useat suomalaispelaajat vuosien varrella, heistä kirkkaimmin Markus Halsti, jolla oli sormensa pelissä myös Viitalan siirrossa.

– Make on todella pidetty täällä ja on selkeästi kantanut Suomen lippua korkealla. Hän sanoi pari sanaa urheilutoimenjohtajalle, kun kyselivät minusta, ja siitä olen erittäin kiitollinen. Muutaman suomalaisen kirosanan vähemmän hän olisi voinut jättää kuitenkin opettamatta.

Viitala korostaa lopuksi Halstin kaltaisten pelaajien arvoa nuorille, ulkomaille tähtääville suomalaisille.

– On todella tärkeää Suomen kaltaiselle pienelle jalkapallomaalle, että pelaajat ovat pidettyjä seuroissaan. Se helpottaa myös muiden suomalaisten pääsyä ulkomaille.