Kolumni: Kyteekö HJK:ssa kriisi? Ei, ei missään nimessä

Veikkausliigaa on nyt takana jo lähes kolmannes, ja HJK:n parhaat otteet ovat loistaneet poissaolollaan. HJK on pelannut alle kaikkien odotusten toistuvasti pelin eri vaiheissa, eikä ole kyennyt vastaamaan muiden joukkueiden ja pelin tuomiin haasteisiin tarvittavalla tavalla.

Se on tietenkin iso sääli. Isoa kuvaa katsomalla kokonaisuus alkaa kuitenkin hahmottua paremmin.

Siinä missä miesten edustusjoukkue ei ole kyennyt suorittamaan toivotulla tavalla, ovat vastaavasti Klubin naiset & Klubi 04 aloittaneet kautensa mallikkaasti – jopa ehkä hieman odotettua paremmin, mikä on luonnollisesti todella hieno asia.

Voittoja ja hienoja otteita

Naiset ovat kärsineet kaudella vain yhden tappion, ja se tuli avausottelussa Honkaa vastaan. Kyseisessäkin ottelussa HJK oli hallitsevampi osapuoli, mutta pallonhallinta ei realisoitunut tarpeeksi hyviksi maalintekopaikoiksi missään vaiheessa.

Tämän jälkeen HJK on ollut vakuuttava. Joukkue pelaa yhtenäisesti pelin jokaisella osa-alueella varsinkin linjojen välit ovat todella tiiviit, ja tilaa on julmetun vaikea löytää ja se on näkynyt myös tuloksissa. HJK on voittanut avausottelunsa jälkeen kaikki kuusi pelattua ottelua yhteensä maalierolla 12-2, ja tuloksilla irtoaa myös sarjan piikkipaikka.  Se on todella upea saavutus. Kun siihen laitetaan päälle vielä massiivinen derbyvoitto PK-35:sta, voimme todeta HJKn naisten alkukauden todella, todella onnistuneeksi.

Klubi 04 on myös aloittanut kautensa mallikkaasti, verrattuna siihen, millaisen tilanteen eteen joukkue joutui noustuaan Ykköseen. Toni Koskela lähti Rovaniemelle, Valeri Minkenen lopetti ja Jaakko Oksanen siirtyi Englantiin. Muutama avainpelaaja poistui, ja siihen päälle vielä valmentajakin. Kun lisäämme tähän vielä kaikkien pelaajien maajoukkueleirit, on talvesta selvitty yllättävän pienin ruhjein.

Klubi 04 on aloittanut kautensa saldolla 1-1-1. Tilasto on varsin kelvollinen, mutta peli on ollut vielä parempaa. Klubi 04 pyrkii kontrolloimaan otteluita pallonhallinnan kautta ja luomaan miehellisiä ylivoimia laitakaistoille. Nollanelosen pelissä on nähtävissä selkeitä etenemismalleja, ja joukkueen suurin vahvuus on eittämättä selkeä pelillinen identiteetti ja tietenkin myös todella laadukas yksilötaito.

Seura voi kokonaisvaltaisesti todella hyvin

Kokonaiskuva on HJK:ssa siis varsin kirkas. Kun tähän päälle lisätään vielä hyvä alku poikien B-junioreiden SM-sarjassa (2-0-1), ei meillä klubilaisilla ole mitään syytä huoleen.

Seura voi kokonaisvaltaisesti todella hyvin, ja junioreissa on monta lupaavaa pelaajaa puskemassa läpi: suurimpana tietenkin Klubin naisissa jo debytoinut Annika Huhta, joka iski muutama päivä sitten Pikkuhelmareille hattutempun tyttöjen U17 EM-kisoissa. Myös poikien B-junioreiden Kai Meriluoto on iskenyt viisi osumaa kahteen ensimmäiseen otteluun SM-sarjassa.

Edustusjoukkue on tietenkin seuramme lippulaiva, mutta hyvää Klubifutista on nähtävillä monessa eri sarjassa. Mikäli meillä olisi vain edustusjoukkue Veikkausliigassa, pitäisi meidän olla jo hieman huolissaan. Nyt siihen ei kuitenkaan ole aihetta.