Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!
Kun Italian maajoukkue alkoi toukokuun lopussa 2006 Firenzessä valmistautua pian Saksassa käynnistyviin jalkapallon MM-kisoihin, oli lehdistöä pakkautunut harjoituskeskukseen enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Heitä eivät kuitenkaan kiinnostaneet ennen kisoja pelattavat harjoitusottelut, valmentaja Marcello Lippin pelitapa, kokoonpanovalinnat tai ylipäätään mikään, mikä liittyi mitenkään pian alkaviin MM-kisoihin.
Mikä ihmeen Calciopoli?
Kaikki huomio keskittyi julkisuuteen hetkeä aikaisemmin vuotaneisiin keskusteluihin, joissa hiljattain Italian pääsarjan Serie A:n voittaneen Juventuksen puheenjohtaja ja Italian jalkapalloliiton työntekijä kävivät läpi, ketä tuomareita asetetaan mihinkin Juventuksen otteluun. Välittömästi tapauksen tultua julkisuuteen Juventus peruutti suuren kansanjuhlan, jossa oli tarkoitus juhlistaa seuran 29. Italian mestaruutta.
Tapaus lähti laajenemaan ja kävi ilmi, että muista seuroista ainakin AC Milan, Lazio ja Reggina olivat jollakin tapaa sekaantuneet vyyhtiin. Hetkeä myöhemmin myös Fiorentina ja AC Arezzo liittyivät tuomioita saaneiden seurojen listaan. Epäilyksenalaisten joukkueiden kirjo oli tätäkin laajempi.
Mittasuhteet kasvoivat päivä päivältä, ja varsinkin maan suurimmasta seurasta Juventuksesta sekä sen urheilutoimenjohtajasta Luciano Moggista leivottiin italialaismediassa itse piru ja pääperkele. Kaiken nähneet ja kuulleet italialaiset olivat tyrmistyneitä. Se on saavutus maassa, jossa vehkeily, sääntöjen kiertäminen ja voiton tavoittelu hinnalla millä hyvänsä ovat vakiintuneita maan tapoja.
Laajuus ja kaiken avoimuus järkytti ihmisiä. Koko maan jalkapallo oli muutamassa päivässä muuttunut kansan silmissä täysin läpimädäksi.
Italiassa valittiin samoihin aikoihin uusi parlamentti sekä presidentti. Nämä vähäpätöiset asiat menivät kansakunnalta täysin ohi, kun lukuisten pelkästään urheiluun – käytännössä jalkapalloon – keskittyvien päivälehtien lisäksi kaikki muutkin maan mediatoimijat keskittyivät Italian urheiluhistorian suurimpaan skandaaliin, joka sittemmin nimettiin calciopoliksi.
Saksaan kaikesta huolimatta
Kun calciopoli kasvoi kasvamistaan, ei Italiasta löytynyt taatusti yhtään jalkapallotoimijaa, jota ei epäilty asiaan sekaantumisesta. Yksi heistä oli Italian maajoukkueen päävalmentaja Marcello Lippi, jonka jokaista sanaa ja elettä tutkailtiin saapasmaan mediassa erityisellä tarkkuudella. Lopulta lehdistö sai kaipaamansa liekkiroihun, kun pääsivät kehittämään draamaa Lippin ja maajoukkueen kapteenin, Juventuksessa pelaavan Fabio Cannavaron välille.
Paine siitä, että Italia jopa jättäytyisi pois kesän MM-kisoista, kasvoi kotimaassa. Mitä lähemmäksi kisat tulivat, sitä enemmän tämä vahvistui Italiassa yleiseksi mielipiteeksi tulevista kisoista. Kaikesta huolimatta azzurri-miehistö matkasi Saksaan edustamaan maataan.
Avausottelussa Italia kaatoi Ghanan 2-0. Niin pitikin.
Italian voitto sai kotimaassa varsin vähäisen huomion. Calciopoli oli samaan aikaan yhä paisunut, ja kaikki keskittyivät siihen. Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa valtaosa esitetyistä kysymyksistä ei liittynyt mitenkään juuri pelattuun MM-kisojen otteluun.
Paineet kasvavat
Viisi päivää voitollisen Ghana-pelin jälkeen Italia kohtasi USA:n Kaiserslauternissa. Avausottelussaan Tshekin jyrän alle jääneet jenkit taistelivat ottelusta tasapelin.
Vasta tässä vaiheessa Italiassa oikeastaan havaittiin MM-kisojen olevan käynnissä. Huono tulos synnytti kansallisen raivon. Maan seurajalkapallo on mätä, ja nyt vielä maajoukkue konttaa MM-kisoissa! Tuloksen jälkeen Italian maajoukkue vähensi huomattavasti kommunikointiaan median kanssa.
