Mikko Sumusalo etsii uusia haasteita kaksijakoisen kevään jälkeen

Vuonna 2014 Saksaa valloittamaan lähtenyt Mikko Sumusalo on kesällä vapaa etsimään uutta seuraa. 28-vuotiaan laitapakin edustama Chemnitzer FC ilmoitti 10. huhtikuuta joutuneensa velkasaneeraukseen pitkien talousvaikeuksien jälkeen.

Sumusalo kertoo, että Chemnitzerissä on tällä hetkellä varsin kaksijakoiset tunnelmat. Puolustajan mukaan seuran tarjoamat olosuhteet ovat mahdollistaneet kaikesta huolimatta kehittymisen pelaajana, mutta kevät on ollut joukkueelle haastava.

Chemnitzer on päästänyt 3. Ligassa toiseksi eniten maaleja, vaikka kurssi onkin hieman kohentunut – huhtikuun neljässä ottelussa maali pysyi puhtaana kahdesti.

Parempia tuloksia olisi kuitenkin kaivattu jo aiemmin, sillä joukkueen putoaminen sarjasta on varmistunut.

Viimeisen säilyjän paikalla, kuusi pistettä Chemnitzerin edellä majaileva VfL Osnabrück olisi vielä saavutettavissa, mutta Chemnitzeriltä vähennetään talousvaikeuksien takia yhdeksän pistettä, minkä jälkeen urakka on mahdoton.

– Pelin taso joukkueena on heilahdellut ihan liikaa. Meillä oli vaikeuksia löytää varmuutta puolustukseen, kun neljä topparia viidestä oli loukkaantuneena pidempään alkukeväästä, Sumusalo toteaa.

– Positiivista on ollut se, että olen päässyt pelaamaan joka pelin avauksessa ja saanut hyviä pelejä alle niin vasempana kuin oikeana pakkina.

Talousvaikeudet seurasivat aiemmasta seurasta

Sumusalo on pelannut täydet minuutit lähes kaikissa 15 ottelussaan seurassa. Viime kaudella Sumusalo kärsi pienestä polvivammasta Rot-Weiss Erfurtin riveissä. Häneltä jäi sivuun syksyn ensimmäisiä pelejä, mutta polvi tuli nopeasti kuntoon, ja Sumusalo sai taisteltua avauspaikan itselleen.

– Erfurt oli viime kaudella yksi putoajasuosikeista, mutta saimme hinattua itsemme sijalle 14. Seura lähestyi minua toukokuun alussa ja kysyi, että haluaisinko jatkaa. Siinä vaiheessa tiesin jo, että useimmat avainpelaajat olivat kieltäytyneet jatkosopimuksesta, koska Erfurtilla oli talousongelmia. Täten vastasin kieltävästi kyselyyn.

Seura oli yhteydessä Sumusaloon syksyn mittaan ja olisi halunnut pakin takaisin tammikuun siirtoikkunassa, mutta tämä oli päättänyt vaihtaa maisemaa.

– Loppupeleissä varmaan ihan hyvä päätös, etten jäänyt sinne, kun kuulee vanhoilta pelikavereilta, miten siellä asioita nykyään hoidetaan.

Erfurt tiedotti lopulta maaliskuussa konkurssistaan.

Sumusalo vieraili vanhalla kotistadionillaan huhtikuun alussa, kun Chemnitzer haki komean 0-5-voiton Erfurtista. Kaupungit ovat vain parin tunnin ajomatkan päässä toisistaan, ja vieraskannattajat saivat pelin tuntumaan lähestulkoon kotiottelulta.

– Meillä on uskomattomat fanit, jotka ovat pysyneet seuran takana vaikeuksista huolimatta. He lähtevät pitkille kuuden tunnin vieraspelireissuillekin noin 600 hengen voimin kannustamaan meitä, mikä on hyvin verrattuna muiden seurojen faneihin. Uskaltaisin väittää, että vain Hansa Rostockilla on lojaalimmat fanit, mitä tulee vieraspeleihin osallistumiseen.

Chemnitzer isännöi juuri Hansa Rostockia kauden viimeisessä kotiottelussaan 12. toukokuuta. Luvassa on tunteikas päivä, sillä Chemnitzerin tulevaisuus on vielä osin hämärän peitossa. Pelit jatkunevat kuitenkin neljännellä sarjatasolla Regionalligassa, josta seura on hakenut sarjapaikkaa.

Loppuvuoden tavoitteina valmistuminen yliopistosta ja paluu maajoukkueeseen

Sumusalo aloitti urheilujohtamisen yliopisto-opinnot syksyllä 2015 pelatessaan RB Leipzigissa. Miehen on määrä valmistua tanskalaisesta UCN Universitystä joulun tienoilla. Opinahjo on sama, jossa monet suomalaisjalkapalloilijat, kuten Mikael Forssell, ovat suorittaneet opintojaan.

Vanhan joukkuetoverinsa Forssellin tapaan Sumusalon seuraava seura on vielä auki. Sumusalo ei sulje pois paluuta Suomeen, mutta miehen tavoitteena on jatkaa uraa ulkomailla.

Peliaika tulee tarpeeseen, jotta Sumusalo voi pitää yllä toiveet paluusta maajoukkuepaitaan. Huuhkajien puolustajatilanne on puhuttanut siitä asti, kun Niklas Moisander ja Kari Arkivuo lopettivat maajoukkueuransa talvella.

Päävalmentaja Markku Kanerva on Sumusalolle tuttu jo vajaan vuosikymmenen takaisilta Pikkuhuuhkaja-ajoilta. Kanerva on ollut yhteydessä puolustajaan kevään aikana, mutta mies ei ollut mukana Abu Dhabissa tai Belekissä.

– Maajoukkue on ollut minulle aina iso asia juniorivuosista lähtien ja olen tietenkin aina käytettävissä, jos kutsu käy. Viimeinen maajoukkuepelini oli tammikuussa 2017, ja sen eteen teen hommia, että niitä tulisi jatkossa lisää.

Kuvat – Dominic Falke / cfc-fotos.de