Lohkon päätöspelissä sisuuntunut Italia voitti Tshekin maalein 0-2 Marco Materazzin ja Filippo Inzaghin osumilla. Näin saapasmaa voitti oman lohkonsa ja eteni kaikesta huolimatta jatkopeleihin. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella se voitti Francesco Tottin lisäajan rangaistuspotkumaalilla 1-0 urhoollisesti taistelleen Australian. Italia eteni puolivälieriin, ja joukkue alkoi hiljalleen saamaan tukea taakseen myös kotimaastaan.
Itsemurhayrityksestä eteenpäin
Päivä riemukkaan Australia-voiton jälkeen Italiasta kantautui murheellinen uutinen.
Maan sisäisen skandaalin masentamana, Juventuksen puolustaja Gianluca Pessotto oli hypännyt Juventuksen toimiston ikkunasta yrittäen itsemurhaa.
Pessotto oli ollut Italian maajoukkueessa mukana kaksissa edellisissä arvokilpailuissa. Kaikki Saksassa mukana olleet pelaajat ja taustahenkilöt tunsivat hänet hyvin. Osa oli Pessotton hyviä ystäviä, heistä kaikkein läheisimpänä seurajoukkuetoveri ja maajoukkueen kapteeni Fabio Cannavaro.
Sairaalaan päätynyt Pessotto jäi henkiin, ja kuin ihmeen kaupalla hänelle ei lopulta jäänyt pysyviä vammoja. Kaikki kuitenkin ymmärsivät, että tapaus ei voi olla vaikuttamatta Italian joukkueeseen. Maan lehdistö höllensi prässiään maajoukkuetta kohtaan, ja koko jalkapalloileva maailma seurasi suurella mielenkiinnolla, saako italialaismiehistö kerättyä itsensä ainoastaan kolme päivää ikävän uutisen jälkeen edessä olleeseen puolivälierään Ukrainaa vastaan.
Italia pelasi upean pelin. Gianluca Zambrotta maalasi kerran, Luca Toni kahdesti – Ukraina jätettiin tylysti nollille. Italia marssi välierään isäntämaa Saksaa vastaan. Viimeistään tässä hetkessä koko saapasmaa seisoi miestensä takana.
Yhtenäiset mestarit
Välierä Saksaa vastaan eteni maalittomana jatkoajalle ja aivan sen loppuhetkille. Jatkoajan toiseksi viimeisellä peliminuutilla syntynyt laitapuolustaja Fabio Grosson maali on ainakin allekirjoittaneelle ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Saksan MM-kisoista 2006.
Kulmapotkussa pallo pelattiin Andrea Pirlolle. Hän oivalsi boksin sisällä vapaana olleen Grosson, joka upotti tarkan laukauksen vasempaan kulmaan.
0-1 ja hyvää yötä kisaisännille. Fabio Grosso tuuletti juosten koko kentän toiseen päähän. Tuossa pienessä hetkessä näkyi valtaisa tunne ja viimeisten viikkojen tuskan helpotus.
Loppuottelussa Italia kohtasi Ranskan. Tuo ottelu muistetaan parhaiten Marco Materazzin ja Zinedine Zidanen keskinäisestä yhteenotosta jatkoajalla. Ottelu oli MM-kisojen historian toinen rangaistuspotkukilpailuun edennyt finaali. Italia oli pilkuilla parempi ja voitti lähtökohdat huomioiden käsittämättömästi maailmanmestaruuden.
On paljon sanottu, mutta Italian miehistö vuonna 2006 on ehkä kaikkein yhtenäisin koskaan maailmanmestaruuden voittanut joukkue. Pelaajat ovat itsekin epäilleet myöhemmin, olisiko heillä ollut mahdollista voittaa turnaus ilman calciopolin aiheuttamaa yhteen hitsautumista.
Italiassa maailmanmestaruus toi suuren juhlan häpeän keskelle. Finaalipäivän jälkeinen La Gazzetta dello Sport on perinteikkään lehden eniten myyty painos tänäkin päivänä. Innokkaimmat olivat maailmanmestaruuden jälkeen valmiita jopa lakaisemaan koko skandaalin maton alle.
Calciopolin rangaistuksista kärsivät useat seurat, eniten Juventus, jolta vietiin kaksi edellistä mestaruutta ja joka tiputettiin sarjaporrasta alemmaksi. Tämä johti monien maailmantähtien lähtöön seurasta ja myös Italiasta. Oikeusprosessit saatiin lopullisesti päätökseen vasta vuonna 2015.
Teksti: Tarmo Lyytikäinen